Mi történt Szekszárdon?

Borászportál
2018. január 09., 15:57


Mozgalmas időket él a szekszárdi borvidék. Új arculat, új borok, új események és sok-sok elismerés.
Mi történt Szekszárdon?
2016 után, amikor Mészáros Pál szekszárdi borászt választották az Év Bortermelőjének, a tavalyi év is igen mozgalmas volt a Szekszárdi borvidék számára. A Wineglass Communication csokorba gyűjtötte a legfontosabb történéseket.
 
Az új arculat kialakítása
 
A 2016-os arculatpályázat lezárulta után elindult a közös munka az alkotókkal. Kialakult a borvidék egyedi színskálája, tipográfiai rendszere, a plakátok, szórólapok és boros tasakok pontos megjelenése. A nyertes grafikus csapat már az új borvidéki honlap megalkotásán dolgozik.
 
 
Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj
 
Március elején már ötödik alkalommal rendezték meg Budapesten az Egri borvidékkel közösen az Eger-Szekszárd Bikavér Párbajt. Számos sommelier, kereskedő, szakíró és újságíró tudott érdemben megismerkedni 31 pincészet boraival, a nagyközönség részére tartott esti rendezvény is telt házas volt.
 
 
VinCE Budapest
 
A VinCE Budapesten idén is Elizabeth Gabay Master of Wine tartott mesterkurzust Sebestyén Csilla nemzetközi borakadémikus társaságában, a „Szekszárdi bikavér blending – hogyan házasítsunk Szekszárdi Bikavért?” témában. A jelenlevők maguk is kipróbálhatta mindenki, hogy mennyire összetett feladat ez. A rendelkezésre álló tételekből végül a 45% kékfrankos, 5% kadarka, 20% merlot, 10% cabernet franc és 20% cabernet sauvignon felhasználásával készített bor nyerte el az előadók tetszését.
 
 
Fuxlipremier
 
2016-ban hat pincészet készített fuxlit, vagyis szekszárdi siller bort. A sajtó képviselői, újságírók a Divin Porcello borbárban kóstolhatták a tételeket.
 
Mi történt Szekszárdon?

 
 
Szekszárdi Borvidéki Borverseny
 
A borvidék legrangosabb versenyére 2017-ben összesen 184 minta érkezett. A legjobb kadarka az Eszterbauer pincészet 2016-os Nagyapám kadarkája lett, míg a legjobb bikavérnek, így
Szekszárd város borának a Sebestyén Pince 2015-ös Iván-völgyi Bikavérét választották.
A borverseny Aranyérmes Palackos Borainak kóstolóján 22 pincészet 44 borát lehet kóstolni, és emellett itt mutatták be hivatalosan Szekszárd város borát is.
 
 
Bikavér Borongoló
 
Első évben került megrendezésre a Bikavér Borongoló. Ingyenes buszjárattal és gyalog is bejárhatták a látogatók a 10 pincészetet, ahol borokkal és ételekkel várták a vendégeket. A rendezvény este a Bormúzeumban zárult egy közös programmal és zenével.
 
 
Food Truck Show
 
Májusban rendezték az I. Szekszárdi Bortavasz és Food Truck Show-t, ahol a gasztronómiai különlegességek mellett borokat is kóstolhattak a látogatók. Minden food truck egy-egy szekszárdi borásszal állt össze, így az ételek mellé ahhoz passzoló bort is kínáltak.
 
 
Pünkösdi Nyitott Pincék
 
2017-ben remek időjárás mellett látták vendégül a pincék az örömtelien nagy számú látogatót. A színes programok között  volt rozéfelismerő verseny, lehetett régebbi évjáratok borait kóstolni és pincetúrázni is.
 
 
Iván-völgyi Kadarka Túra
 
Tavaly immár hetedszer rendezték meg az Iván-völgyi Kadarka Túrát. A rendezvény nevével ellentétben nem korlátozódott a kadarkákra: a tíz résztvevő pincében sillert, fehér- és vörösborok at is lehetett kóstolni.
 
 
 
Budapesti Borbár Túra
 
Július elején, a második Budapesti Borbár Túrán ismét találkozhattak a szekszárdiakkal az érdeklődők, ezúttal a Belváros közepén, a Nagymező utcai Bordó Bisztróban. A késő estig tartó eseményen maguk a borászok is megjelentek és személyesen kóstoltatták boraikat.
 
 
Szekszárdi borok az Állatkertben
 
A szekszárdi borászatok a Budapesti Állatkert népszerű nyári koncertsorozatának partnerei lehettek 2017-ben. Ez azt jelentette, hogy a koncertek előtt a vendégek szekszárdi pincék borait kóstolhatták. Az évadzáró „Sztártesók” koncert előtt például, ahol Tóth Gabi, Tóth Vera, Vastag Tomi, Vastag Csaba, Király Linda és Király Viktor is fellépett, Dúzsi Tamás Pincéje kínált borokat a vendégeknek.
 
 
Nyári véradó kampány
 
A Magyar Vöröskereszt megkeresésére összesen 16 szekszárdi pincészet állt a Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat nyári kezdeményezése mellé és ajánlott fel borcsomagot. Augusztusban a Schieber Pincészetben nyílt véradást is szerveztek, amihez bárki csatlakozhatott.
 
 
Fotós alkotótábor
 
2016-ban nagy sikerrel rendezték meg első ízben a fotós alkotótábort Szekszárdon. Tavaly augusztus végén a fotóművészek négy napon keresztül járták a szőlőket és a programhoz csatlakozott pincéket, hogy újabb izgalmas képeket készítsenek a borvidékről. (Szintén augusztusban egy szekszárdi bort választottak a szombathelyi Savaria Karnevál borának.)
 
 
VinAgora Borverseny
 
A VinAgora Nemzetközi Borversenyen számos szekszárdi pince kapott díjat. A „legjobb fajtabor” díját a Takler Borbirtok Szekszárdi Cabernet Franc Reserve 2009 és a Mikóczi Pincészet Szekszárdi Kékfrankos Rosé 2016 nyerte. Több szekszárdi pincészet bora is aranyérmet szerzett. A versenyhez kapcsolódó egész napos VinAgora Borgálán az érdeklődők a beküldött borok mindegyikét megkóstolhatták.
 
Mi történt Szekszárdon?
 
 
Borkiválóságok Könyve
 
Megjelentek a Borkiválóságok Könyvének legújabb kötetei, amelyekbe számos szekszárdi pince borai is bekerültek.
 
 
Szekszárdi Szüreti Napok
 
A legnagyobb érdeklődésre számot tartó helyi boros program már évek óta a Szekszárdi Szüreti Napok. Az idei kiváló évnek és korai szüretnek köszönhetően (ahol mégis a borászok minden tudására szükség volt) már több standnál is lehetett friss borokat kóstolni. Több pince készült meglepetésekkel, egy-egy régebbi tétellel vagy magnum palackkal is.
 
 
Top 100 magyar bor
 
A magyar borvilág kíváncsian várta a MediaWorks és Winelovers rangos bortesztjének októberben publikált eredményeit.
A 100-as listán ott található több szekszárdi pincészet,
így a Fritz Borház, a Schieber Pincészet, a Prantner Pince, a Bodri Pincészet, az Eszterbauer Borászat, a Vida Családi Borbirtok, a Toronyi Pince, a Takler Borbirtok, a Szeleshát Szőlőbirtok, Bősz Adrián, a Tüske Pince és Hetényi János Pincészet borai is. A bikavér kategóriában a Prantner borászat 2015-ös Szekszárdi Bikavére lett a legjobb.
 
 
Sommelier-k Szekszárdon
 
Év végén meghívást kaptak Szekszárdra az ország vezető éttermeinek sommelier-i, hogy együtt kóstoljanak, beszélgessenek a szekszárdi borvidékről, azon belül is a borvidéken kiemelt jelentőséggel bíró kadarkáról, kékfrankosról és bikavérről. A borokhoz Ekler Viktor séf készítette az ételeket. Az eseményen Elizabeth Gabay Master of Wine és Sebestyén Csilla tartottak mesterkurzust, és várták a borvidék imázsát építő ötleteket, meglátásokat. Az esemény kapcsán hangzott el Angermann László (az egyetlen magyar Sommelier, aki sikeresen letette a Nemzetközi Sommelier Szövetség vizsgáját) összefoglaló értékelése, mely szerint „a Szekszárdi borvidék jelenleg a legdinamikusabban fejlődő régió az országban, páratlan az összefogás, a közös gondolkodás, a külföldi és a hazai világlátott szakemberek bevonása”.
 
Mi történt Szekszárdon?
Winelovers borok az olvasás mellé