Jön az olasz bor, drágul a hazai

Borászportál
2012. március 29., 12:27


Gazdaság - Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára szerint túl sok hordós bor érkezik Magyarországra, amelynek mennyisége már meghaladja az exportunk mennyiségét, így nettó borimportőrnek számít hazánk. A főtitkár elmondta, hogy 2011-es szüretből származó fehér és vörösborok jelentősen drágábbak lesznek, viszont szerinte kár a 2012-es év fagykáraiból messzemenő következtetéseket levonni.
Jön az olasz bor, drágul a hazai
 
A tavalyi 2,5 millió hektóliteres szüret után is elegendő bor várja az idei szüretet, az esetleges hiányt bőven pótolja az egyre több olasz és 2011-től nagyobb mennyiségben érkező spanyol bor - mondta Horváth Csaba a Trademagazinnak. A palackozott import nem okoz jelentős zavart, viszont az egyre bővülő ütemben érkező hordós bor már sok.
 

Az évenkénti 800 ezer hektoliteres import már meghaladja az exportot, így Magyarország nettó borimportőrnek számít. A fogyasztói piacon közben drágul a bor, az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatai szerint a tavalyi árakkal összevetve 10-20 százalékkal magasabb árszinten értékesíthetnek a pincészetek. Nemcsak a borkedvelő közönség, de a KSH a fogyasztó árak változásában is érzékelte a drágulást, a fehérborért átlagosan 16, a vörösért pedig 14 százalékkal kell többet fizetni, mint egy éve.
A súlyos rügykárosodásokról megjelenő híreket Horváth Csaba ugyanakkor túlzónak tartja, ugyanis csak a szőlőrügyek fakadásakor állapítható meg pontosan, hogy a hazai ültetvényeken milyen károkat okozott a 2011/2012-es tél – mondta. Önmagában a rügyek részleges elfagyása nem okozhat jelentős kárt, hiszen a metszéssel általában a rügyek 60-70 százalékát eltávolítják. A szőlőhöz értők legfeljebb néhány rüggyel többet hagynak meg, s az esetleges felesleges hajtásokat majd később távolítják el. Egyedül azok számára lehet kellemetlen a februári hidegek kártétele, akik korábban metszettek. Ismeretei szerint egyedül a Kunsági borvidéken okozhatott az ültetvényekben kárt a szokatlanul hideg január, február. Itt a tőke fás részei is károsodhattak, de másutt jellemzőbb a rügykár.
Winelovers borok az olvasás mellé