Idén badacsonyi lett a legjobb olaszrizling

Borászportál
2018. október 01., 12:00


2018 októberében már hatodik alkalommal kerül reflektorfénybe Magyarország legnépszerűbb fehérbora, az olaszrizling. Ezt hagyományosan megelőzte a Winelovers Olaszrizling Teszt nemzetközi borakadémikusok részvételével. Az eredmény színes képet mutat.
Idén badacsonyi lett a legjobb olaszrizling
Bár nem a legnagyobb területen termesztett fehérszőlő-fajta hazánkban, mégis sokak számára a „legmagyarabb fehérbor” az olaszrizling bora. A szőlőfajtát szinte minden borvidékünkön megtaláljuk; október 13-án, szombaton 14.00 órától pedig 14 borvidék közel 70 pincészete hozza el olaszrizlingjeit, olaszrizling alapú házasításait és más izgalmas tételeit a Hotel Corinthia Budapestben megrendezésre kerülő Olaszrizling Október Nagykóstolóra.

A széles kínálatban több évjárat, terroir, borstílus mutatkozik be; a látogatók a mindennapok boraként és kiváló fröccsalapként szolgáló friss, reduktív tételektől a dűlőszelektált, hordós érlelésű csúcsborokig az ország legjobb termelőinek kínálatából válogathatnak.
 
Idén badacsonyi lett a legjobb olaszrizling
 
Érdemes összekóstolni egyazon borvidék több pincészetének tételeit és ezeken keresztül felfedezni a hasonlóságokat és különbségeket, de ugyanilyen érdekes utazást kínál az egyes borvidékek olaszrizlingjeinek összevetése is.

A borokkal való ismerkedést a Borkollégium ingyenes pop-up school előadásai is segítik: az előadóként felkért borászok kóstolással egybekötött 25 perces villámkurzusokon mutatják be az olaszrizling különböző arcait, a fajtában rejlő szépségeket és lehetőségeket – többek között a Winelovers tesztgyőztes borát is.
 

„A Winelovers Nagykóstolókat minden alkalommal megelőzi a rendezvény tematikájához igazított borteszt, ahol ezúttal a 100% olaszrizling, illetve az olaszrizling alapú házasítások mérették meg magukat. A beküldött borok persze főleg a Balaton északi partjáról érkeztek, és végül mindkét kategória győztese is innen került ki. Nagyon büszke vagyok rá, hogy a borászok igenis szeretik versenyeztetni a boraikat, arra pedig még inkább, hogy milyen komoly szakmai zsűrivel dolgozhatunk ilyenkor együtt” – mondta el Ferenczi Csilla, a Winelovers bortesztek szervezője.
 
Ezek a legjobb olaszrizlingek!
 
A független szakértőkből álló hatfős zsűri a Borkollégiumban lezajlott teszten 52 olaszrizlinget és olaszrizling alapú házasítást kóstolt vakon és értékelt a 100 pontos, pozitív bírálati lap alapján.
 
Zsűritagok:
Blazsovzsky Péter - a Babel Budapest étterem head sommelier-je
Kielmayer Kristian - DipWSET, nemzetközi borakadémikus, szaktanácsadó, a Borkollégium oktatója
Kollár Mariann - DipWSET, nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a londoni Theatre of Wine bortanácsadója 
Mészáros Gabriella - DipWSET, nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium alapítója és vezető oktatója
Sue Tolson - DipWSET, nemzetközi borakadémikus, szakíró (WineSofa)
Vancsik Ivett - DipWSET, nemzetközi borakadémikus, a Vinoport online bormagazin és Winelovers 100 - A 100 legjobb magyar bor főszerkesztője
 
Idén badacsonyi lett a legjobb olaszrizling
 
Winelovers TOP 10 olaszrizling
 
1. Borbély Családi Pincészet, „Nász a Bácson” Badacsonyi Olasz rizling Limited Selection 2016
2. Dobosi Pincészet, Bio Háromszög Olaszrizling 2016
3. Szent Donát Birtok, Szent Donát Parcella 2016
4. Figula Pincészet, Öreghegy Olaszrizling 2017
5. Figula Pincészet, Sáfránykert Olaszrizling 2017
6. Borbély Családi Pincészet, Bács hegy Badacsonyi Olasz rizling Selection 2013       
7. Homola Pincészet, Sáfránkert Olaszrizling 2016
8. Laposa Birtok, Apukám Világa 2016
9. Pannonhalmi Apátsági Pincészet, Pannonhalmi Olaszrizling 2017
10. Spiegelberg Kézműves Borpince, Somlói Olasz Rizling 2015
 
A legjobb olaszrizling alapú házasítás
 
Folly Arborétum, Cédrus 2016 (olaszrizling és szürkebarát)
 
Sue Tolson borszakíró, a zsűri tagja így összegezte benyomásait: „A kóstolt borok sora meglehetősen sokszínű volt: számos olyan tétel szerepelt a mezőnyben, amely élénk, vibráló savasságával, tiszta, érett gyümölcsösségével és a szépen integrált hordóssággal mind a terroirt, mind pedig a szőlőfajtát képest volt megjeleníteni.”
 
Winelovers borok az olvasás mellé