Újévi pezsgőtúra Mádra

Németh Richárd
2013. január 07., 18:22


Programajánló - Hogy Magyarország legizgalmasabb borvidéki települése Mád, azt csak lassan, szenvedélytől átfűtve, emelkedett pillanatok sűrű egymásutánjában, kortyról-kortyra lehet igazán megérteni. Ezért a revelációért érdemes ide legalább kéthavonta ellátogatni, hogy a Furmint misztériumában alámerülve átadjuk magunkat annak a földöntúli érzésnek, amely során föld és ég, bor és étel és ember, szóval látvány, hang és íz egybeforr a pillanatban.
Újévi pezsgőtúra Mádra
 
Mád mindenekelőtt
Hogy valóban Mád-e a legizgalmasabb borvidéki településünk, arról hosszú és élvezetes vitákat lehetne folytatni. Tokaj-Hegyalja ugyanis teljes egészében feledhetetlen élményt nyújt a megrögzött borturistáknak; Mád is, Tarcal is, Tolcsva is. Nem szívesen sérteném meg a badacsonyiakat, etyekieket, a szekszárdiakat, mátraiakat vagy a soproniakat, akik a szívemhez oly közel állnak, de ha közülük egyet kéne kiragadnom az örökkévalóságra, akkor az – minden kétséget kizáróan – Mád lenne. Tudom, e pártállással nagy kockázatot nem vállalok magamra, hiszen borszakírók sora és sok, más vidéken termelő borász osztja e nézetemet.
 
Szállások
A mádi konstelláció sok szempontból ideális a borturistáknak: szállás, táj, pince és étel – mindből a legjobb. Szállásból persze nincs öt- vagy négycsillagos, mint Tarcalon, az igaz, de van három csillagos, 24 szobával rendelkező tiszta, egyszerű hotel, és van jónéhány vendégház is, melyből az autentikus paraszti hangulatot idéző, élményszámba menő Erzsébet Vendégházban már 3500 forintért is meg tudunk szállni.
Újévi pezsgőtúra Mádra
Az Erzsébet Vendégház egyik szobája
Program, helyszín, kulinária
Ennyi bevezető után azért illik elárulni, hogy mivégre is ez az egész Mád-fényezés.
A Mádi Udvarházban található Gusteau Kulináris Élményműhelyben újévi pezsgőestet tartanak.
A Gusteau-ról, mint a kortárs vidéki gasztronómia egyik fellegváráról szóltunk már mi is itt a Borászportálon. Elég annyi hozzá, hogy a Dining Guide TOP 100 Étteremkalauz 2012-es kiadásában az élmezőnyben végezve, nemcsak Tokaj-Hegyalja, de Magyarország egyik legjobb éttermeként könyvelhetjük el a Horváth Gábor séffel felálló Gusteaut. Az élményműhely jelző valóban igazolja őket, az a fajta vendéglátás, amit itt kapni, tényleg csak néhány magyar étterem sajátja: „>>Gusteau-érzést<< ígér az étterem és ehhez becsületesen igyekszik tartani magát. A vendéget az ajtóban fogadják, lesegítik a kabátját, és ettől kezdve, ameddig el nem hagyja a helyiséget, különös figyelmességgel veszik körül. A konyha is igyekszik ezt követni: helyi vagy környékbeli alapanyagokból készítenek izgalmas fogásokat. A kivitelezésben is ízléses fogásokhoz a tokaji borok közül válogathatunk… Ráadásul a pincérek akkor sem jönnek zavarba, ha kettőnél több bort kell ajánlaniuk.” – jegyzi meg szellemesen a Dining Guide inspektora (forrás: Dining Guide Étteremkalauz 2012, Jaffa Könyvkiadó Kft, főszerkesztő: Sárkány Bence).
Újévi pezsgőtúra Mádra
Megterítve a Gusteau-ban
Naná, hogy nem jönnek zavarba. A head sommelier ugyanis nem más, mint az a Szarka Dénes, aki a nem egész 2 hektáron termelő, mádi Pelle Pince borásza. Virág Margit így ír róluk a Népszabadság Online-on: „A magazin (értsd: Népszabadság TOP 100 Bor – a szerk.) hatéves történetében mindig tokaji aszú végzett az élen. Tokaj egyeduralma töretlen maradt, ám az aszúk abszolút >>sikersorozata<< megszakadt; idén a Pelle Pince késői szüretelésű bora, a Zsófia cuvée lett az első, a második helyre pedig a Szent Tamás Pincészet 3909 nevű cuvée-je került.” Na már most az ifjabb Szepsy István birtokigazgatásával működő, szintén mádi illetőségű Szent Tamás említése a Pelle Pincével egy mondatban azért érdekes, mert előbbi ugyanazon cégcsoport kötelékébe tartozik, amelyikbe a Gusteau Kulináris Élményműhely. Másfelől meg azért, mert az egyik reflektorfénybe állított tétel a 2013. január 19-én tartandó Újévi Pezsgős Vacsorán a Szent Tamás Kishegy 2009-es évjáratú, 100%-ban furmint szőlőfajtából készült, méthode traditionnelle (továbbiakban: mt) pezsgője lesz. Meg lehet persze kóstolni e pezsgő 2010-es és a legfiatalabb, 2011-es kiadását is a Demetervin 2007-es, furmint és hárslevelű alapborokból készült, szintén palackos erjesztésű pezsgőjével, a Szepsy Pince kereskedelmi forgalomban nem kapható 2010-es mt pezsgőjével, a Vineum Borház 2010-es pezsgőjével és 2011-es habzóborával együtt.
Újévi pezsgőtúra Mádra
Szent Tamás Kishegy, 2009
 
Sötétebb arany szín, nagyon apró buborékok szép útvonallal. Komplex illat, sorolom az almát-barackot, brióst és mézet, de még banánt is. Az érett, élesztős jegyek kóstoláskor is visszaköszönnek a várva várt ásványossággal, bár az utóízt a keserűmandula árnyalja. Könnyed karakter, hasítanak a savak – épp mint egy száraz tokaji furmint. Jó egyensúly, jó minőség. – A Borászportál 2012-es magyar méthode traditionnelle pezsgőtesztjének II. helyezettje
Borászportál ajánlás
Mádra nemhogy el kell egyszer látogatni, hanem folyton vissza kell térni. Ha pincét kell ajánlani, akkor – en bloc – a Mádi Kör mind a tizenkét tagját fel kell sorolni; az a minőség ugyanis, amit ők képviselnek, világviszonylatban is megsüvegelendő. A táj minden évszakban csodás, főként azért, mert végtelen nyugalom és csönd hatja át. Jó itt elidőzni s megpihenni abban az időtlen és megszentelt békében, ami minden nagyvárosi kedélybetegségtől szenvedő lelket képes meggyógyítani. Persze kell hozzá bor is, vagy pezsgő, főleg furmint. A pezsgőről azt tartják, hogy az ünnepek itala. Mádra elutazni pedig igazi ünnep, minden percében az. Aki teheti, látogasson el a Gusteau-ba január 19-én, kóstolja meg Magyarország legjobb furmint alapú pezsgőit, s legyen részese egy feledhetetlen borgasztronómiai élménynek.
Winelovers borok az olvasás mellé