Felejthetetlen karácsonyi menük #21: szeder, kávé, süti, villányi franc

Borászportál
2020. december 21., 10:10


Nyakunkon a szenteste, és még nem tudod, mi kerüljön az asztalra? Szeretnéd valami újjal elkápráztatni a családot? Karácsonyig tartó sorozatunk minden részében egy komplett ünnepi menüt kínálunk. Egy hagyományos karácsonyi hozzávalóból készített, de mégis rendhagyó étel és egy hozzá tökéletesen passzoló, különleges vörösbor és már kész is a tökéletes vacsora. Egy bor és egy süti, amiket az élet is egymásnak teremtett.
Felejthetetlen karácsonyi menük #21: szeder, kávé, süti, villányi franc
Címlapfotó: mindmegette.hu
 
Az étel: szedres kávétorta
 
Szeder és kávé a borban és a tortában egyaránt. Egymásnak lettek teremtve. A torta elkészítése nem egyszerű, de megéri. És különben is, a karácsony pont arról szól, hogy megállunk kicsit és olyan dolgokra is szakítunk időt, amire máskor nem tudunk. Úgyhogy szerintünk nincs is ennél jobb alkalom, hogy ezt a párost odavarázsold az otthonodba.
 
 
Hozzávalók:
 
A kávés piskótához:
  • 15 dkg liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 0,5 dl kávélikőr
  • 6 dkg étcsokoládé
  • 0,4 dl feketekávé
  • 0,6 dl olaj
  • 3 db tojás
  • 15 dkg cukor
 
A créme brulée-hez:
  • 2 tk vaníliakivonat
  • 2 tk őrölt kardamom
  • 1 tk fekete bors
  • 0, 6 dl tej
  • 1,8 dl tejszín
  • 5,5 dkg cukor
  • 2 db tojássárgája
 
A szederhabhoz:
  • 50 dkg szeder
  • 20 dkg cukor
  • néhány csepp citromlé
  • 1 ek méz
  • 25 dkg mascarpone
  • 18 dkg fehér csokoládé
  • 3 lap zselatin
  • 3 dl habbá vert tejszín
 
1. A piskótához átszitáljuk a lisztet a sütőporral, majd vízgőz felett összemelegítjük a kávélikőrt az étcsokoládéval, a kávéval és az olajjal. Szétválasztjuk a tojásokat, a sárgáját beleütjük a keverékbe, majd a lisztes elegyhez vegyítjük. A fehérjéket a cukorral lágy habbá verjük, a massza alá forgatjuk, végül 18 cm-es formában sütjük 180 °C-on, 10–15 percig.
 
2. A créme brulée-hez mozsárbanösszetörjük a fűszereket, majd lassú tűzön feltesszük főni a tej és a tejszín keverékével. Lefedjük 20 percre, majd forraljuk újra. Folytonos kevergetés mellett öntjük a cukorral kihabosított tojássárgájára. Átszűrjük, majd egy 250 ml-s szuflétálkába töltjük. Egy serpenyőbe helyezzük, a forma feléig töltjük köré vizet, és160 fokos sütőben 45–50 percig sütjük. Kihűtjük, és a fagyasztóba tesszük 4 órára.
 
3. A szedret addig főzzük a cukorral és a citromlével, amíg a felére sűrűsödik. Szitán átpasszírozzuk. Kiveszünk belőle 3 evőkanálnyit, hozzákeverjük a mézet, és félretesszük a tetejére. 18 dkg pépet adunk a mascarponéhoz, a maradékot félretesszük a piskótához. Megolvasztjuk vízgőz fölött a fehér csokoládét, majd összeforgatjuk a mascarponés szederrel. Beáztatjuk a zselatinlapokat, majd kinyomkodjuk, aztán felolvasztjuk 1 tk. vízben, és a krémbe vegyítjük. Végül óvatosan hozzáforgatjuk a tejszínhabot is.
 
4. Kettévágjuk a kisült piskótát. Tortakarikába illesztjük az egyik tésztarészt, és a tetejére kanalazunk 1 merőkanálnyi szederhabot.kivágjuk a formából a créme brulée-t, a szederhab közepérehelyezzük, majdbefedjük habbal.Rátesszük a másik piskótalapot és a maradék habot. Végül másnapelterítjük a tetején a mézzel elkevert szedervelőt.
 
(Forrás: mindmegette)
 
A bor: Gere Attila Pincészete Villányi Franc „Ördögárok”
 
Felejthetetlen karácsonyi menük #21: szeder, kávé, süti, villányi franc
 
Évjárat értékelés:
Ideális volt ez az év, magas átlaghőmérséklettel, elegendő csapadékkal, és különösebb szélsőségek nélkül. A több éve tartó biológiai növényvédelemnek köszönhetően mostanra a szőlő héja olyan rugalmas és kemény lett, hogy maga is képes már a védekezésre a betegségek ellen, így ezzel sem volt gondunk. Még minket is meglepett az a rendkívüli gyümölcsíz, amit idén a szőlőbogyókban éreztünk, az optimális érettségben szüretelt fürtök mellett ez is okot ad az évjárat boraiban való bizakodásra.

Szüret időpontja:
Október közepe
 
Borkészítés:
Az alkoholos erjesztés és az almasav bontás acéltartályban történt. 70%-ban új, 30%-ban másodtöltésű barrique hordóban érlelődött 16 hónapig.
 
Alkoholtartalom:
14,5 % V/V
 
Cukormentes extrakt:
32,6 g/l
 
Savtartalom:
4,9 g/l
 
Maradékcukor-tartalom:
1,6 g/l

Borleírás:
A pohárban feketébe hajló mag, lassan mozgó, tartalmas tétel. Illatában a villányi termőtáj meleg, elegáns jelleme. Érett, túlérett piros és fekete gyümölcsök, finoman sós-füstös jegyek és kávé behízelgő harmóniája. Kóstolva puha tanninokban bővelkedik, de nem bújnak el az aromák. A nagyborokra jellemzően minden elemében intenzív, hosszú lecsengéssel zár.

Érettségi állapot:
Jelen állapotában is jól fogyasztható, de csúcsát várhatóan kb. 2026-2028 körül éri el.