Zsirai: az örökség

Gonda György
2017. május 20., 08:30


Ez a cikk - és ezt megígérhetem - elfogult lesz. Kevesebbet fog mondani borokról, évjáratokról, technológiáról, ám annál többet egy borász család filozófiájáról, szenvedélyéről és elkötelezettségéről.
Zsirai: az örökség
A Borkollégium mesterkurzusán kiemelt hangsúlyt kapott két ifjú hölgy és családjának példamutató gondolkodása, munkája, aminek eredménye egy nagyszerű borokból álló sor, három birtok, és egy szép vendégház Mádon. Abban is biztos vagyok, hogy ez még csak a kezdet. Örülök, hogy az elejétől nyomon követhetem történetüket.

Akik figyelik a magyar borvilágot – és a Borkollégium kóstolóit –, már kitalálhatták, hogy a Zsirai Pincéről, Zsirai Petráról és Katáról lesz szó. Nem is olyan régen egy izgalmas, a Tokaj Y Generációt bemutató, szintén online kóstolón már ihattuk boraikat. Az sem kétséges, hogy nagy jövő előtt álló munkásságuk; már most is megérdemel egy külön estét, ahogyan a többi „Generációs” tagé is.

A Zsirai Pince története 2003-ban kezdődött Palkonyán, ahol édesapjuk, Zsirai Csaba megvásárolt egy présházat és a vele járó földterület. Akkor még az egész kikapcsolódásnak, egyfajta menekülésnek indult az irodai munkától. Ám mint ahogy az sokszor megtörtént, innen már nem volt megállás... a birtok folyamatosan bővül kiváló minőségű területekkel, amelyek kiválasztását mindig hosszú és alapos kutatómunka előzi meg.
 
Így mára a család 18,5 hektáron gazdálkodik, három borvidéken, mondhatni "repülő borászként".
 
Kata felügyeli a mádi központú birtokot, ahol 15 ha területtel rendelkeznek és egy nagyon kedves vendégházzal. Persze nem egyedül, hanem egy ügyes csapattal, amelyet Tóth Csaba borász vezet. Petrához tartozik a 1,5 ha Palkonyán és 2 ha a Somló vásárhelyi oldalán. Ezeken a birtokokon Brogli Tibor a borász.

Kata és Petra sorsa 2011-ben fonódott egybe a szőlővel és a borral, amikor tragikus hirtelenséggel elvesztették édesapjukat. Ők úgy mondták, hogy sokat gondolkodtak a folytatáson, de számomra egyértelmű volt abból, amilyen szeretettel és tisztelettel beszéltek édesapjukról, hogy nem is lehetet más a döntés, mint hogy továbbviszik az örökséget.
 
Kata elvégezte a Corvinust, és átköltözött Mádra, ahonnan, ahogyan ők mondják, már ki sem lehet robbantani - és ezen nincs is mit csodálkozni.
 
Emiatt a két testvér ritkán találkozik egymással, de úgy érzik, hogy az elmúlt évek történései még közelebb hozták őket egymáshoz. Dolgoznak keményen: szőlő, bor, kóstolók, rendezvények, vendéglátás, titkári munka a Tokaji Borlovagrendben és mellette persze barátok, buli, fiatalság.
Bátran állíthatom, hogy történetük példakép korosztályuk számára.
Az a szeretet, ahogy családról, édesapjukról, az örökségükről, az őket segítő csapatról beszélnek, manapság nem megszokott. Az sem, hogy két fiatal nő, akik előtt sok más lehetőség is áll, egy ilyen kemény munkát válasszon. Amellett, hogy szemmel láthatólag nagyon élvezik az egészet, folyamatosan fejlődnek, a jövőn gondolkodnak, tagjaivá váltak a közösségnek. Nálam ez 5 csillag, nagy tisztelet, szurkolok nekik.
 

Ennyit a pince történetéről, jöjjön a szakmai rész.


Palkonyán a rozé mellett házasítások készülnek; mivel a másfél hektáros területen 7 különböző fajtával dolgoznak, így fajtaborként nem lenne gazdaságos a munka a minimális palackszámok miatt. A rozé sem tipikus, ahogyan a többi vörösbor sem a villányi mintát követi. A kékfrankos-portugieser házasítás 8 órát töltött héjon. Vörösboros, silleres jellegű rozé, tele málnával, meggyel, kis rózsavirág illattal. Vastag rozé, bátrabb alkohollal, hosszabb élettel, mint a megszokott, hazai egynyári tételek. Ezt az egy tételt kóstoltuk a villányi birtokról, ahol növekedést nem terveznek. A somlói területen sem tervezik új területek vásárlását, elegendő a meglévő birtok, ahol a hagyományos fajtákkal dolgoznak: olaszrizling, juhfark, hárslevelű. A közeljövőben itt is a vendéglátás fejlesztését képzelik el. A somlói borok közül a juhfark nyerte el a tetszésemet leginkább. Ez annak köszönhető, hogy fiatalsága ellenére már most is jól iható, simogató a korty. Szépen benne van a borvidék íze, és a juhfark modern irányát - kevesebb sav, több test, több íz - viszi.
 
Zsirai: az örökség

A három borvidék közül egyértelműen Tokaj-Hegyalja kapja a legnagyobb hangsúlyt, amit bizonyít a 9 dűlő és a 15 ha terület. Mindenhol furmint, emellett hárslevelű, sárgamuskotály. A területek kiváló helyeken vannak: Betsek, Padi-hegy, Középhegy, Úrágya, Bohomály, Holdvölgy, Teleki, Előhegy, Patócs. Impozáns névsor. A dűlők termésének egy részéből a Birtok Furmint készül, és minden évben 2-3 tisztán dűlős tétel is születik.
A tokajiak közül háromról borról szeretnék külön is szólni. Az egyik a száraz sárgamuskotály, amiből ilyen szépet ritkán lehet találni. Ügyes kezek alatt jól dolgozik a fajta. Kevésé muskotályos, sokkal inkább fűszeres, keleties illatú. Könnyed szerkezetű, beszélgetős bor, jó savakkal. Ízében is a fűszeres, csábos vonalat hozza, de nagyon kedvesen, főleg ha engedjük kinyílni a pohárban.
 
A félédes hárslevelű szépen mutatta, hogy jó egyensúly mellett ennek a stílusnak is van létjogosultsága. Fajtajelleges illat, pici fahéjjal, szegfűszeggel. Hárslevelűhöz képest komoly testtel, jó tartással bír. Ízében a méz, hárs mellett pedig ott van egy kis déligyümölcs.
 
A fordítás pedig azért érdemel említést, mert egy kihalóban lévő borkülönlegesség, ami szintén arról mesél, hogy szükség van erre a borkészítési módra. Szépen kihasználta az alapanyagban lévő erőt: tökéletes a cukor és sav egyensúlya, tele van déligyümölccsel, pici szamorodnis hangulattal. Azoknak is ajánlom, akik nem szeretik igazán az édes borokat. 9 éves tétel, de még mindig csak a csúcsának elején.

Az este igazolta azt a régi igazságot, ami feledésbe kezd merülni:  
a kemény munka, a szeretet, lelkesedés és a tisztelet a fiatalos lendülettel párosulva meghozza gyümölcsét.
Tud boldogságot okozni mindenkinek.
 


Kóstolt tételek:
  • Villányi Múzsa Rosé 2016
  • Tokaji Sárgamuskotály 2015
  • Tokaji Hárslevelű 2015
  • Nagy-Somlói Hárslevelű 2015
  • Tokaji Furmint 2015
  • Nagy-Somlói Juhfark 2015
  • Tokaji Furmint 2013
  • Tokaji Furmint Betsek 2013 (félédes)
  • Tokaji Hárslevelű 2009 (édes)
  • Tokaji Fordítás 2008
Winelovers borok az olvasás mellé