Íme a 10 legjobb bortermelő ország

Borászportál
2014. augusztus 21., 08:48


Időnként felfedezünk egy-egy újabb országot, ahol szőlőtermesztéssel foglalkoznak és törekednek a minőségi borkészítésre. Találkozunk ezekkel a fesztiválokon, kóstolókon, újságokban, de ezen országoknak idő kell, hogy felkerüljenek a világ bortérképére.
Íme a 10 legjobb bortermelő ország
 
Azonban vannak országok, ahol már több évezredre nyúlik vissza a borkészítés hagyománya. Igaz, régen még cserépedényben, amforában készítették a nedűt, most viszont már modern technológiai háttérrel rendelkeznek a pincészetek. Ezek az országok előnyben részesülnek a többivel szemben, hiszen jobban ismerik őket a világban. A Top 10 bortermelő ország sorában látszik, hogy az újvilági borok már beférnek a legjobb tízbe, de a dobogóról egyelőre leszorulnak.
 
Nézzük, hogyan is néz ki a lista:
  1. Franciaország 18,6%
  2. Olaszország 16%
  3. Spanyolország 13,1%
  4. Amerikai Egyesült Államok 10,1%
  5. Argentína 5,8%
  6. Ausztrália 4,1%
  7. Chile 3,9%
  8. Dél-Afrika 3,7%
  9. Németország 3,6%
  10. Portugália 2,2%
(%: a világon összesen előállított borok mennyiségéből)
Jól látszik, hogy 5 európai ország is szerepel a legjobbak között. Ebben pedig az a nagyszerű, hogy az európai országokban van a legtöbb autochton fajta, amik népszerűek a fogyasztók körében. Nézzük meg közelebbről!
Íme a 10 legjobb bortermelő ország
Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban a helyi fajtákból készítik el a legtöbb bort, gondoljunk a francia grenache-ra, az olasz sangiovesere vagy a spanyol tempranillora. Igaz, hogy a francia borok mennyisége évről-évre csökken, de még mindig a óriási igény van rájuk.
Olaszországban az elmúlt 6 évben csökkent a szőlőterültek mennyisége, de el tudnánk képzelni Barolo, Chianti, Franciacorta vagy Prosecco nélkül a világot?
Spanyolország a legnagyobb szőlőterülettel rendelkező ország a világon! Sok helyen alacsony tőkeszámmal dolgoznak, ezért történhet meg, hogy pl. Franciaországban több bor készül.
Az Amerikai Egyesült Államok borainak 90%-át Kaliforniában állítják elő. Ez nem meglepő, a legnépszerűbb szőlőfajták a cabernet sauvignon, a pinot noir és a chardonnay, amelyek nem helyi fajták. Argentína a növekvő országok közé tartozik évről évre, már ami a borkészítést illeti. A legnagyobb ültetvények malbecből és chardonnayból vannak az országban. Ausztrália a magas exportjával érte el, hogy egyre több helyre eljutnak boraik és így növekszik a termelés is főleg shiraz és chardonnay szőlőből.
Chile egy év alatt két hellyel előrébb került a legtöbb bort termelők listáján. A legnagyobb mennyiséget Bordeaux-i stílusban igyekeznek elkészíteni, így a fajtaválasztékuk is nagyon hasonló. Dél-Afrikában a chenin blanc-t termesztik régóta és ültetik be a területeket. Németország az aromás fehérborok exportjánál van előkelő helyen, hiszen a rajnai rizling és a Müller-Thurgau erre kiválóan alkalmas. Portugália a portói boroknak köszönhetően mindig keresett lesz a fogyasztók körében, ezeket természetesen autochton fajták házasításából készítik.