Bársonyos borok, bohém együttlét és frissítő újdonságok

Pethő Dóra
2022. november 22., 11:38


Ismét bizonyítottak a hazai vörösborok, és meglepő újdonságokkal is találkozhattunk a Bordói Novemberen.
Bársonyos borok, bohém együttlét és frissítő újdonságok
A Bordói Nagykóstoló évről évre kiváló lehetőség annak, aki ismerkedik a borok vagy különösképpen a vörösborok világával, hiszen rengeteg féle borvidékről, pincészettől kóstolhat különböző borokat úgymond „büntetlenül”, majd választhatja ki az ízlésének leginkább megfelelő tételeket. Aki pedig már sok kóstoló tapasztalattal a háta mögött érkezik az válogathat a kedvenc tételei között, miközben megismerkedhet leendő kedvencekkel is. 
 
Bársonyos borok, bohém együttlét és frissítő újdonságok
 
Friss indítás a Lajvér Birtok boraival
Voltak, akik gondoltak a fehér borok kedvelőire is, vagy csak szimplán abból indultak ki, hogy ők is szívesen kezdenék a kóstolást a hagyományos módon egy-két fehérborral mielőtt rátérnek a vörösekre. Igy volt ez a Lajvér Birtok standjánál is, ahol kezdésképp egy Chardonnay alapú pezsgőt kínáltak, majd megtudhattuk, hogy az idei volt az első év amikor pezsgőt is készítettek. Első benyomásra, nagyon jól sikerült, a buborékok nem túl nagyok, kellemesen felhabzik a pohárban. Ezután még egy különlegességgel folytattuk a kóstolósort, ez pedig egy Sauvignon blanc volt, az is az újhullámos fajtából. A különlegességét az adja, hogy 2021-ben készült a pincészetnél először ilyen bor és a kísérlet annyira jól sikerült, hogy felvették végül a palettára és önálló fajtaborként kóstolható azóta a Lajvér Sauvignon Blanc. Egy igazi gyümölcsbomba ez a bor már illatra is, majd ízében is hozza a citrusos, grépfrútos jegyeket. Miután ráhangolódtunk a kóstolásra és a borok világára, ajánlották is nekünk a következő tételt kóstolásra, ez pedig a Syrah rosé volt. A Lajvér Birtok kínálatában egyébként kétféle rozé szerepel, egy cuvée, illetve a kóstolón is jelen lévő prémiumként kategorizált, syrah szőlőből készült halvány lazacos színű bor. Nos, ezt a rozét még biztosan nem utoljára kóstoltam! 
 
Bársonyos borok, bohém együttlét és frissítő újdonságok
 
Ezután már tényleg a vörös tételek következtek a sorban. A klasszikus bordói vöröseket hozták el a pincéből. Mi végül a Frank névre hallgató cabernet franc-t választottuk és milyen jól döntöttünk. Nagyon kellemes, cseresznyés ízvilág párosul némi csokoládés beütéssel. Ezután tovább kellett állnunk, hogy odaérjünk a pop-up előadásra, de ajánlom mindenkinek, hogy térjen be a Lajvér birtokra legalább egy kóstoló erejéig, mi még biztosan ellátogatunk hozzájuk!
 
Eszterbauer-legendák
Maradva a szekszárdi borvidéken, Eszterbauer János pop-up előadására csatlakoztunk be, aki sokat mesélt a birtokról, borokról, legendákról, szekszárdi összefogásról és persze a családról, ami bár a felsorolás végére került, mégis mindenekelőtt áll. Nem véletlen, hogy a boroscímkéken családtagokat, családi történeteket, illetve közeli hozzátartozókat vagy a család számára fontos személyeket fedezhetünk fel. Minden címkének megvan a maga sztorija. Elsőként az Öröm Rozét töltötték a poharunkba és már kezdődtek is a családi történetek. Megtudhattuk, hogy ez a címke a borász nagyszüleit ábrázolja, az életük legboldogabb időszakukban, épp szüret közben. Ezt a mindent átható boldogságot kívánja a család közvetíteni a borfogyasztók számára is. 
 
Bársonyos borok, bohém együttlét és frissítő újdonságok
 
A rozé után egy prémium kékfrankos következett a sorban, a 2019-es évjáratból, mely a Telihold nevet kapta és természetesen itt sem maradhatott el a hozzá tartozó legenda, ami a borász dédöregapjáról szólt, aki hazafelé tartva egy demizsonnal a kezében hajnalban a telihold fényénél megállt, húzott egy jót a demizsonból, megtörölte hatalmas bajuszát és azt mondta: „Hej, te hold! Mi vagy te énhozzám? Te egy hónapban csak egyszer tellesz meg, én meg minden nap…”. És a legendák csak folytatódtak a Tanyamacskával, a Sógor Kadarkával és a Komám Cuvée mögött rejlő családi történetekkel, a közönség pedig érdeklődve hallgatta az újabb és újabb családi meséket, mígnem elérkeztünk a bikavérhez, mely elmaradhatatlan egy szekszárdi kóstolósorban. A Báró Steiner Bikavér került a poharakba, mely egy kékfrankos alapú (50%) vörösbor, megfűszerezve egy kis kadarkával, cabernet sauvignon-nal és merlot-val. Válogatott tételekből készült, főként a feketebogyós gyümölcsök dominálnak benne, ami egy nem túl tolakodó fűszerességgel párosul. Végül pedig a 2019-es cabernet sauvignont kóstolhattuk a borásztól, amely egy fajtajelleges bor, nagytesttel és rendkívül összetett fűszeres jegyekkel. Igazi különlegességet ismerhettünk meg. Ennél a bornál érdemes néhány szót ejteni Tivald úrról, akiről a bor kapta a nevét. Tivald napszámos volt, aki évtizedekkel ezelőtt a borász édesapjának dolgozott. Egy borostás, megviselt öregembert képzeljünk el, akit János gyermekként sokszor megviccelt csínytevéseivel, majd évekkel később, felnőtt fejjel, elismervén munkáját, az egyik legszebb boruk címkéjén emlékezett meg róla. Azt gondolom, hogy egy nagyon tartalmas és élményekben gazdag kóstolón vehettünk részt Eszerbauer Jánossal, és tudom, hogy itt csak az idő szorossága szabott határt a legendáknak, hiszen biztosan lenne még mit mesélni a borokról.
 
Szekszárdi lankák borai a Fekete Pincétől
A szekszárdi vonalat még egy kicsit folytatva a Fekete Pince standjánál időztünk el kicsit. Ők a szó szoros értelemben a bordói boraikkal érkeztek a rendezvényre. A Patikárius Cuvée egy harmonikus bor közepes testtel, kellemes savakkal és lágy tanninokkal, melyben az erdei bogyós gyümölcsös ízvilág dominál. Kékfrankos, cabernet sauvignon, merlot, kadarka, zweigelt és syrah borok egyedi házasítása. Ezzel indult a mi kóstolósorunk, majd ezt követték a fajtaborok, cabernet sauvignon, merlot és cabernet franc tételekkel készültek még. Mind kiválóan hozta a fajta karaktereit, érződik, hogy törekednek a szekszárdi jelleg megtartására. Mint elmondták, nagyrészt ászok hordóban érlelik a boraikat, kisrészt barrique hordót használnak, de mindenképp a gyümölcsösség megtartása a cél. 
 
Bársonyos borok, bohém együttlét és frissítő újdonságok
 
Bujdosó Bozsolé és a Matróz sorozat
A változatosság jegyében Szekszárd után a Somogyi dombságra látogattunk el, képzeletben legalábbis, és a Bujdosó Pince standjánál egy kellemes, üde pezsgővel indítottuk a dél-Balatoni borsort. Igen, tudom, hogy a vörösek után ez nem passzol, de nehéz volt ellenállni a pinot noir szőlőből készült pezsgő különlegességnek, ami egyébként egy fehér pezsgő, hiszen mint megtudtuk, készítésekor megroppantják a szőlőt, így nyerik ki belőle az egyébként fehérre hajazó levet. Egy roppant elegáns, gyümölcsbombát ízlelhettünk meg, virágos illat és ízjegyekkel gazdagítva. 
 
Bársonyos borok, bohém együttlét és frissítő újdonságok
 
A Matróz Sorozat egyik kiváló tagjaként üdvözölhetjük körünkben a Libás Cabernet Franc-t. Nagyon érdekesen hangzik már a neve is, ami arra utal, hogy Márton napon jött ki, tehát idei, 2022-es tétel.
 
Hogy is lehetséges ez? A titok, hogy úgy készül lényegében, mint a franciák egyik legismertebb újbora a bozsolé, szénsavas macerációval. Az eljárás lényege röviden, hogy megtartják az egész szőlőfürtöket és szén-dioxid hozzáadásával érik el, hogy a fürtön lévő szőlőszemek megrepedjenek. Ebben az oxigénmentes környezetben a bogyók belülről erjedni kezdenek. A rendelkezésre álló CO-t használják, hogy lebontsa a cukrokat és az almasavat. Ezáltal egy fiatalos, könnyed, lehengerlően gyümölcsös vörösbort kapunk, amely lágyabb tanninokkal rendelkezik, mint a hagyományos érleléssel készült borok. 
 
A pincészetnél szintén kóstolásra kínálták még a Dűlős Sorozat két kiemelkedő borát, a Kokas Merlot-ot és az Ibituba Cabernet Sauvignon-t is. Ennek a sorozatnak a tagjai csak a legjobb területek terméséből készülhetnek, és csak és kizárólag a kiemelkedő évek terméséből. Alacsony tőketerhelés és válogatott szüret után kerülnek hordóba, ahol a fehérborok legalább fél évet, a vörösek pedig minimum két évet töltenek.
 
A Koch Pincészettel a Hajós-Bajai borvidéktől Villányig
A balatoni borok után várt minket az Alföld és a Koch Pincészet hívogató standja. A fehérbortól kezdve a rozén át a vörösig nagyon széles borválasztékkal találtuk szembe magunkat náluk. Az Organic Sorozatból a Castellum képviselte a könnyed fehérborokat. A Néró Rozé az ellenállhatatlanul élénk pink színével hívta fel magára a figyelmet, majd epres ízvilágával ragadta magával a kóstolót. Nagyon kellemes, igazán krémes rozé, érdemes kipróbálni. A vörösborok sorából a Hajós-Bajai Kadarka volt egy izgalmas tétel, hiszen nem egy tipikus bordói bor, de talán épp ezért keltette fel többek figyelmét, így a mienket is. A kadarka, mint fajta egyébként nekem személy szerint nagy kedvencem: rengeteg törődést igényel és nehéz igazán jó bort készíteni belőle, mégis megéri a fáradtságot. Nagyon könnyed, vékony héjú fajta, jól áll neki egy kis hordós érlelés. A könnyed piros bogyós gyümölcsös ízvilághoz remekül passzolnak a fűszeres jegyek, amik megmutatkoznak rögtön az első kortynál. 
 
Bársonyos borok, bohém együttlét és frissítő újdonságok
 
A sor végéről pedig semmiképp sem érdemes kihagyni a villányi Koch Pincészet Csanád névre keresztelt csúcsborát, mely egy tipikus bordói házasítás. Alapja cabernet franc 50%, valamint merlot 25% és cabernet sauvignon 25% adja a különlegességét. A Koch Borászat igen széles borválasztékkal képviseltette magát a rendezvényen, a könnyed fehérektől a hordós vörösekig terjedt a kóstolható tételek választéka. A pincészet területei korábban csak a Hajós-Bajai borvidéken terültek el, ahol 130 ha területen gazdálkodtak és főként cserszegi fűszeres, cabernet sauvignon, bácska és pannónia fajtákat telepítettek, de megtalálható emellett még néhány hektár ottonel muskotály, kékfrankos, rajnai rizling és pinot noir is. Jelenleg azonban a villányi borvidékhez tartozó Diósviszlón is gazdálkodnak, ahol kiváló minőségben termelnek cabernet sauvignon-t, cabernet franc-t, merlot-t és syrah-t.
 
Beszélgetős borok a Csányi Pincészettől
A kíváncsiság vitt tovább, fellelkesülve vágtunk neki az újabb tételek kóstolásának. A Csányi Pincészetnél álltunk meg, mely Chateau Teleki néven is ismert. A kettő egy és ugyanaz, Teleki Zsigmond alapította a 1881-ben a Chateau Teleki Borászatot, amellyel szép eredményeket ért el, de nem csak a borai voltak ismertek és elismertek, hanem a filoxéra vész idején az általa kikísérletezett, filoxérának ellenálló alanyfajták szelekciója révén is Európa szerte híressé vált. A rendezvényre most a cabernet sauvignon fajtával és két vörös cuvée borral éreztek. Az Alex Cuvée cabernet franc, kékfrankos és cabernet sauvignon szőlőkből készült, másod- illetve harmadtöltésű tölgyfahordóban érlelt és a 2015-ös évjáratból való. A petit verdot szintén ebből az évjáratból származik, ő is volt fahordóban, de ízében inkább a piros bogyós ízek kerülnek előtérbe, mint a málna, áfonya. Bora könnyű ivású, kellemes, beszélgetős bor. 
 
Bársonyos borok, bohém együttlét és frissítő újdonságok
 
Klasszikus házasítások a Jammertal Borbirtokról
Villányban maradva még egy kicsit mindenképp érdemes megemlíteni a Jammertal Birtokot. A Jammertal Borbirtokról érdemes tudni, hogy több márkanév alatt is hoznak forgalomba borokat: a Koh-I-Noor, a Cassiopeia, a Jammertal és a Wunderlich sorozat is hozzájuk köthető. Kétség sincs afelől, hogy boraik világviszonylatban is ismertek, elismertek. Azt hiszem nem kell őket bemutatni a nagyközönségnek sem hazánkban, sem a világpiacon. A rendezvényre a Jammertal és Wunderlich boraikkal érkeztek, ezeket szánják egyébként a magyar piacra, a másik két brand leginkább külföldi exportra megy. A borászat zászlós bora egyébként a Cassiopeia Merlot, mellyel évről évre nagy sikereket zsebelnek be, de a bordói házasítások is kiemelkedőek. A Blue Sky névre keresztelt cabernet sauvignon alapú bordói házasítás az első korty után belopja magát az ember szívébe. A Wunderlich márkanév alatt készült 400 Arpensis sorozatból kóstolhattunk még bordói típusú borokat, cabernet franc-t és cabernet sauvignon-t. Mindkét tétel igazán fajtajelleges, vörösbor. Őszintén megvallva az én ízlésvilágomhoz a franc aszalt szilvás, kissé epres ízvilága közelebb állt. 
 
Bársonyos borok, bohém együttlét és frissítő újdonságok
 
Bársonyosság és bohó fűszeresség a Heumann Pincészettől
A mai kóstolósorunk végére pedig egy igazi klasszikus bordói házasítást terveztünk, az esthez hűen, így esett a választásunk a Heumann Pincészet Terra Tartaro névre keresztelt borára. A svájci-német házaspár tulajdonában lévő borászat egyik legkiemelkedőbb tétele ez a házasítás, mely cabernet sauvignon alapú (60%), mellette 30% merlot és 10% cabernet franc-t tartalmaz. Egy nagyon elegáns, bársonyos bort kaptunk a poharunkba, kellemes fekete bogyós jegyekkel és bohó fűszerességgel. Szép hosszú lecsengésű tétel, még biztosan jó néhány évig felfelé ível majd. A Heumann Pincészettől egyébként kóstolhattuk még a 2016-os Merlot borukat, illetve egy Merlot alapú cuvée-t is. Ez most nekünk kimaradt, de jövőre lesz miért visszatérni!
 
Bársonyos borok, bohém együttlét és frissítő újdonságok
 


 
Winelovers borok az olvasás mellé