Szekszárdi borászokkal csekkolt be a karácsony

Borászportál
2016. december 22., 20:20


Két szekszárdi borász segítségével köszönt el 2016-tól Budapest kedvenc Borduett-sorozata az Araz Étteremben. Vesztergombi Csaba és Bősz Adrián boraikkal megadták az ünnepek alaphangját.
Szekszárdi borászokkal csekkolt be a karácsony
A Vesztergombi-Bősz páratlan párosa volt a vendég 2016 utolsó borvacsoráján a budapesti Araz Étteremben. 6 fogáshoz 12 bort hoztak a szekszárdi fiúk, könnyed fehértől indulva végül nagy vöröskkel adták meg az alaphangot az ünnepekhez.
 
Vesztergombi Csaba és családja 27 hektáron gazdálkodnak a Szekszárdi borvidéken, és az 1700-as évekig visszamenőleg tudják igazolni szőlőtermesztő múltjukat. Bősz Adrián ezzel szemben egyelőre csak négy saját hektárral rendlekezik, és 2006-ban jelent meg először saját név alatt borral. Mi az, ami a két fiatal szekszárdi borászfiút összeköti? Az elkötelezettség a minőség mellett, és az állatok. Legalábbis Adrián címkéit a Gemenc állatkái tették ismertté és közkedveltté, és a több száz éves Vesztergombi címer - amely minden palackon megjelenik - szintén állatos. A továbbiakat az Araz vacsorája során tudtuk meg.
 
Szekszárdi borászokkal csekkolt be a karácsony
A szekszárdi Bodzás, a Vesztergombi birtok télen
 
Kis tormahabbal megspékelt füstölt-rántott borjúvesével indult az este, amelyhez az idei Vesztergombi Királyleányka és a 2015-ös Adrián Classic fehérbor dukált. Miközben az Araz hatalmas, ízlésesen feldíszített karácsonyfájában gyönyörködtünk, és ez élő hegedűmuzsikát hallgattuk, a két bor illatán is volt módunk elidőzni, hiszen intenzíven virágos és gyümölcsös volt mindegyik. Utóbbi egyébként cserszegi fűszeres, chardonnay és rajnai rizling házasítása, és kis buborék teszi igazán lendületessé.
 
 Az étteremben helyet foglalva aztán már rózsaszín borokra eveztünk: a szintén a leányvári területről származó, szintén idei
Vesztergombi Pinot Noir Rosé fűszeres és málnás volt egyszerre, de hagyta érvényesülni Bősz Adrián életének legelső rozéborát is. A szintén Adrián Classic névre hallgató 2015-ös rozé még fűszeresebb volt, mint rozépárja, gyümölcsössége természetesnek hatott, lendületét szerkezetéből kapta. Mindeközben Barka Áron chef de cuisine bizonyította, amit már oly sokszor: ha borokhoz kell ételeket kreálni, akkor nem hagyja cserben az ízérzékelése! Az édeskés, krémes málnás almaleves illatában és ízében is harmonizált az italokkal. A teljes koncepciót a füstölt, sós ízű ízű érlelt sonka spékelte meg.
 
 
Kevencük a kadarka
A két borász a fogások között a sommelier vezényletével beszélt a borokról és a termőterületekről. A Vesztergombi Kadarka 2013 kapcsán például megtudtuk, hogy Csaba a kadarkát rendkívül sokoldalú szőlőnek tartja, hiszen fehérbor, könnyed vagy komoly vörösbor, de akár még botritiszes édes bor is készíthető belőle. A fehér kivételével ő maga is számos verzióban alkalmazza. Ugyanezt a fajtát Bősz Adrián is kiemelten kezeli: rendkívül hosszan érleli, például a 2013-as évjárata csak most került forgalomba - ezt most meg is kóstoltuk, fűszeres volt, ízében szép érett gyümölcsökkel, elegáns hordóhasználattal. A séf egy nagyon egyedi ételt készített hozzá: csukával töltött buktát tálalt sóletkrémmel, és egy darab sült szalonnával. Izgalmas volt.
 
Az est fő fogása
A nyúl vadasan, aszalt szilvás szalvétagombóccal és hecsedlimártással az est egyik fő fogása volt - nekünk a kedvencünk a sorból. A nyúlhús rendkívül jó minőségű volt, a szalvétagombóc pedig kellemesen édeskés és szaftos. Mindehhez jól passzolt a Shiraz Vesztergombi Csabától 2015-ből, amely sok fűszert és füstöt, vagyis jelentősebb hordóhasználatot vonultatott fel. A szilvalekváros jegyei összetalálkoztak az aszalt szilvával bőven megáldott szalvétagombóccal. Csaba egyébként egy ausztrál utazás hatására kezdett ezzel a fajtával foglalkozni, jelenleg egy hektárnyi shirazterülete van a Kerékhegyen. 2015-ben prémium tételt is készített belőle, de ezt még érleli a pincében.
 
"Minden vörösbornak kell legalább egy év érlelés"
- vallja Bősz Adrián, és ezt még a könnyed alapvörösétől sem tagadta meg. Az Adrián Classic vörös verziója viszont még így is egy gyümölcsösebb, frissebb, könnyedebb tétel visszafogottabb fűszerességgel.
 
 
Mások szerint viszont a leveles tésztába burkolt vesepecsenye volt a menüsorban a fénypont, amelyet sült hajdinával, ropogós napraforgómagos császármorzsával, és egy kis holland kakaós mártással tettek az asztalunkra. A legkomolyabb vörösborok is ehhez érkeztek. A 2013-as Vesztergombi Turul Cuvée 60% cabernet franc és 40% merlot házasítása agyag talajról, 18 hónapot töltött első- és mástöltésű barrikhordóban.
"Szerintem magyar bor kerüljön magyar hordóba!"
- mondta Csaba határozottan. A Turul Cuvée érdekessége még, hogy ez volt az első bor, amelyet édesapja teljes egésézben Csabára bízott. Peszudoédes illata és íze nagy testét demonstrálta, összhatása harmonikus volt és selymes, a merlot kidomborította. Kakaós jegyei a tányérral kötötték össze.
 
Bősz Adrián bora, a Cabernet Franc 2013 ennél visszafogottabb volt, fejlettebbnek tűnt, viszont szintén csokis jegyekkel operált. Adrián itt elmondta, hogy a burgundi típusú cabernet franc-okat tartja irányadónak a villányiak helyett, ezek stílusban közelebb állnak hozzá, már csak könnyed gyümölcsösségük miatt is.
 
Ha desszert, akkor merlot!
A merlot-csokis desszert kombinációval általában nem lehet melléfogni, most sem volt ez másként. Ezúttal azonban nem egy klasszikus csokoládétortát kaptunk. Bősz Adrián 5 éves Merlot Reserve-jéhez sütőtökös csokiszuflé érkezett, méghozzá amontilladóban fürdetett papayával! Az amontillado a sherry egy változata, amit egyébként is nagyon szeretünk - hát még gyümölccsel és csokis sütivel kombinálva! És akkor ehhez még a merlot is hozzá jött... A bor első töltésű hordóban érett, de ez csak a javára vált. Gazdag, mély illat és íz jellemző rá, valamint bársonyos textúra. Sok csokis és áfonyás jegy.
 
Ugyanakkor a Vesztergombi Csaba Cuvée 2012 is szót érdemel. Klasszius bordói házasítás, ez a pince zászlós bora, csak a legjobb évjáratokban készült, eddig összesen hat alkalommal. Emellé már étel sem kellett, önmagában elhozta nekünk az ünnepeket...
 
Az Arazból igazi karácsonyi hangulatban távoztunk, és ezt a város ünnepi fényei csak erősítették. Az étteremben az ünnepek alatt is lesz Sunday brunch, illetve a Borduett vacsorák 2017-től folytatódnak. Mi jövőre is ott leszünk!
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé