Vagány borbár nyitott a bulinegyedben

Borászportál
2017. november 05., 08:00


Megtartotta első borkóstoló estjét a nyáron nyitott Free Pub borbár. A hely különlegessége a vagány dizájn, a nagyvonalú kínálat, és hogy Magyarországon ritkaságszámba menő presztizspezsgőket is lehet kóstolni.
Vagány borbár nyitott a bulinegyedben
A Free Pub borbár a bulinegyed szélén, a Nagy Diófa utcában nyitott meg júniusban, ám az üzemi fordulatszám elérését őszre tervezték, amikor az emberek már visszajöttek a szabadságról. Ennek első jele egy hétköznap estére meghirdetett „feszengés nélküli, kicsit más típusú” borkóstoló volt. Az előbbieket erősítette már a bár dizájnja is, a belső kialakítás, középen egy felfüggesztett motorral.
 
A hely inkább emlékeztet egy rockpubra, de volt, aki elsőre valamiféle kiállítóteremnek vélte inkább. Egy biztos, borbárnak vagány és szokatlan!

A kóstoló ára ehhez képest kifejezetten visszafogott volt. A tokaji Obzidián pincészet – a borbár tulajdonosának másik „gyermeke” – 9 tétele (benne aszúval), plusz egy welcome crémant valamint a visszakóstolási lehetőség 3900 forintért valóban nagyvonalú ajánlat! A szervezők pedig ígérik, hogy a jövőben is tartják a kiváló ár-érték arányt.
 
Vagány borbár nyitott a bulinegyedben
 
Na de vissza az Obzidián borkóstolóhoz! Mint azt a tulajdonos elmondta, „kis pincészetként megengedhetik maguknak a kísérletezgetést”, így a kóstolt tételek között lehetett igazi különlegességekkel is találkozni. Ilyen volt a 2013-as furmint batonnage, ami Tokaj egyik legészakibb dűlőjéből, a Felső-Esztávából származó alapanyagból készült, 20 hónapig seprőn tartva és időről időre felkeverve. Másik két különlegesség a Tokaj-Hegyalján tradicionális, ám kiveszőben lévő stílusú tétel volt: a 2013-as fordítás, ami az aszúpogácsa másodfelhasználásával készül; illetve az ennél is nagyobb ritkaságnak számító száraz szamorodni, abból is a 2007-es évjárat. A pincészet 2006-ban készítette először ezt a különlegességet és azzal mindjárt aranyérmet nyert a londoni International Wine Challengen. Az igazi száraz szamorodni azért is nagyon nehéz műfaj, mert mindenféle külső beavatkozás nélkül kell megvárni, amíg a bor teljesen stabilizálódik.
 

Az Obzidián pincészet borai természetesen mind kaphatóak lesznek a pubban, ezen kívül többségében külföldi tételeket lehet majd kóstolni, egyiket-másikat pohárral is. A borlap mindenesetre imponáló, számos borvidék egy-egy tipikus stílusával. Pár példa:
 
  • Loimer 2015 Langenlois Grüner Veltliner: Ausztria elsőszámú szőlőfajtája, annak szépségeit megbízhatóan magas szinten bemutató pincészettől. Loimer zöld veltelinijei gyakran kapnak 90 pont fölött a Falstaffnál.
  • Tohu Marlborough 2016 Sauvignon Blanc (Új-Zéland): ha az ember képet akar alkotni a tipikus új-zélandi sauvignon blanc-ról, akkor ez a kifejező, zöldfűszeres ízbomba az egyik etalon.
  • Bodegas Roda 2012 Reserva (Spanyolország): 89% tempranillóból készült bor, Robert Parker 91 pontot adott rá.
  • Perelada Cava Stars Brut Nature: hagyományos palackos erjesztéssel készített spanyol pezsgő egy több évszázados múltra visszatekintő pincészettől.
  • Taittinger Prélude: grand cru Champagne egy ikonikus pezsgőháztól
 
Nem csoda, hogy pubban a külföldi fehér- és vörösborokra külön kóstolót terveznek (előbbire november 7-én kerül sor), de
lesz pezsgőbemutató is, ahol a 15 féle buborékos ital nagy részét, köztük több Champagne-t is kibontanak
és megmutatnak majd a résztvevőknek. Decemberben pedig, az évszakhoz igazodva megjelenik a forralt bor is a kínálatban, az is szigorúan minőségi alapanyagokból.
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé