Hagymás vér és Therápia – mire készülnek a Polgár Pincénél?

Geri Ádám
2020. október 29., 09:32


Örömteli meglepetésről számolt be a Borászportálnak a mindig vidám villányi borász, Polgár Zoltán. Bejelentette egy új csúcsboruk érkezését is és mesélt az őszi programterveikről.
Hagymás vér és Therápia – mire készülnek a Polgár Pincénél?
Hogy állnak az idei szürettel a Polgár Pincénél?
 
A cabernet franc-t a napokban szedjük és még van kint cabernet sauvignonunk, ezeket leszámítva mindennel készen vagyunk. Idén korán kezdtük, mert fennállt a veszély, hogy elmennek a savak, cserébe viszont csupa egészséges fürtöt tudtunk szüretelni.
 

Ha nem korai még erről beszélni, hogy látja, megfelelő az alapanyag 2020-ban az olyan csúcsboraikhoz, mint a Credo vagy az Elixír Cuvée?
 
Úgy gondolom, hogy igen, a merlot 24-es mustfokkal szedtük, a franc-t 23-assal és a cabernet sauvignon is nagyon szépnek ígérkezik. Sőt, még az Aranyhárshoz szükséges, enyhén botritiszesedett hárslevelű fürtök is kerültek a pincébe. Mindenképpen arra számítok, hogy különleges borokat tudunk készíteni ebből az évből.
 
Hagymás vér és Therápia – mire készülnek a Polgár Pincénél?

Izgalmasan hangzik, tudva, hogy jelenleg a Credóból például a 2012-es évjárat fut...
 
De már hamarosan érkezik a 2017-es, ha a szüretet befejeztük, akkor letöltjük és palackozzuk, akárcsak az Elixírt. Az elmúlt évek elkényeztettek minket, ebből az időszakból még további szép tételek várhatók, és mint mondtam, reményeink szerint a sor 2020-ban sem szakad meg.
 
Több mint negyedszázada hagyomány az Önök pincéjénél az idén november 7-én megtartandó Márton-napi vacsora, most azonban egy új programmal is találkozni a Facebook-oldalukon, nevezetesen egy „Halloween-partyval”. Hogy jött az ötlet?
 
A marketinges csapat találta ki, reagálva arra, hogy egyre nagyobb divatja van itthon ennek az ünnepnek is. Erre az alkalomra kidekoráljuk a helyiségeket tökkel, de természetesen az asztalra is kerül belőle, akár csak hagymás vérből!
 
Hagymás vér és Therápia – mire készülnek a Polgár Pincénél?
 
Ezen az eseményen is kóstolható már az újboruk, vagy azt tényleg a Márton-napra tartogatják?
 
Az újborokat megtartjuk november 7-re, akkor viszont a hagyományainknak megfelelően hármat is bemutatunk a nálunk szintén megszokott boráldás keretében. Ott lesz a 2020 a chardonnay-ottonel muskotály cuvée, a rozé és a primőr portugieser vörösborunk, a konyha pedig természetesen ezekhez igazítja a menüt.
 
Muszáj megkérdeznem, hogyan vészelik át ezt a nehéz, járványos időszakot, ami Önöket talán halmozottan sújtja, lévén, hogy még panziót is üzemeltetnek.
 
A panziónkban szerencsére nem tapasztalunk visszaesést, ez talán annak is köszönhető, hogy nemrég teljesen felújítottuk, a vendégeinknek most már tényleg minden igényt kielégítő kényelmet tudunk nyújtani. Hasonló a helyzet a rendezvényeinknél, nagy terek állnak rendelkezésre, így biztonságos távolságra tudjuk ültetni egymástól a résztvevőket. És van olyan terület, ahol kifejezett javulásról számolhatok be: megnövekedett az érdeklődés a dűlőtúráink iránt, egyáltalán nemcsak a nálunk megszállók fizetnek be rá. Gondolom, ez annak a következménye, hogy az emberek most jobban szeretnek kint lenni a szabadban. Valóban biztonságosabb a járvány szempontjából, ráadásul nincs is szebb az őszi szőlőnél, annál, ahogy a levelek változtatják a színüket.
Winelovers borok az olvasás mellé