Újabb heves jégeső verte el Burgundia szőlőültetvényeit

Borászportál
2016. június 02., 21:09


Katasztrofális jégeső pusztított Chablis, Beaujolais és Cognac szőlőültetvényein. Az időjárás súlyos csapást mér idén a francia szőlőterületekre, kezdve az áprilisi fagyoktól, egészen a heves esőzésekig és a közelmúlt jeges záporaiig. Az egyik termelő „apokalipszisnek” nevezte a történteket. 
Újabb heves jégeső verte el Burgundia szőlőültetvényeit
Forrás: Thedrinksbusiness.com
Burgundia történelmében, 1981 óta nem volt példa olyan mértékű fagyra, mint amilyet a zord áprilisi időjárás hozott magával. Szakértők szerint, a fagykárok erősen befolyásolhatják a 2016-os szüretet és vele együtt a 2017-es év hozamát is. 
 
Újabb heves jégeső verte el Burgundia szőlőültetvényeit
 
Alig egy hónap telt el a szörnyű fagyok, és néhány hét, az első jégeső óta, de máris a második zápor okozta károkkal kell szembenézniük a gazdáknak - írja a Decanter.com. A május 13-ai jégeső, Chablis-tól északra Ligny-le-Châtelig pusztított az ültetvényeken, mintegy 400 hektárnyi területet érintett.  
 
Auxerrois szőlőültetvényein, Auxerre Saint-Bris-Le-Vineux és Irancy-ban, a május 31-ei jégeső ping-pong labdához hasonló méretű jegeket vert a földre, miközben  az utcákon 50 cm-es víz hömpölygött. Beaujolas északi területeit érintette főként a vihar, de vannak olyan részek, amiket 80-100 százalékban elvert az eső. Cognac ültetvényeinek közel a 7 százaléka oda veszett. A jég áldozataivá váltak Gascony szőlői, Madiran és Pacherenc ültetvényei is.

Teljes kárjelentésről még nem tudunk, de a Francia Nemzeti Mezőgazdasági Szövetség (FNSEA) , „nemzeti katasztrófának” nyilvánította a történteket.  A francia mezőgazdasági miniszter Stéphane Le Foll, maximális támogatásáról biztosítja a gazdákat, és az állami forrásokat mozgósítva, megpróbál segíteni az érintett gazdákon. 
 
Több termelő és borász is pesszimista a jövőt illetően. A tőkék stressznek voltak kitéve,  a szőlő virágzása pedig, az időjárás viszontagságai miatt, egy kritikus pont lesz a gazdák számára.