Olaszrizling, a biztos pont

Gonda György
2018. október 24., 07:00


Stílusok, technológiák és elképzelések feszültek egymásnak október 13-án a Winelovers Olaszrizling Október Nagykóstolón Budapesten, a Corinthia Hotelben. Következzenek a tanulságok.
Olaszrizling, a biztos pont
Címlapkép: FotoBP
 
A legelső pincészetnél kóstolva állapítottam meg magamban, hogy milyen zavaros történet az olaszrizlingé. Még mindig hangsúlyozni kell, hogy nem is olasz és nem is rizling, és még mindig vita tárgyát képezi, hogy egybe vagy külön kell-e írni. Közben pedig folyik a névváltoztatási eljárás, de egyáltalán nem biztos, hogy ezzel tisztulni fog a kép. A fajtának mindenesetre semmi köze Olaszországhoz, igazi kárpát-medencei fajta, bár a világ inkább a horvát grasevina nevet (és olaszrizling borokat) ismeri jobban. Magányos, ősi fajta, amit meg kell érteni, és nekem pontosan ez volt a tervem. 
 

A minőségi fehérbort adó szőlők közül az olaszrizling a cserszegi fűszeres után a második legnagyobb területen terem, ám kiemelt fontossággal elsősorban két helyen – a Balaton körül és Somlón – bír. És bár szinte minden borvidékünkön termesztik, mégsincs a húzó fajták között. Mindeközben viszont mindenki elismeri a fajta képességeit, azt, hogy rosszabb években is biztonsággal terem és nagyobb hozam mellett is képes jó minőséget adni. Arról nem is beszélve, hogy jól meg tudja mutatni a terroirt, hidegben és melegben is jól érzi magát, fröccsbornak is kiváló. Az éghajlati változások következtében viszont ez a fajta lehet a felmelegedés egyik legnagyobb vesztese. Mint megtudtam, egyre több energiát kell fektetni a megfelelő termőhely kiválasztásába, a zöldmunkába és a terméskorlátozásba, hogy a létfontosságú savak megmaradjanak.
 
Olaszrizling, a biztos pont
Fotó: FotoBP

Az olaszrizlingből készült borok választéka széles: vannak könnyű, reduktív tételek, hordósak, dűlőszelektáltak, a terroirt megjelenítők, házasítások, gyümölcsösek, sőt még édes borok és pezsgő is. Kicsit talán nehéz is eligazodni ebben a bőségben, ezt felismerve a Balaton körül már egy ideje dolgoznak az ügyön, létrehozák a BalatonBor illetve a hegybor és dűlős bor minőségi kategóriákat. Csopakon pedig a Kódexben meghatározott kritériumok jelentenek kapaszkodót – ezt a jelek szerint értékelik is a fogyasztók.
 
Olaszrizling, a biztos pont
Fotó: FotoBP

Lehet, hogy a felsorolt pro és kontra érvek mást sugallnak, de véleményem szerint a fajta helyzete egyértelműen stabil. A termelt mennyisége és a fogyasztási szokásainkba való beágyazottsága biztosítja számára a jövőt. Másrészt az itthon kedvelt fehér fajták közül egyik sem ennyire univerzális, mind stílus, mind telepíthetőség tekintetében.
Egy biztos pont a legtöbb borvidékünk számára.
Persze, hogy ez még sokáig így maradjon, az a borászokon és a fogyasztókon is múlik.

Ami a vendégeket illeti, öröm volt látni, hogy ilyen sok érdeklődő jött el (mind a szakmából, mind a fogyasztók közül), talán annak is köszönhetően, hogy a meghívott kiállítók jól lefedték az aktuális olaszrizling választékot, miközben a fajta legszebb arcát igyekeztek megmutatni.
 
A Winelovers Nagykóstolók hagyományainak megfelelően ezúttal is voltak pop-up előadások. Az elsőn Borbély Tamás mesélt az olaszrizling fontosságáról Badacsonyban, a családi birtokukról, illetve az Olaszrizling Októbert megelőző teszten első helyet szerzett Nász a Bácson borukról. Kóstoltatott továbbá egy 2015-ös jégbort is, mintegy demonstrálandó: az olaszrizling édes borként is meg tudja mutatni értékeit.
A másik előadáson Tornai Tamás tulajdonos mutatta be a somlói Tornai Pincészet történetét és borait. Szó esett továbbá az általa elindított kezdeményezésről, miszerint 5-6 éven belül a teljes borvidék áttérne ökogazdálkodásra, és csak az így művelt szőlőből készült borok viselhetnék a somlói nevet. Elmondta, erre abszolút jó lehetőséget biztosít a borvidék egységes elhelyezkedése és nyitottsága, továbbá hogy senkitől nem várják el, hogy saját erejéből lépjen be a rendszerbe, minden támogatást igyekeznek majd megadni. A terv megvalósulása szerinte nem csak a fenntarthatóság szempontjából lenne nagy eredmény, hanem példát mutatna összefogásból is. A sort Vörös Attila zárta, aki az olaszrizling neszmélyi arcáról mesélt, az ikonikus Kamocsay Ákos Prémium Sós-hegy Olaszrizlingen keresztül. 

Az idei nagykóstoló egyik legnagyobb pozitívuma az volt, hogy az alapkategóriába szánt tételekből egyre több a szépen és tudatosan elkészített, tiszta, hibáktól mentes, fajtakarakteres, elsősorban reduktív bor. Ebben hatalmas előrelépést érzek. Ezeket az erényeket mutatta többek között a Belward Pince (2017, Pécs), Gál Lajos (2016, Eger), GOBRI Pince (2017, Mátra), Sabar Borház (2017, Badacsony).
 
Olaszrizling, a biztos pont
Fotó: FotoBP
 
Mint a felsorolás is mutatja, idén tudatosan próbáltam a Balatontól távolabb készülő olaszrizlingeket is bőségesen kóstolni, hiszen a tó körüli tételekről már sokan sok mindent megírtak, mivel azok könnyen elérhetők és ennek megfelelően viszonylag jól ismertek.

Felfedező túrámról két borvidék egy-egy pincéjét emelném ki. A Mátyás Családi Pince a felvidéki Kisújfaluról érkezett, minden boruk természetközeli gazdálkodás és természetes készítési módszerek eredménye. Kivétel nélkül tiszta, elegáns, gazdag borokat alkotnak. 2015-ös olaszrizlingjük volt számomra az est fénypontja. Kerek, beérett és még tele energiával. Fajtajelleges, sok gyümölccsel. A 2017-es tételük is hasonló képességekkel bír, bár még nagyon fiatal. Kóstolható volt náluk még a Cloudy nevű, seprővel együtt palackozott olaszrizling-pinot blanc házasítás 2015-ből. Szájban nagyon gazdag, finom seprős karakterrel, nagy beltartalommal. Műértőknek való bor.
 
Olaszrizling, a biztos pont
Fotó: FotoBP

Az este másik nagy élménye a hajós-bajai kincsesbányánál, a Sziegl Pincénél tett látogatásom volt. Sziegl Balázs egy elhívatott, fiatal borász nagy kísérletező kedvvel. Három olaszrizlinget mutatott be, egy bitrokbort és két dűlőszelektált tételt. Az érsekhalmai Hársfás és a hajósi Herreberg dűlő 2017-es borai szépen egyesítik a fajta és az igenis létező alföldi terroir képességeit. Szépen kijöttek a klasszikus hordalékos, löszös talaj és a kötött agyagos talaj adta különbségek. Mindhárom bor más világ, de mindhárom kiváló minőségű, messze túlmutatnak az alföldi sztereotípiákon.
 
Olaszrizling, a biztos pont
Fotó: FotoBP

Az egész eseményről pedig azt tudom elmondani, hogy még a harmincadik megkóstolt olaszrizling után sem untam meg, ez pedig nem kis szó egy alapvetően egyetlen fajtát felvonultató kóstolón.
Winelovers borok az olvasás mellé