Felejthetetlen karácsonyi menük #23: m&m és Bordeaux

Borászportál
2020. december 23., 08:20


Nyakunkon a szenteste, és még nem tudod, mi kerüljön az asztalra? Szeretnéd valami újjal elkápráztatni a családot? Karácsonyig tartó sorozatunk minden részében egy komplett ünnepi menüt kínálunk. Egy hagyományos karácsonyi hozzávalóból készített, de mégis rendhagyó étel és egy hozzá tökéletesen passzoló, különleges vörösbor és már kész is a tökéletes vacsora. Ma megugorjuk a lehetetlent: egy olyan After Eight receptet mutatunk, aminek láttán még a mentolos csokitól ódzkodóknak is összeszalad a nyál a szájukban. Pláne ha a hozzá ajánlott borpárral kóstolják.
Felejthetetlen karácsonyi menük #23: m&m és Bordeaux
Címlapfotó: sobors.hu
 
Az étel: After Eight süti - mentás-csokoládés muffin
 
Az embereket két táborra lehet osztani: a mentás csokoládét imádók és utálók csoportjára. A desszert egy omlós, puha tésztából és egy selymes csokoládémázból áll. A mázban a borsmentakivonat és az étcsokoládé dominál, a tésztába egy kis mentás csokoládé kerül. Ha nem szeretnénk a kedvenc csokoládénkat a süteménytésztába tenni, akkor helyettesíthetjük sima ét- vagy tejcsokoládéval, de akkor picivel több borsmentakivonat kerüljön mellé, hogy a tésztában is érvényesülni tudjon az íze. 
 
Bár a recept hivatalosan muffinokról szól, ha nincs kedvünk a formákba töltéssel vesződni, nyugodtan el lehet készíteni a süteményt egy kisebb méretű tepsiben is. 
 
"Ehhez a süteményhez különösen jól passzol egy csésze kávé" - olvasható az eredeti oldalon receptnél. Mi azonban azt gondoljuk, ha igazán szeretnéd lenyűgözni a családot, akkor a muffinok mellé az egri Petrény Winery Padok II. Superior Selectionjét szolgáld fel. Ez a bordó-blend a maga kakaós-fűszeres ízvilágával a végén a keserű csokoládés lecsengéssel, az aszaltgyümölcsös enyhe túlérettséggel és a simára érlelt taninnokkal...nos maga tökély. Ha esetleg karácsonyra nem tudnád már beszerezni a hozzávalókat, ne csüggedj, két ünnep között a hideg napokon, bekuckózva is remek társ lesz ez a "menü".
 
 
Hozzávalók 18 adaghoz
  • 300 gramm liszt
  • 300 gramm cukor
  • 75 gramm kakaópor (cukrozatlan)
  • 165 gramm vaj
  • 3 darab tojás
  • 200 milliliter tej
  • 15 dekagramm mentás csokoládé
  • 1 teáskanál borsmentakivonat
  • 1 teáskanál sütőpor
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • negyed teáskanál só
Csokoládémázhoz
  • 100 gramm étcsokoládé
  • 125 gramm vaj
  • 1 teáskanál borsmentakivonat
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki muffinpapírral 18 darab formát vagy sütőpapírral egy kisebb méretű tepsit.

A lisztet, kakaót, sütőport, szódabikarbónát, sót keverjük össze egy tálban.

A vajat és a cukrot haberővel keverjük krémesre. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, keverjük, míg homogén nem lesz. Részletekben adjuk hozzá a lisztes keveréket, közben öntsük hozzá a tejet és a borsmentakivonatot. A mentás csokoládét törjük apró darabokra, majd keverjük bele a süteménytésztába.

A tésztát a formák kétharmadáig kanalazzuk. 15-20 percig süssük őket, ha elkészültek, rácsra borítva hagyjuk kihűlni.

A mázhoz a csokoládét és a vajat vízfürdő felett olvasszuk meg. Ha folyékony, keverjük bele a borsmentakivonatot is. Locsoljuk meg vele a muffinok tetejét, készen is vagyunk.
 
(Forrás: Sóbors)
 
A bor: Petrény Winery (Eger) Padok II. Superior Selection
 
Felejthetetlen karácsonyi menük #23: m&m és Bordeaux

Lassan, már-már lomhán nyitó illat még egy óra szellőztetés után is. Kávés-csokoládés háttérben még füstösséget is hozó illatvilág. Érett, szépen lekerekedett ízvilágában a szilvalekvártól a csokoládén át minden előkerül, minden kortynál újabb és újabb csodát vélünk felfedezni. Nagy testű, érett, csodás tétel, erős alkohollal, végén keserű csokoládé lecsengéssel. Mély rubin szín. Illata az elején visszafogottabb, meghálálja a levegőztetést. A finom, édeskés, csokoládés jelleg mellett a fekete ribizli és a menta is megjelenik egy kevés ceruzafaragásos jelleggel kiegészítve. Illata a túlérettség jegyeit is mutatja, már-már aszalt gyümölcsök formájában. Szájban alkohollal indít, a mérsékelt savakhoz gazdag, de nagyon jól megszerkesztett tanninok társulnak, finomak és sima textúrát varázsolnak a bornak. Ízében is visszaköszön a csokoládé, a kakaós, édes fűszeres karakter. Jó lecsengéssel bíró, tartalmas tétel. A korty aromája ehhez képest visszafogottnak hat, leginkább a hordós érlelés jegyei érvényesülnek.
 
Összetétel: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc
Technológia: 5 hét héjon erjesztés, 12 hónap érlelés 500 literes másod töltésű barrique hordóban
alkohol: 15,1%   
sav: 4,7 g/l   
sukor: 4g/l
 
Borversenyek:
Arany 2017. MUN-DUS
Arany 2016. Galicja Vitis
Arany 2016. International Challenge du Vin Ezüst 2017. AWC
2016. Nemzeti Borkiválóság Nyertese