Felejthetetlen karácsonyi menük #2: Gordon Ramsay + Görögszó

Borászportál
2020. november 24., 17:58


Nyakunkon a szenteste, és még nem tudod, mi kerüljön az asztalra? Szeretnéd valami újjal elkápráztatni a családot? Karácsonyig tartó sorozatunk minden részében egy komplett ünnepi menüt kínálunk. Egy hagyományos karácsonyi hozzávalóból készített, de mégis rendhagyó étel és egy hozzá tökéletesen passzoló, különleges vörösbor és már kész is a tökéletes vacsora. Ma Gordon Ramsay és egy szekszárdi bor verhetetlen párosával ismerkedhetsz meg!
Felejthetetlen karácsonyi menük #2: Gordon Ramsay + Görögszó
Címlapfotó: receptletoltes.hu
 
Az étel: Gordon Ramsay karácsonyi wellington bélszínje

A Wellington bélszín ma már szinte a világ minden táján előfordulhat a karácsonyi asztalokon. Az is ünnepivé teszi, hogy nem egyszerű elkészíteni, cserébe igazán királyi fogásról van szó. Ezúttal Gordon Ramsay receptjét mutatjuk be, ami annál is inkább karácsonyi variáció, mert a sztárséf még egy kis gesztenyét is csempészett a töltelékbe.
 

Hozzávalók (4 főre)
  • 60 dkg szép, kb. 2,5 ujjnyi vastagságú bélszín egyben
  • só, őrölt fekete bors
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • jó 1 evőkanál angol mustár
  • 8 vékony szelet pármai sonka
  • 30 dkg leveles vajastészta (fagyasztott is lehet)
A gombabpéphez
  • 50 dkg barna csiperkegomba,
  • só, őrölt fekete bors
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 6-7 szem gesztenye (12 dkg)
  • kb. 1 mokkáskanál friss kakukkfű
  • a lekenéshez: 1 tojássárgája
1. A bélszínt ha kell lehártyázzuk, majd körös-körül megsózzuk, megborsozzuk. Egy kisebb serpenyőben az olajat megforrósítjuk, majd a húst belerakjuk, és 8-10 perc alatt elősütjük, azaz körben megpirítjuk, sőt, közben fölállítjuk, hogy az oldalait is megsüthessük. Tálcára tesszük, a mustárral azonnal vékonyan megkenjük, hogy a hús magába szívhassa a mustár aromáját. (Mustár helyett reszelt tormával is ízesíthetjük.)
 
2. A gombapéphez a gombát megtisztítjuk, földaraboljuk, és egy aprítóba (gyorsvágóba) rakjuk. Megsózzuk, borsot őrölünk rá. Hozzáadjuk a megtisztított és földarabolt fokhagymát, meg gesztenyét. Jó apróra vágjuk, majd egy megforrósított serpenyőbe kanalazzuk. Kevergetve 8-10 percig, pontosabban addig pirítjuk, míg minden leve elfő, zsírjára sül. Közben a morzsolt kakukkfűvel fűszerezzük.
 
3. Egy vágódeszkára vastagabb folpackot fektetünk. Átfedésekkel, hogy a szeletek kissé takarják egymást, a sonkaszeleteket rárakjuk. Olyan szélességben legyen, mint amekkora a pecsenye. A gesztenyés gombapépet egyenletesen elkenjük rajta. Az elősütött bélszínt a közepére tesszük, majd a folpack segítségével úgy tekerjük föl, hogy a gomba és a sonka szépen körbevegye a húst. A folpackba csomagoljuk, két végét ellentétes irányba csavarjuk, hogy feszes maradjon, és a húst kicsit meghengergetjük, hogy szép formás legyen. Hűtőszekrénybe tesszük kb. 15 percre.
 
4. A leveles tésztát — a fagyasztottat szobahőmérsékleten előtte fölengedjük — téglalap alakúra nyújtjuk, és vastag folpackkal befedett vágódeszkára tesszük. Enyhén vizes ecsettel lekenjük, majd a fóliából kicsomagolt bélszínt rátesszük, és a tésztába csomagoljuk. Tepsire tesszük.
 
5. Tojássárgájával lekenjük, kés fokával díszítéseket húzunk bele. Szórhatunk rá egy kevés nagyszemű sót is. Előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200 ºC; légkeveréses sütőben 180 ºC) 25-32 percig sütjük. A sütés ideje az elősütés erősségétől és a pecsenye vastagságától függ. Akkor jó, ha a közepe rózsaszínű, de nem véres. Csak kb. 10 percnyi pihentetés után szeleteljük föl.
 
6. Tejszínes burgonyapüré illik köretnek hozzá, amire az ünnepre való tekintettel leheletvékony fehér szarvasgombaszeleteket is teszünk.
 

A bor: Dúzsi Borászat (Szekszárd) Görögszó 2016
 
Felejthetetlen karácsonyi menük #2: Gordon Ramsay + Görögszó

Csak kivételesen jó évjáratokban készülhet el a bor a fürtök és a hordók többszöri szelekciója után. Nagyrészt cabernet franc (60%) és cabernet sauvignon (40%) házasítás a Görögszó dűlőből, egy kivételes adottságú és fekvésű területről. Javarészt másod-harmadtöltésű barrique hordóban érlelődött közel másfél éven át, utána palackban pihent. Csupán 1000 palack készült ebből az évjáratból. Korábbi évjáratok sikere például: Vinalies Internationales 2015 – aranyérem – Görögszó 2011 – A világ legjobb bora; Citadelles du Vin 2013 – aranyérem – Görögszó 2009, Hungary special prize.
 
Sav: 5,6 g/l
Cukor: 2,2 g/l
Cukormentes extrakt: 31,8 g/l
Összes extrakt: 33 g/l