Kóstolójegyzet - Ezúttal a Naphegyre látogattunk el a Vinopolis borbárjába, ahol az idei nyár slágerét, proseccót kóstolhattunk. Az észak-olasz Follador Pincészet tételeivel Anthony Franklin mutatta be a nagyérdeműnek.
Meditáció közben a legnagyobb élmények egyike, hogy elengedhetjük egy rövid időre azt a tengersok gondolatot, ami folyamatosan fogva tartja figyelmünket. Bár nem borkóstolókon szoktam ezt gyakorolni, ezúttal majdnem ennyire sikerült ellazulnom, mert a Follador nagyon következetes stílussal, szinte monoton módon hozta a minőséget tételeivel.
De ha már meditáció, akkor a cél a megvilágosodáshoz közelebb kerülni egy hajszálnyival. Így történhetett meg, hogy prosecco fronton végre megértettem az összefüggéseket, vagy legalábbis néhányat. A felismerések a napfényes Naphegyen, az újranyitást épp előkészítő Vinopolis borbárjának és egyben éttermének vendégeként értek. A relaxációhoz ideális hangulatot pedig Cristina Follador, a pincészet utazó nagykövete alapozta meg - rögtön olyan közvetlennek tűnt, mint egy pohár prosecco.
Geönczeöl Attila , Cristina Follador és Anthony Franklin
A biztos alapokat, amelyre mindig szükség van, nem csak Cristina, de vendéglátói is igyekeztek a prosecco esthez illő, kötetlen hangulatban átadni. A Follador pincészet hazai bemutatkozásának alkalmából így rögtön helyre is kerülhettek az alapfogalmak.
- Ha termőterület, akkor az észak-olaszországi Veneto, amely 1969 óta DOC besorolásba tartozik, 2010 óta azonban Conegliano és Valdobbiadene területek már a DOCG eredetvédelmi besorolásból profitálhatnak. Torri di Credazzo pedig ezen belül a pincészet értékes dűlőit jelenti Valdobbiadenetől dél-keletre.
- Ha szőlőfajta, akkor evidens lenne a prosecco megfejtés, ám az új szabályozás kiköti, hogy a szónak adott termőhelyet kell takarnia, nem pedig a szőlőfajtát. A helyzet feloldására egyszerű megoldásként a Glera elnevezés feltámasztása mellett döntöttek.
- Ha eljárás, akkor Charmat, amikor a második erjedés acéltartályban történik, 20 naptól három hónap időtartamban, ami a pincészetnél egyes esetekben akár 4-6 hónapra hosszabbítható. A végeredmény azonban biztos; marad a friss, azonnali fogyasztásra szánt bor elsődleges aromákkal.
- Ha buborékok, akkor frizzantéban, vagyis a három prosecco kategória középső, visszafogottan szénsavas, talán épp ezért leginkább elterjedt verziójában kell gondolkoznunk.
- Ha pedig alkalom, akkor egyáltalán nem kell gondolkoznunk, hiszen a prosecco a mindennapok boraként ismert Olaszországban.
Üdítő dolog, ha egy kóstolón nem kell sokat gondolkodni és úgy tűnik, ez nem ér véget ott, hogy bármilyen alkalomból, bármely napszakban kinyithatunk egy üveg proseccot. A séfek ugyanis bebizonyították, hogy számtalan lehetőségünk van a megfelelő ételpárosításra is. Prosciutto, mert sós-intenzív ízével kiegyenlíti az akár 18-22 gramm, vagyis az extra dry kategória (12-20 g) határait felülről súroló maradékcukor tartalmat. Licsi puding, kiegészítve passiógyümölccsel, mert szépen harmonizál a jellegzetes virágos és végtelenül gyümöcsös illat- és ízjegyekkel. Pecorino (juhtejből készült keménysajt) risotto, vagy épp kacsamáj macaron, mert a selymes, krémes állaguk éppen olyan kerek, mint a visszafogottan gyöngyöző buborékok. És persze panna cotta, mert a frissítő citrusok és savak itt is finoman árnyalják az összhatást.
További képek az eseményről ide kattintva érhetők el
Bár mindezt csak akkor tapasztalhatjuk meg, ha nem fogynak el már aperitifként ezek a könnyen iható, kedves és friss borok. Egy másik stílusban ugyan, de Anthony Franklin szerint az a céljuk, hogy felnőjenek Champagne-hoz és világszerte elismertessék termékeik kiemelkedő minőségét. Nos, ha az ambíciók mellé olyan értékek párosulnak, mint a Prosecco Trevisio Brut DOC élénksége, a Valdobbiadene Prosecco Superiore di Cartizze DOCG tétel eleganciája, vagy a Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Cuvée ’Torri di Credazzo’ légiessége és selymes textúrája, akkor érdemes továbblépniük, hogy a jelenlegi 22 országról kiterjesszék export piacukat.