A magyar fajták arattak sikereket a párizsi bormustrán

Agromonitor
2011. július 05., 09:52


Csaknem száz francia szakújságíró, sommelier és a gasztronómiai szakember ismerkedhetett meg a nemrégiben rendezett párizsi bormustrán a válogatott magyar borokkal. A bemutatón megjelent Yves Bénard, az OIV elnöke, aki külön elismerését fejezte ki a magyar szőlő- és bortermelőknek a bemutatott borok minőségével kapcsolatban.

A magyar fajták arattak sikereket a párizsi bormustrán
 
A XXXII. Országos Borverseny díjnyertesei közül 31 magyar borászat 44 tételét mutatták be a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) székházban– közölte a bemutatót a párizsi magyar nagykövetséggel közösen szervező Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT).
A kóstoló keretében 15 borvidék termelői mutatkoztak be, amelyeket 6 régióba sorolva ismertek meg az érdeklődők. A szakemberek körében sikert arattak a tipikusan magyar szőlőfajtákból készített borok, mint a Kunsági Cserszegi fűszeres, Mátrai Irsai Olivér, Somlói Juhfark, Badacsonyi Kéknyelű, és a Szekszárdi Kékfrankos, amelyek mellett nagy érdeklődés kísérte a tokaji borokat is – tartalmazza a HNT közleménye. A bírálók megerősítették XIV. Lajos híres mondását, miszerint a Tokaji „a borok királya, a királyok bora”. (A cikk folytatódik a hirdetés után.)
 
A rendezvényen az érdeklődők rövid ismertető keretében átfogó képet kaptak a magyar borvidékeinkről. A magyar borbemutatón megjelent Yves Bénard, az OIV elnöke és Federico Castellucci, az OIV főigazgatója. Az OIV elnöke külön elismerését fejezte ki a magyar szőlő- és bortermelőknek a bemutatott borok minőségével kapcsolatban.
Winelovers borok az olvasás mellé