Pezsgőmarketing leckék - I. rész

Fütő Bea
2013. április 12., 09:24


Summarium - Ha február a furmintról szólt, akkor a március a pezsgőről. A VinCE Budapest szakmai napján tartott Secret Champagne workshop kihagyhatatlan volt, majd jött az idén először, de remélhetőleg nem utoljára megrendezett etyeki Pezsgőakadémia. Beszámoló helyett következzen egy random kiragadott témakör, amelyhez a rendezvényeken sok-sok szempontot kaptunk, a marketing.
 
Pezsgőmarketing leckék - I. rész
Rókusfalvy Pál előadást tart az etyeki Pezsgőakadémián a pezsgő hazai marketing lehetőségeiről (fotó: Németh Richard)
Rókusfalvy Pál etyeki előadásának mottója nagyon inspiráló volt; vajon hogyan épülhetne fel egy képzeletbeli pezsgő képzeletbeli marketingterve? A kérdés annál is izgalmasabb, mivel mondhatjuk, hogy a pezsgő-termékbevezetések fénykorát éljük, ugyanakkor megdöbbentő, mennyi súlyos tévhit él a buborékos italokkal kapcsolatban a fogyasztók, de akár még a szakmabeliek körében is. De szerencsére a még kiaknázatlan ötletekből is legalább ilyen sok van, további inspirációt pedig nemzetközi példákból is gyűjthetünk.
 
A kiindulási pont
1001 ok ismert, miért NE hasonlítsuk össze pezsgőkészítésben Champagne és Magyarország helyzetét, adottságait vagy szereplőit. Lehet viszont vonni egy távoli párhuzamot a között, hogyan dominálják a házak a Champagne régió kereskedelmét és mi mindent tesznek vagy nem tesznek a termelők, hogy az ő piacból kihasított tortaszeletük kicsit vastagabb legyen. Itthon szintén megvannak a pezsgőpiacot meghatározó, komoly múlttal rendelkező szereplők, míg a mögöttük, mellettük, vagy néha épp az első sorban felsorakozó, alig néhány éves tapasztalattal rendelkező pionírok most készülnek fel lélekben arra, hogy nem csak a minőségi végeredmény eléréséért, de a fogyasztók figyelméért is kőkemény harcot kell majd vívniuk.
Egyedi termékelőny Champagne módra
Arra vonatkozóan, hogy milyen magas minőségi alapokra helyezik a hangsúlyt a Secret Champagne mesterkurzuson megismert termelők, nincs kétség. Márkus György, Champagne szakértője erre világított rá és épp’ olyan könnyedén győzte meg a szakmai nap közönségét, amilyen könnyedén sorolta fel jegyzetek nélkül a termelők és tételeik összes fontos adatát. Végül közfelkiáltással szavaztuk volna meg, hogy több olyan márkára vágyunk, ami itthon sem titok többé és éppen úgy hozzáférhető, mint a nagy nevek. Mert bár itt van nekünk Pierre Gimonnet két tétele a Borkorzó jóvoltából, időnként szívesen leemelnénk a polcról egy-egy üveg Palmert (aki egyébként szövetkezet – és ott a tagság szuperjól cseng a termelők fülében) vagy Bonnaire-t, hogy a személyes kedvencekkel kezdjem. De szívesen csapnánk le Vilmart palackokra, a „szegény ember Krugjára” is.
Pezsgőmarketing leckék - I. rész
Márkus György és egy 1878-as Moët & Chandon Rosé dugója (Fotó: Moët & Chandon)
Ezek a termelők kétségtelenül profik, van egyedi stílusuk, az exkluzivitásukat pedig nem a vérprofi marketingnek, hanem annak az egyszerű ténynek köszönhetik, hogy maximum százezres, nem pedig tízmilliós nagyságrendben mérhető a palackszám. Ezek már önmagunkban egy-egy marketing fegyvertényt jelentenek, ráadásul gyakran generációk munkája van már a brand építésében.
„A termelők ki tudják használni, hogy saját tulajdonukban van a szőlő, ők maguk művelik és nincsenek függőségi viszonyban a tulajdonosoktól sem. Mégis kevés lehetőségük van, hogy nemzetközi szinten is megmutassák ezt. Ráadásul sok az olyan termelő is, aki nem tud minden évben konstans minőséget hozni, vagy épp nem is tanulta a szakmát, például egy tanácsadó segítségével készít champagne-t.” – összegezte Márkus György a kérdést.
Pezsgőmarketing leckék - I. rész
„Gimonnet, Bara vagy Vilmart mindhárman magasra teszik a lécet, utóbbi könnyedén ki is tud emelkedni a sokaságból azzal, hogy hordót használ, nem alkalmaz almasav bontást, vagy éppen többségében chardonnay-t telepít egy klasszikus pinot noir termőhelyen, a Montagne de Reims-ban. Jacques Selosse szintén jó példa arra, mekkora hype vehet körül egy termelőt, ha egyedi a stílusa – az övé kifejezetten oxidatív – és hozzá magasra pozicionált.”
Annak ellenére azonban, hogy a termelők anyagi erőforrásai erősen korlátozottak egy házhoz viszonyítva, nem csak Franciaországban gondolkoznak. Sőt. Kivonulnak például a düsseldorfi ProWeinra, a szakma vezető világvásárára. A több mint 44 000 látogató közül most jó néhányan megismerkedhettek a 26 kiemelkedő birtokkal, akik képesek voltak a termelői elitklub, a Club Trésors de Champagne követelményeinek megfelelni. Összefogás és networking ezzel kipipálva. A szükséges extrát pedig az adja, hogy a Club tagjai (lásd balra, fotó: Champagne Moussé Fils) a kiemelkedő évjáratokban egy különleges megmérettetésre vállalkozhatnak: elkészítik a díszes társaság koronaékszereit, a Special Club Cuvée-ket. A házasítást már alapborként, letöltés előtt egy termelőkből és borászokból álló zsűri auditálja, majd a minimum 3 év erjesztés után még egyszer vakkóstolón kell bizonyítaniuk a bizottság előtt, hogy megütik a mércét. Természetesen ehhez egyedi palack és címke jár, hogy a sorozat jól felismerhető legyen.
Véletlenek nincsenek
Kíváncsi voltam, miért éppen a Club Trésors de Champagne egyik tagjára, Pierre Gimonnet-ra figyelt fel Borkorzó az itthon alig ismert termelői mezőnyből. Nos, nem a marketingen múlott, hiszen Pierre Gimonnet ezen a területen minimalista. Szerinte a champagne eladja magát. És valóban, egy szofisztikált image vagy felépített story helyett a minőség és a stílus volt a döntő: Süli Andrásnak egy jó néhány tételből álló sorban mind közül a Fleuron 2002 tetszett meg legjobban Szentesi József egy kötetlen hangulatú kóstolóján.
A Club Trésors de Champagne-nak másik hazai vonatkozása is van. A klub 2010-ben Márkus Györgyöt kérte fel az akkor bemutatott 2005-ös évjárat keresztapjának. A szakíró olyan nagy nevek után kapta meg az elismerést, mint Tom Stevenson és Richard Juhlin. Nem a véletlen műve, ahogy az sem, hogy nyáron a Champagne Philipponnat előszobájában a Burgundia & Champagne magazin egy számát fedeztem fel a vendégváró szakirodalom között.
Példaértékű összefogás? Nos igen, Chantale Bara, a klub elnöke maga is mindent megtesz, hogy kijátsszák a jó lapokat és a marketinget a champagne-i termőhelyek egyediségére építve  eljussanak a nagyközönséghez. A kulcsüzenet magáért beszél, az elnök asszony szerint "Champagne a bortermelők nélkül olyan régió lenne, amelynek nincs lelke". – Azt hiszem, ez az a mondat, amit Rókusfalvy Pál szinte egy az egyben szívesen átemelne Etyekre.
A II. rész itt olvasható.
A Pezsgőakadémia a Völgy Vidék Közösség támogatásával valósult meg.
Pezsgőmarketing leckék - I. rész
Winelovers borok az olvasás mellé