Felejthetetlen karácsonyi menük #18: egy étel-bor pár hedonistáknak

Borászportál
2020. december 18., 09:40


Nyakunkon a szenteste, és még nem tudod, mi kerüljön az asztalra? Szeretnéd valami újjal elkápráztatni a családot? Karácsonyig tartó sorozatunk minden részében egy komplett ünnepi menüt kínálunk. Egy hagyományos karácsonyi hozzávalóból készített, de mégis rendhagyó étel és egy hozzá tökéletesen passzoló, különleges vörösbor és már kész is a tökéletes vacsora. Most már tényleg lassan itt van december 24. úgyhogy muszáj egyre emelnünk a tétet. Ebbe a cikkbe bele is pakoltunk minden finomságot!
Felejthetetlen karácsonyi menük #18: egy étel-bor pár hedonistáknak
Címlapfotó: www.mindmegette.hu
 
Az étel: mangalica tarja gombás gerslirizottóval
 
Mangalica tarja, gomba, rizottó, parmezán, vörösbor Villány egyik legjobb dűlőjéből és legjobb pincészetétől.
 
 
Hozzávalók: 
  • 1 kg mangalica tarja
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 dl száraz habzóbor
  • 30dkg gersli
  • 3 dl alaplé
  • 25 dkg erdei gombakeverék
  • parmezán
  • petrezselyem
  • 5 dkg vaj
  • 0,5 dlt ejszín
 
1. A szaftos tarját egy serpenyőben, zsiradék nélkül elősütjük, és sóval ízestítjük, majd egy tepsibe helyezzük és a sütőbe toljuk, ahol 180 fokon 15 percig sütjük.
 
2. A rizottóhoz zsíron megpírítjuk a hagymát, felöntjük a habzóborral, majd amikor elpárolgott, hozzáöntjük a gerslit. Folyamatos kevergetés mellett felöntjük az alaplével, majd hagyjuk, hogy besűrűsödjön. 
 
3. További 5-10 percig főzzük, majd hozzáadjuk a gombakeveréket, a parmezánt, a tejszínt és a vajat. Sült tarjával és parmezánnal megszórva tálaljuk.
 
(Forrás: mindmegette.hu)
 
 
A bor: Günzer Családi Birtok Ördögárok 2016
 
Felejthetetlen karácsonyi menük #18: egy étel-bor pár hedonistáknak
 
100% Ördögárok-dűlő. Merlot (60 %), Cabernet Franc (30 %), Cabernet Sauvignon (10 %). Csak az arra érdemes évjáratban készül. A dűlő adottsága, hogy magas tannintartalmú szőlő születik, ezért fontos, hogy a szőlő a teljes érési állapotot elérje, azon belül, hogy a tannin érett legyen.

Évjárattól függően a fajták külön szüreti időpontban érkeznek, de az erjedés után az almasavbontás már összeházasítva történik. 24 hónapos hordós érlelés, új és használt hordó (magyar), majd a hordók összeházasítása után még néhány hónap tartályban érlelés következik.
 
Palackozás, majd egy év palackos érlelés után a bor érett, telt és kerek jegyeket mutat.
 
Nem cél az intenzív hordóhatás elérése. Dűlő, fajta, évjárat, ezeket pedig kísérje az elegáns fa a háttérben.
Winelovers borok az olvasás mellé