Felejthetetlen karácsonyi menük #6: vegetáriánus fasírt és vörösbor!

Borászportál
2020. december 03., 09:17


Nyakunkon a szenteste, és még nem tudod, mi kerüljön az asztalra? Szeretnéd valami újjal elkápráztatni a családot? Karácsonyig tartó sorozatunk minden részében egy komplett ünnepi menüt kínálunk. Egy hagyományos karácsonyi hozzávalóból készített, de mégis rendhagyó étel és egy hozzá tökéletesen passzoló, különleges vörösbor és már kész is a tökéletes vacsora. Első hallásra meghökkentő lehet a vegetáriánus fasírt és a vörösbor párosa, de hidd el, ezzel tényleg mindenkit le fogsz venni a lábáról!
Felejthetetlen karácsonyi menük #6: vegetáriánus fasírt és vörösbor!
Címlapkép: www.zizikalandjai.com
 
Az étel: mázas-diós lencsefasírt
 
Nem csak vegetáriánus, de vegán is. Úgy kell elképzelni és ami még fontosabb, felszolgálni, mint egy egybesült nagy fasírtot. A zöld lencse adja az alapját (mondanánk, hogy Szilveszterre is eltehetsz egy darabot, de tuti nem fog addig maradni belőle), ezen kívül kerülnek bele olyan karácsonyi finomságok, mint dió, mogyoró és alma. A tetején a máz akkor igazán finom, ha nagyon jó minőségű ketchupot használsz hozzá. És ha már elég bátrak vagyunk ahhoz, hogy egy ilyen meglepő finomságot teszünk az ünnepi asztalra, tartsunk ki a borválasztásnál is! A jutalom: az elképesztő ízkavalkád betetőzése a villányi kékfrankosnak köszönhetően. 
 
 
Hozzávalók 6-8 főre

Fasírthoz
  • 190 g zöld lencse
  • 100 g dió
  • 60 g törökmogyoró, kesudió vegyesen
  • 3 evőkanál őrölt lenmag + 6 evőkanál víz
  • 2 nagy fej vöröshagyma, felaprítva
  • 3 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • 120 g répa, felaprítva
  • 1 közepes alma, meghámozva, kimagozva, lereszelve
  • 40 g zabliszt
  • 60 g teljeskiörlésű kenyérmorzsa
  • 1 teáskanál friss rozmaring, aprítva (szárított is használható)
  • 1 teáskanál friss kakukkfű (szárított is használható)
  • 1 teáskanál chili pehely (opcionális)
  • 1/2 csokor petrezselyem, felaprítva
  • só, bors

Balzsamecetes almás mázhoz
  • 60 ml ketchup
  • 1 evőkanál juharszirup
  • 2 evőkanál édesítetlen almaszósz
  • 2 evőkanál balzsamecet
1. Egy lábasba tegyünk 750 ml vizet. Adjuk hozzá a zöld lencsét, sózzuk és főzzük meg 40-50 perc alatt. Egy kis tálkában keverjük össze az őrölt lenmagot a vízzel és hagyjuk állni 8-10 percig, amíg zselés állagú lesz (ezzel helyettesítjük a tojást). A diót, törökmogyorót és kesudiót száraz serpenyőben pirítsuk meg 6-8 perc alatt.

2. Megkönnyítettem a helyzetemet, hogy mindent konyhai robotgépben aprítottam fel, daráltam meg. Először a pirított diót, mogyorót és kesudiót, majd a vöröshagymát, fokhagymát, petrezselymet és répát. Ezeket öntsük egy nagy tálba, adjuk hozzá a lereszelt almát, a zöldfűszereket, a chili pelyhet, zablisztet és a kenyérmorzsát. A megfőtt lencsét szintén pürésítsük a robotgépben vagy tűrjük pépesre villával és adjuk a többi hozzávalóhoz. Ízesítsük sóval, borssal és jól keverjük össze a masszát.

3. Melegítsük elő a sütőt 180C fokra. Közben egy kis tálban keverjük össze a máz hozzávalóit.

4. Egy 23 cm hosszú püspökkenyér formát olajozzunk ki (ha szilikon formát használunk, akkor nem kell kiolajozni), kanalazzuk az aljára a máz 2/3-át úgy, hogy egyenletesen mindenhol betakarja. A fasírt keveréket nyomkodjuk a formába (nekem kicsit sok lett, így egy keveset meghagytam a masszából és fasírtot sütöttem belőle teflonserpenyőben). 180C fokon süssük 50-60 percig, amíg szép barna színű és ropogós lesz. Hagyjuk a formában hűlni kb. 10 percet, majd fordítsuk ki belőle és kanalazzuk a tetejére a maradék mázat.
 
 
A bor: Jammertal Borbirtok (Villány) Blue Velvet 2017
 
Felejthetetlen karácsonyi menük #6: vegetáriánus fasírt és vörösbor!
 
Fajta: 100% kékfrankos (1/3-a francia kisfahordóban érlelődött 9 hónapig)
 
A villányi mediterrán hatásokat gyönyörűen tükröző kékfrankos. Igazi gyümölcsbomba, illatában és ízében cigánymeggy és feketecseresznye dominálnak.

A Jammertalnál a titkot keresik. Akarat és ambíció tehetséggel párosulva vezet az ilyen alkotásokhoz. Közel húsz esztendeje azon dolgoznak, hogy minél nagyobb örömet szerezzenek a borszerető közönségnek, hogy megtalálják és megmutassák a részletek kiművelt finomságát és a szeretetet, melyek lehetővé teszik, hogy az igazi érték kibontakozzon. A luxus a mindennapok örömében rejlik: fedezze fel azt boraink minden cseppjében!
 
Analitika (sav-, cukor- és alkoholtartalom)
alkohol:  14,00% vol
sav: 6,3 g/l
cukor: 1,8g/l
Winelovers borok az olvasás mellé