A Szepsy pincészet még soha nem csinált olyat, mint amire a Tokaji Márciuson készül

Geri Ádám
2019. március 18., 08:24


Egyedülálló premierre készül a tokaji Szepsy pincészet a Winelovers Tokaji Március Szepsy mesterkurzusán. Ennek kapcsán arról beszélgettem ifjabb Szepsy Istvánnal, mire számíthatnak az előadás vendégei.
A Szepsy pincészet még soha nem csinált olyat, mint amire a Tokaji Márciuson készül
Címlapfotó: Berta István
 
Kóstolóval egybekötött mesterkurzust tartasz Szepsy: A 2017-es évjárat címmel március 23-án a Corinthia Hotelben. Miért fontos számotokra ez az évjárat?
 
A 2017-es év nagy meleget hozott, ami nekünk több szempontból is kedvezett. Tökéletesen beérett szőlővel tudtunk dolgozni, másrészt botritiszmentesen. Ez az oka annak, hogy ennyi dűlős tétellel tudtunk kijönni, amit a mesterkurzuson be fogok mutatni. Nekünk azért volt különösen fontos az év, mert az utóbbi időben sok apró részlet változott a száraz bor készítési technikánkban – gondolok itt az erjesztéstechnikára, az almasav-bontásra, a tudatosabb hordóhasználatra és a kíméletesebb palackozás előkészítésre –, és ezek két évvel ezelőtt álltak végleg össze. A Szepsy pincészet még soha nem csinált olyat, mint amire a Tokaji Márciuson készül, korábban még nem tartottunk országos évjárat premiert, most viszont szerettük volna bemutatni ezt az új irányt.
 

A ti mércétek szerint ezek a borok még fiatalnak számítanak. Hol tartanak most az érésben, mit kap a kóstolásuk által a közönség?
 
Valóban nagyon fiatalok még, szűk egy éve kerültek csak a palackba. Arra viszont remek lehetőséget nyújtanak, hogy ebben a fejlődési szakaszban megmutassák a dűlőkarakterek különbségét. Ez és az évjárati jelleg már ebben a korban nagyon szépen kirajzolódik.
 
Váltsd meg elővételben a belépődet a március 23-i Tokaji Márciusra, az év legnívósabb tokaji kóstolójára, ahol közel 60 borászat 150 tokaji borát kóstolhatod korlátlanul, az Aszú Teremben térítés ellenében különleges aszúkat próbálhatsz, ezen kívül szakemberek színvonalas előadását hallgathatod a három mesterkurzuson, amelyek egyikén ifjabb Szepsy István mutatja be a tokaji borászatuk 2017-es borait..
 
Melyik tételt emelnéd ki a sorból, ami talán a legkülönlegesebb élményt jelentheti most szombaton?
 
Az Urbánt, a dűlő termése ugyanis viszonylag ritkán kerül nálunk száraz borba. Édesapám erről a területünkről inkább az édes borokat részesíti előnyben, nagyon örültem, hogy ebben az évben „beleegyezett”, készüljön száraz bor. Számomra azért nagyon fontos ez, mert éppen a 2006-os száraz Urbán furmintunkhoz köthető az én száraz borokkal kapcsolatos szemléletváltásom. Ott jöttem rá, hogy micsoda potenciál van a száraz tokaji furmintokban és hogy a 2006-os Urbán által képviselt irányba kell elindulnunk.

A mesterkurzus utolsó tétele a Szent Tamás ’46 Furmint. Édesapád egyszer azt nyilatkozta, mai tudásotok szerint a Szent Tamás dűlő 46-os parcellája a legjobb területetek.

Erre a borra különösen igaz, hogy még nagyon fiatal, azzal, hogy betettük, a különbözőségére, a különlegességére szeretnénk felhívni a figyelmet. Valóban ez a legértékesebb parcellánk, kiemelkedő a termőhelyet, az ott található szőlő klónszelekciót és a tőkék életkorát illetően. Ennek megfelelően csak akkor készül el a bor, ha nagynak gondoljuk az évjáratot. 2017 ilyen volt.
 
Winelovers borok az olvasás mellé