Villa Sandi borvacsora - négy masszív oszlop és a trükkös timpanon

Fütő Bea
2013. május 02., 14:42


Habzó gyönyör - A Hotel Gresham Palace étterme ismeri az elsöprő borvacsorák receptjét. A helyszín adott, a látvány és a kellemes környezet nem kérdés. A bor - esetünkben a Villa Sanditól - legyen csúcsminőség. Indulj ki a régióból, ahonnan származik. Végy egy fiatal, de már Londont és Tokiót is megjárt Four Seasons séfet, aki ráadásul testközelből ismeri Veneto régió konyháját, hiszen olasz. Végül adj hozzá remek, egyben autentikus társaságot. Lássuk, mi sül ki belőle.
Villa Sandi borvacsora - négy masszív oszlop és a trükkös timpanon
 
Villa Sandi borvacsora - négy masszív oszlop és a trükkös timpanon
Leonardo Di Clemente
A Gresham étterme havonta egy-egy kiválasztott tematikára rendezi meg borvacsoráját, ahol február óta a mindössze 34 éves séf, Leonardo Di Clemente hangolja finomra a részleteket. Az étterem ugyan 70 %-ban magyar alapanyagokból dolgozik és a hazai borkínálat is abszolút túlsúlyos a borlapon, de a magyaros ételek felfedezését most meghagyjuk a külföldi vendégeknek. Kreil Vilmos Villa Sandi vacsora ötlete pedig nem csak a meghívott vendégek, de a Gresham és a Villa Sandi menedzsmentje körében is népszerűnek bizonyult. Az ajtók kitárultak, Giancarlo Moretti Polegato, a tulajdonos pedig landolt Budapesten kedves feleségével, Augustával együtt, hogy az ételek mellett néhány személyes élményükkel is elhozzák a prosecco, vagy szinte már champagne életérzést.
 
A menü négy oszlopa
A légies, szép textúrájú welcome spumante – Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG, Extra Dry, magnum – klasszikus virágos, barackos, mandulás jegyekkel segíti a ráhangolódást, majd indul a menü egy Prosecco DOCG Millesimato 2012-es tétellel. A buja-kedves karakterét a Tőkehal Duó lilahagyma lekváros, mazsolás kísérő ízei nagyon szépen erősítik fel, míg a tőkehalkrém habos állaga a puha buborékokkal, a ropogós puliszka pedig a friss savakkal alakítanak jó párost.
Villa Sandi borvacsora - négy masszív oszlop és a trükkös timpanon
A bableves
A második fogásnál kérdés volt, vajon maga a bableves, a fekete olivával dúsított gnocchi, vagy épp a bébi polip lesz majd túl sok, túl nehéz az Augusta által Olaszország champagne-jaként felkonferált Opere Brut Millesimato 2007-es pezsgőhöz. De ezen a ponton jön az első meglepetés, mert maga a bor annyira koncentrált, intenzív és erőteljes, hogy a pinot noir hangsúly plussz a metodo classico – és 5 év érlelés – nyomaival az Opere kicsit sem tűnik bátortalannak a leves mellett. A meglepetésekből pedig rögtön sorozat kerekedik, következik egy a meghívón nem szereplő ráadás tétel, szintén a Villa Sandi palladian stílusú épületének 1,5 km hosszú, 18. századi hűs pincéiből. Az Opere sorozat rendkívül hosszan, 7 éven át érlelt pezsgője az Amalia Moretti, vagyis a Villa Sandi alapítójának nevét viseli. Szofisztikált, a gyümölcsösség mellett füstös és pörkölt mogyorós aromákat hozó, mély bor, amely egyszerre friss és erőteljes is. A következő meglepetés, hogy lehet tartani a szintet, akár még fokozni is.
A Cartizze név eleve beszédes; ez Olaszország legdrágább szőlőterülete, amely mindössze 106,8 hektáron fekszik Valdobbiadene dombjain, ahol a homokos, miocén talajon és a tökéletes kitettségű dűlőkön különlegesen érett és a termőhely egyediségét megmutató szőlő terem. Zöldalma és barack, selymes buborékok, a tengersok sav feszes tartást ad, a pezsgő hosszú. A krémes libamájat és a vajas, még kacsatöpörtyűvel is nehezített rizottót tökéletesen keretezi a frissességével. Bedobom, hogy ezt már tényleg nem lehet fokozni, mire naivan összemosolyog az asztaltársaság. Majd akkor fejtjük meg előre séfünket és a Villa Sandi tartalékait, amikor a velencei lagúnák útvesztőjét.
Villa Sandi borvacsora - négy masszív oszlop és a trükkös timpanon
Rizottó és Cartizze
Az 50 % Merlot és 50 % Cabernet Franc házasítás 2009-ből a Corpore nevet kapta, borssal és cseresznyével nyit, érett és hosszú, egy kis mentától még izgalmasabb. Testes, nos igen, annyira, hogy az ételt is "nehezíteni" kellett még a délután egy kis szósszal. A mangalicakaraj mellett mustárkrém fűszerezi az összhatást, a legeredetibb csavar azonban az endíviával történt, amin tonkabab landolt, hogy hangosan ráköszönjön az egy évig barrique hordóban érlelt vörösbor édesfűszereire. Hatásvadász – a pozitív értelemben –, de nem annyira, mint a desszert.
A trükkös timpanon
A vacsora utolsó fogása önmagában szinte ugyanannyi meglepetést vonultat fel, mint az egész borvacsora. Először is a tálalás azt mondja, felejtsd el az amorf tiramisut, vegyél inkább látványos kelyheket, a körítésbe pedig vigyél játékot. Például pop art stílusban, pudingszerű kockákkal és színes-gyümölcsös pöttyökkel mintázgatva. Aztán indul a kanál a sáfránykrémbe, majd belefut a hűvösebb és tömörebb fagylaltba. Később random kerülnek még az útjába kávés zselékockák, vagy épp ropogós-kakaós falatok. De semmi túlzás, csak pont annyi díszítés, mint amennyit a Villa Sandi épületén Orazio Marinali szobrai hoznak. A 10 éves barrique grappa pedig csendesen rábólint a záró invitálásra; ennél többet Polegato úr is csak fogadójukban, a Locanda Sandiban tudna nekünk mutatni, Velencétől alig egy órára.
Villa Sandi borvacsora - négy masszív oszlop és a trükkös timpanon
A borsor
Villa Sandi borvacsora
Tőkehal Duó: tőkehalkrém és marinált tőkehal ropogós puliszkával, lilahagyma-lekvárral és zöldborsó-mártással - Prosecco DOCG Millesimato 2012
Borlotti bableves bébi polippal és pirított római köményes, fekete olivás burgonya gnocchival - Opere Brut Millesimato 2007
Rizottó párolt vörös cikóriával, libamájjal, füstölt borókabogyóval és kacsatöpörtyűvel - Cartizze Superiore
Mangalicakaraj sous vide mazsolás endíviával, fényezett gyökérzöldségekkel, mustárkrémmel és tonka babbal - Corpore Merlot Cabernet Franc 2009
Ropogós sáfránykrém tiramisu fagylalttal - Grappa 10 years Barrique
Fotók: Villa Sandi és Kreil Vilmos