4 általános szabály a párlatkóstoláshoz

Borászportál
2021. május 22., 07:48


4 általános alapszabály, amit ha betartasz, jelentősen tekerhetsz az élményfaktoron, legyen szó rumról, whiskyről vagy éppen Cognacról.
4 általános szabály a párlatkóstoláshoz
A decanter.com gyűjtötte össze, mik azok a fogások, amiket mindenképpen érdemes alkalmaznod, amikor párlatot kóstolsz. Apróságokról van szó, mégis sokat hozzátesznek az élményhez.
 

 
Pohár
 
Ne stampedliből, vagy vizespohárból kóstolj, hanem olyanból, aminek van szára. Ha nincs otthon talpas pálinkás poharad, még a szabvány borospohár is jobb az előbb említetteknél, a kehely forma ugyanis összegyűjti az aromákat. Használat előtt jól mosd el a poharat, hogy tiszta legyen és jól öblítsd el, hogy ne maradjon benne mosószer.
 
Helyszín
 
Természetes fény, csend és semmi szag. Ne legyen a közelben konyha, kávéfőző, virág, a falak ne legyenek frissen festve. Mellőzd kóstolás előtt a parfüm és az aftershave használatát és lehetőleg ne illatos szappannal moss kezet!
 
A Borkollégiumban többféle kurzus segítségével is ismerkedhetsz a párlatokkal. Ha gyorsan szeretnéd elsajátítani az alapokat, akkor a Párlat ízelítő kurzust neked találták ki: 2 óra alatt tisztába jöhetsz a legfontosabb tudnivalókkal és még 4 különböző párlatot meg is kóstolhatsz. A WSET 3 alkalmas nemzetközi Párlat tanfolyama a párlatok és a likőrök világát tárja fel kezdő és középhaladó szinten a párlatok (és borok) iránt érdeklődők számára.

Aroma

Szobahőmérsékletű párlatot kóstolj, a hidegben ugyanis nem tudnak kibontakozni az aromák. Először mindig szagolj a pohárba, de ne vegyél túl mélyen levegőt, mert a magasabb alkoholtartalom szúró érzést válthat ki az orrban. Tartsd kicsit távolabb a poharat az orrodtól és csak egy átlagosat szippants! A második és harmadik lépés maga a kóstolás, először tisztán, aztán pár csepp víz hozzáadásával, utóbbi tovább erősíti az ízeket, illatokat.
 
Kóstolás

Először csak egy kis kortyot vegyél a szádba és azt se nyeld le, köpd ki. Ezáltal felkészíteed a szádat a kóstolásra. A második korty már lehet rendes, ne nyeld le rögtön, forgasd meg a szádban, hogy az ízek bejárják az ínyedet, garatodat, nyelvedet, szájpadlásodat. Próbáld szavakba önteni mit érzel. Ha gyümölcsöt, milyen gyümölcsöt? Bogyósat, citrust, csonthéjasat? Ugyanezt ismételd meg fűszerekkel, virágokkal. Állapítsd meg azt is, mennyire „karcos” vagy bársonyos az adott párlat! A második, „vizes” próba után figyeld meg, milyen hosszan érzed még a szádban, garatodban az ízket, vagyis milyen hosszú a párlat lecsengése. Ezután összegezd gondolataidat.