Túraajánló: Etyek, Budapest szőlőskertje


2012. május 15., 12:15


Utazás - Etyek Fejér megye északkeleti peremén, az Etyeki-dombság kezdetén fekszik. Adottságai szinte megegyeznek Champagne-éval, szokás mondani: Etyek, Budapest szőlőskertje.
Túraajánló: Etyek, Budapest szőlőskertje
 
Klíma
A viszonylag szeles, kevés csapadékkal és bőséges napsütéssel jellemezhető klíma, valamint a löszös, mészköves talaj karakteres borok készítésére rendelték a területet. Nem csoda hát, hogy a környéken már a rómaiak idejében is foglalkoztak szőlőműveléssel, azonban a szőlőtermesztés ma ismert hagyományait az 1700-as évek elejére vezethetjük vissza.
Túraajánló: Etyek, Budapest szőlőskertje
Történelem
1720 és 1770 között 112 német családot telepítettek a községbe, akik felszántották a letarolt földeket, kiirtották az erdőket és néhány évtized alatt felvirágoztatták a mezőgazdaságot.
Etyek az 1860-as évek közepétől vált igazán a főváros szőlőskertjévé. Több száz, kőből rakott pince épült, amelyek jelentős része most is használatban van. Fejlődtek a szőlőtermelés, szüret és feldolgozás speciális eszközei, monumentális, ma is működőképes bálványsajtók készültek.
A történelmi jelentőségű Körpince pinceegyüttes, a Kecske-gödör, a Sóskúti úti pincesor, az egyedülálló présházak, a gyönyörű szőlőhegyek, a szőlőművelés és borkészítés tárgyi örökségei a múltról tanúskodnak, és kiváltják belőlünk a bor és a szőlőkultúra hagyománya iránti megbecsülést.
 
Pezsgő
Az etyeki bort – felfedezve annak kiváló tulajdonságait pezsgő készítéséhez – a századforduló után szinte kizárólagosan Törley József budafoki pezsgőgyára vásárolta fel. A II. világháború után a helyi szőlőkultúra is válságba jutott. A fordulatot az 1955-ös év hozta meg, amikor megalakult a Hungarovin borgazdasági kombinát etyeki célgazdasága.
A Bicskétôl Pákozdig húzódó 1600 hektárnyi szőlőültetvény 1990-ben emelkedett borvidéki rangra. Az Etyeki Borvidék megnevezést az 1997. évi bortörvény Etyek-Budai Borvidékre változtatta.
Túraajánló: Etyek, Budapest szőlőskertje
A gasztronómia útján
A gasztronómiai élvezetek sorát Felcsúton az André Kecske-sajt-farmon kezdhetjük.
A farm és a kis üzem megtekintése után különböző ízesítésű kecskesajtokat kóstolhatunk. Túránkat Etyeken, az Öreghegy vagy az Újhegy egyik pincéjében folytathatjuk, majd, a borkóstoló után betérhetünk az Etyek Vendégfogadóba.
Az itt szervírozott ebéd elfogyasztása uán a Kecskegödör vagy a Körpince egyik pincéjében bort, majd az Etyeki Párlatházban szőlő-, illetve borpárlatokat kóstolhatunk. Ha úgy döntünk, hogy a program után nem ülünk autóba, aludjunk egyet a község egyik panziójában. Ez esetben érdemes a napot egy könnyű vacsorával zárni.
Etyeki túra (múlt és jelen)
Kirándulásunkat az Etyeki Németek Egyesülete helytörténeti kiállításának megtekintésével is kezdhetjük.. A sváb kultúra megismerése után az 1800-as években épült pincesorokat (Körpince, Kecskegödör)semmiképpen se hagyjuk ki. Borkóstoláson vehetünk részt a Mester utca, a Biai úti borház vagy a Sóskúti úti pincék egyikében. Tradícionális ételeket fogyaszthatunk az Etyek Vendégfogadóban, majd ebéd után meglátogathatjuk Etyek nevezetességeit: Magyar-kút, Kálvária domb stb.
Túraajánló: Etyek, Budapest szőlőskertje
Ízelítő a borvidékből
Felcsúton, az André Kecske-sajt-farmon is kezdhetünk. A farm megtekintése és az ízletes kecskesajt kóstoló után az Alcsúti Arborétumban mindenképpen tegyünk egy sétát. A séta után lovaskocsival körbejárhatjuk a Göböli-halastavat. A Kecskegödörben bort kóstolhatunk, ezután Tökön vagy Bicskén folytathatjuk a borkóstolást. A töki borkóstoló előtt a Zsámbéki Romtemplom és Lámpamúzeum, a bicskei borkóstoló előtt a bicskei Batthyány-kastély megtekintését ajánljuk.
Megközelíthetőség autóval
Budapestről az M1-en Biatorbágy leágazásig, majd az 1-es főúton a biatorbágyi körforgalomig autózzunk. A községen áthaladva Etyek felé kell venni az irányt. Innen már csak 6 km és ott vagyunk!
Amennyiben a biatorbágyi körforgalomban Biatorbágyra kanyarodunk, de a Viadukt előtt rögtön jobbra vesszük az irányt, néhány kilométert utazva Pátyra érkezünk.
Tököt legkönnyebben az 1-es főúton továbbhaladva, a Zsámbéki leágazás felé, Zsámbékon keresztül érjük el.
Bicske szintén az 1-es főúton közelíthető meg. Bicske leágazásig kell autózni.
Túraajánló: Etyek, Budapest szőlőskertje
Megközelíthetőség autóbusszal
Budapest Etele tér állomásról menetrendszerinti Volánbusz járatok indulnak Etyekre. Felcsútra és Bicskére a Népligettől és a Széna térről, Tökre és Pátyra a Széna térről lehet eljutni a Volánbusz járataival. www.menetrendek.hu
Állandó rendezvények:
Etyek Pincefesztivál
Minden évben május végén
Etyeki Búcsú
Minden évben július elején
Etyeki Kezes-lábos Gasztronómiai Fesztivál
Minden évben szeptember végén
 
Winelovers borok az olvasás mellé