Felejthetetlen karácsonyi menük #14: vörösbor és sajt és még valami...

Borászportál
2020. december 14., 07:17


Nyakunkon a szenteste, és még nem tudod, mi kerüljön az asztalra? Szeretnéd valami újjal elkápráztatni a családot? Karácsonyig tartó sorozatunk minden részében egy komplett ünnepi menüt kínálunk. Egy hagyományos karácsonyi hozzávalóból készített, de mégis rendhagyó étel és egy hozzá tökéletesen passzoló, különleges vörösbor és már kész is a tökéletes vacsora. Ezúttal egy olyan fogással kedvezünk a vegetáriánusoknak, ami után még a húsimádók is garantáltan megnyalják az ujjukat. Pláne, ha az ajánlott vörösbor odakerül mellé párba.
Felejthetetlen karácsonyi menük #14: vörösbor és sajt és még valami...
Címlapfotó: nosalty.hu
 
Az étel: aszalt gyümölcsös grillezett camembert sült céklával
 
Mit szólnál, ha ezúttal a sajt lépne elő az ünnep főszereplőjévé? Önmagában is kellően intenzív, tartalmas egy camembert, de az alábbi recept hozzávalóival megbolondítva végképp képes elvinni a show-t. Főleg, ha még a lenti Vylyan Villányi Franc-t is mellétesszük, amit vadételek mellett kifejezetten zsíros sajtokhoz ajánlanak. Van még kérdésed? Nincs? Akkor hajrá!
 
 
Hozzávalók
  • 2 közepes db cékla
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • rozmaring ízlés szerint
  • 50 ml olívaolaj
  • 160 g camembert sajt (grill, 2 db)
  • 50 g aszalt szilva
  • 1 marék dió
  • 60 g vörösáfonya
 
1. A céklát megmossuk, megpucoljuk, és kis kockákra vágjuk.
2. Ráöntjük az olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a rozmaringot, összekeverjük, és alufóliával bélelt tálcán 180 fokra előmelegített sütőbe dugjuk 40-45 percre.
3. Közben a finomra vágott diót és aszalt szilvát a vörös áfonyával együtt a beledugdossuk a grillsajt tetejébe. Lazán alufóliába csomagoljuk úgy, hogy maradjon egy kis hely a forró levegőnek.
4. Grillserpenyőben 3-4 percig sütjük, míg jó puha nem lesz.
5. A céklakockákkal együtt tálaljuk.
 
(Forrás: nosalty)
 
A bor: Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet Villányi Franc 2016

Felejthetetlen karácsonyi menük #14: vörösbor és sajt és még valami...
 
TERMŐHELY
Villányi borvidék
Mandolás dűlő, déli fekvésű

ÉVJÁRAT – 2016
A vegetáció 2016-ban korán indult, korai tavasz után a fagyos szentek is korán jöttek. Szerencsésen megúsztuk a fagyokat, jégverést, majd kellemesen meleg nyarunk volt nagy hőingadozások nélkül, kellő mennyiségű csapadékkal, egyenletesen fejlődtek a szőlők. A szüret az iskolakezdéssel, szeptember 1-én indult, s átlagon felüli hőmérséklet, „nyári” időjárás volt egész hónapban. Egy francia vincellér mondást idézve, a nyár megadta a mennyiséget, a gyönyörű szeptember pedig a minőséget. Egészséges termésünk volt jó savakkal, jó cukorral. Lassan, egyenletesen értek, ami a zamatok kiteljesedésének kedvezett.

FAJTÁK:
Cabernet Franc 100%
 
BORKÉSZÍTÉS-ÉRLELÉS
Az évjárat (októberi lehűlés) hatására a szőlő hidegen érkezett a pincébe, így a hideg áztatást alkalmaztuk a gyümölcsösség kiemelése érdekében. A héjon erjesztés zárt tartályban történt 25 napig, 26-28°C fokon, kezdeti nyílt, majd zárt körfejtéssel. Az almasav bontása már a héjon megtörtént, a törkölykalap alatt. Az érlelés barrique hordókban történt. Hordók: 225 literes zempléni és mecseki tölgyből készültek, koruk: 30 % új, 40% 1-2 éves, 30% idősebb hordó. A bort 13 hónapig érleltük hordóban.

KÓSTOLÁSI JEGYZET
A Villányi Franc borvidéki márka a villányi összefogás gyümölcse, s egyedi eredetvédelmű, 100% cabernet franc-t takar. A fajta a színtiszta Villányi mészkőben gyökeret verve örök hazára talált. Ahogyan mi is. Mély, érett, puha, mégis elegáns illat és korty jellemzi. Összetettségét hosszan kibomló sokrétű ízek mutatják, úgy mint a kékszilváé friss és aszalt formában egyaránt, a dohányé és a csokoládéé… Tanninjai markánsak, de mégis bársonyosak és elegánsak. Beltartalma miatt most és akár tíz év múlva is élményt nyújt fogyasztójának.
 
FOGYASZTÁSI HŐMÉRSÉKLET
Fogyasztását 16-17 °C-on ajánljuk.

TÁROLÁS
Hosszú érlelésre alkalmas. Fektetve, napfénytől védett helyen, lehetőleg állandó hőmérsékleten (optimálisan kb.13°C-on) tároljuk.
 
ANALITIKA
Alkohol: 13,64 %
Titrálhatósav-tartalom: 4,9 g/l
Invertcukor-tartalom: 0,9 g/l
Winelovers borok az olvasás mellé