Tudj meg mindent a furmintról #3: A létező összes borstílus egyetlen ábrán

Borászportál
2019. május 10., 10:16


Megújult a furmint.hu, Magyarország talán legtöbbre hivatott szőlőfajtájának nem hivatalos oldala, ami a mai trendeknek megfelelően közérthetően, szórakoztató formában fog beszámolni a fajtával kapcsolatos minden tudnivalóról. Sorozatunk legújabb részében a bemutatjuk a száraz pezsgőtől az eszenciáig a fajtából készített összes stílust és el is magyarázzuk mindegyiknek az alapvető technológiai lépéseit.
 
Tudj meg mindent a furmintról #3: A létező összes borstílus egyetlen ábrán
Áprilisban indult útjára a teljesen megújult furmint.hu rengeteg érdekességgel, infografikával, ténnyel Magyarország egyik leghíresebb őshonosnak tartott fajtájáról. 12 héten át a Borászportálon szemezgetünk az ottani tartalomból.
 
Előszeretettel emlegetjük a világban járva Spencer Schwarz furmintot jellemző szavait, amikor azt a világfajtákkal hasonlította össze: „a furmint bírja a chardonnay súlyát és struktúráját, chenin blanc gyümölcseit, a pinot grigio és a rajnai rizlingnek a savait és ásványosságát.” Ennek megfelelően szinte a teljes spektrumon lehet belőle bort készíteni.
 
>>> Ha lemaradtál volna az első részekről, itt láthatod, hazánkban hol mindenhol van Tokajon kívül még furmint, illetve hogy a fajta milyen körülmények között érzi magát a legjobban, vagyis hol készülnek belőle a legjobb borok.
 
Tokajban természetes édesborként (szamorodni, aszú, eszencia) évszázadok óta bizonyított a fajta, ám miközben Somló kivételes adottságai száraz furmintban soha nem voltak kérdésesek, Hegyalján csak a 2000-as években jött el „az igazi megdöbbenés", vagyis hogy száraz borként „a dűlők közt mutatkozó apró, de annál fontosabb, burgundi-módra megkülönböztethető termőhelyi sajátságokkal" rendelkezik – olvasható a furmint.hu-n. "A botritisz elhagyásával, majd a furmint savainak és a hordóhasználatnak a konszolidálásával a terroir kezdett főszerephez jutni a borokban".
 
Pezsgőalapanyagként is régóta ismert, a Bükkben található Tibolddaróc például már a 19. században híres furmint pezsgőalapbort termelő vidéknek számított, Budafokot is részben innen látták el. Az utóbbi években indult hazai pezsgőreneszánsszal ez a vonal újra megerősödött.
 
 
Íme a furmintra jellenző technológiák és a belőle készített borstílusok egyetlen ábrán összefoglalva:
 
Tudj meg mindent a furmintról #3: A létező összes borstílus egyetlen ábrán
 
Végezetül álljon itt egy példa majd' minden kategória egy-egy kiemelkedő tételére:

Száraz furmint: Barcza Pince Nagy-Somlói Furmint 2015
Édes szamorodni: Kvaszinger Édes Szamorodni 2015
Aszú: Barta Pince Öreg Király Dűlő 6 puttonyos Aszú 2013 (0,5l)
Pezsgő: Demeter Zoltán Pezsgő Brut (furmint) 2013
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé