VinCE Budapest - Összefoglaló a második napról

Borászportál
2013. március 10., 11:48


Summarium - Mint azt korábban már jelezte a VinCE stábja, a szombati napot illetően telt házra számítottak. Az is lett. Délután négytől kezdett el egyre gyarapodni a borkedvelők száma, míg este hétkor már egy gombostűt sem lehetett leejteni. A mesterkurzusok és workshopok egymásutánja reggel fél tízkor indult be, s tartott egészen este hétig. Cikkünkben az általunk meglátogatott előadásokat összegezzük.
 
VinCE Budapest - Összefoglaló a második napról
Karl-Fréderic Reuter, a Bollinger export menedzsere

09:30 – 11:00 - Bollinger mesterkurzus
Éhgyomorra, napindító gyanánt néhány pohár champagne? Méghozzá a világ egyik legismertebb champagne-házától, a Bollingertől? Érdkes élmény. :)
 
Nagy-Britannia az az ország, amely közel 35 millió palackkal 2011-ben is megingathatatlanul Champagne export listájának élén állt (CIVC adat). A Bollinger márkát például már csak azért is favorizálják a britek, mert 1884 óta a királyi udvar hivatalos beszállítója,
VinCE Budapest - Összefoglaló a második napról
és a Viktória királynőtől kapott Royal Warrant címet azóta sem vesztették el. Károly herceg és Lady Diana is egy évjáratos, 1973-as Bollinger R.D. tétellel látta vendégül az esküvőre meghívottakat. És ha azt gondolnánk, ennél nagyobb reklám nincs is a márka számára, tévedünk.
A Bollinger lett az a márka, amely mellett a nemrég 50. évfordulóját ünneplő James Bond hűséget esküdött. Mára a ház elnöke, Jérôme Philipon büszkén ünnepli, hogy ez a legrégebbi együttműködés egy márka és egy film között, csaknem 40 éves a közös múltjuk.
Korábban gyakorlat volt, hogy a nagy champagne-ok alapborát fahordóban érlelték – ma ez a hagyomány szinte teljesen kiveszett. A Bollinger pezsgőház azonban nem szakított a múlttal, és úgy tűnik, ez jó döntés: a ház 1829-es alapítása óta sikerült megőrizniük függetlenségüket. A Bollinger ma a világ egyik legnépszerűbb pezsgője úgy, hogy szakmai berkekben is óriási elismertségnek örvend.
11:00 – 13:00 - ’10 MW, 10 lives, 10 wines’ mesterkurzus
A Master of Wine Intézet a kezdettől fogva (2010-től) a VinCE Budapest borkiállítás együttműködő partnere; a világ legnagyobb presztízsű boroktatási intézménye minden alkalommal jelen volt a rendezvényen. Összesen mindössze 301 ember volt képes eddig teljesíteni az óriási tudást és hosszú évek gyakorlását igénylő vizsgát. Előadóik a korábbi a VinCE Budapest mesterkurzusokon inkább a Master of Wine kóstolási metódusra fektették a hangsúlyt, most viszont bepillantást engedtek életükbe, döntéseikbe, és természetesen bemutattak egy-egy bort, melyek valamilyen okból kifolyólag fontosak a számukra.
VinCE Budapest - Összefoglaló a második napról
10 MW egy asztalnál
Előadók: Jane Masters MW borász, szaktanácsadó és az MW Intézet alelnöke, Julia Harding MW borszakíró, Jancis Robinson munkatársa, Mai Tjemsland MW norvég étteremtulajdonos és szaktanácsadó, Jo Ahearne MW, a londoni Harrods luxusáruház főbeszerzője, Angela Muir MW szaktanácsadó, Caroline Gilby MW a balkán és Közép-Európa szakértője, Andrew Howard MW borbeszerző (Marks and Spencer), Lynne Sherriff MW, az intézet korábbi elnöke, szaktanácsadó, Tuomas Meriluoto MW finn borkereskedés-tulajdonos és Ronn Wiegand MW és Master Sommelier, aki amerikai származású, de jelenleg Tokajban él. (Részletes beszámoló később).
13:30 – 15:00 - Masi mesterkurzus
A szárított szőlőből készült borok kóstolása nem könnyű műfaj. Rengeteg tannin, óriási test, sok alkohol és fokozhatatlan komplexitás. Mégis keresett és közkedvelt borok ezek, mintha egy csapásra a súlyemelők között kellene keresni a jövő manökenjeit.
Az amarone az olasz Veneto tartományának leghíresebb szárított szőlőből készült bora, a Masi pedig a vidék legismertebb birtoka. A vállalkozást, amely a kiváló amarone borokat készíti ugyanaz a család, a Boscaini família vezeti hét generáció óta.
A birtok jelenlegi ura, Sandro Boscaini mesterkurzusán kilenc bort kóstolhatott a közönség. Az amarone készítésekor a szőlőfürtöket igen körültekintően szüretelik, majd hónapokig szárítják bambusz polcokon. Ekkor elveszti súlyának 30-40%át, valamint az összes illat és íz koncentrálódik. Az így „előkészített” szemeket óvatosan zúzzák össze és igen hosszú ideig erjesztik a héjon. Ezt követően nagy – 70-90 hektóliteres – hordókban érlelik, és csak ezután kerülnek a borok kisebb tölgyfahordókba.
VinCE Budapest - Összefoglaló a második napról
Amaronék tesztje
Ebből már lehet következtetni arra, hogy ezek a borok nagy alkohollal (16-17%), kerek ízekkel, rengeteg tanninnal és savval rendelkeznek, ugyanakkor igen jó egyensúlyban vannak és roppant elegáns benyomást keltenek. 35-40 évig nyugodtan érlelhetőek.
A mesterkurzus kilenc bora gyönyörűen bemutatta minden oldalát a műfajnak, a könnyedebb, ám mégis nagyon tartalmas Masi Bonacosta Valpolicella-tól a muzeális, 1995-ös Costasera Amarone Classico-ig. A fiatalabb, egyszerűbb borok egyik legérdekesebb tétele a Campofiorin volt, amelynek készítésekor az aszalt szőlőszemeket szupertoszkán borokhoz adják, így indítva el egy másodlagos erjedést, létrehozva egy keserű cseresznyés, fűszeres, hatalmas testű bort.
Riserva di Costasera Amarone Classico különlegessége a hosszú aszalási folyamat, amely után a bor igen komplex, roppant intenzív, kávés, konyakos, portóis illata igen komoly testet ígér, és nem is okoz csalódást. Az amarone-k érdekessége a nagyon hosszú lecsengés, amely leginkább a Campolongo di Torbe Amarone Classico esetében volt kiemelkedő. A bor tipikus amarone, hiszen a selymes illathoz hasonló ízhatás társul, a rengeteg tannin, alkohol és sav ellenére.
A kóstoló egyik csúcspontja a Costasera Amarone Classico 1995-ös tétele volt. Nagykorú bor, látszik már a színén is, hiszen hiába keresnénk az élénk rubinos színeket. Igen mély, és ezt mindenhogy érthetjük, semmi friss gyümölcs, mint a fiatalabb változatokban, ugyanakkor megjelenik sok fűszer, dohány és tea, aszalt szilva. Szinte édesnek hat, extrém hosszú a lecsengése, csokival, dohánnyal, gyógynövényekkel.
Végül egy édes bort is kóstoltunk, amely a mai piacon nem valami népszerű tétel, ugyanakkor Sandro Boscaini pillanatok alatt felvázolta azt az élethelyzetet, amikor helye van: legyőzi a csokitortát. A 80-85 gramm maradékcukor (mely a megállított erjesztés eredménye) a tanninokkal érdekes párost alkot. A Masi borait Magyarországon a Heinemann testvérek forgalmazzák.
15:30 – 17:00 - Prosecco Villa Sandi mesterkurzus
A prosecco Olaszország, de nagy eséllyel a világ legnépszerűbb buborékos bora. A többségük tartályban erjesztett, de hagyományos, méthode traditionelle módszerrel is készül pezsgő a prosecco (más néven: glera) szőlőből. A Villa Sandi az egyik legkiválóbb termelő az Észak-olasz Valdobbiadene gyönyörű vidékén. A VinCE Magazin 2012. Decemberi pzsgőtesztjén a Villa Sandi Millesimato 2011-es, tartályban erjesztett pezsgője a kategóriája győztese lett. (Részletes beszámoló később).
VinCE Budapest - Összefoglaló a második napról
A Villa Sandi zamatos proseccóit maga a főborász, Stefano Gava mutatta be
17:30 – 19:00 - Gaja mesterkurzus
Angelo Gaját nem kell bemutatni annak, aki ismerős az olasz borászat történetében. Ő az, aki modernizálta a piemonti régió borait és legendássá tette a Barbaresco bort, ezzel pedig a települést is.
A VinCE Budapestre Angelo Gaja lánya, Gaia Gaja jött el, hogy bemutasson öt tételt a cég borászatainak termékeiből. Ca’Maracanda nevű pincészetük 2010-es tétele, a Magari egy igen friss, gyümölcsös tétel. Intenzív fűszeres bor, amely sok savval, és viszonylag vékony tanninnal rendelkezik. Gaia, aki csak néhány éve kezdett dolgozni a családi borászatban, elmondta, hogy ükapja több mint 150 éve készítette első borát. Akkoriban mindössze 2 hektár szőlővel rendelkezett a család, ám mára több borászatot is vezetnek, három birtokon.
Montalcinoban a Pieve Santa Restituta pincét vezetik, amelynek termékeiből egy 2007-es Brunellot ismerhetett meg a VinCE közönsége. Az egykori egyházi bitrokon készült bor valódi különlegesség, azoknak, akik szeretik a kifinomult olasz borokat. Igen fűszeres, cseresznyés, lekváros jegyek mutatkoznak benne, és emellé érkezik a sangiovese hatalmas tanninja és sava. Parádés.
VinCE Budapest - Összefoglaló a második napról
Egy lelkes borfan :)
Évtizedekkel ezelőtt a barbarescoi bor a baroloihoz képest lenézett, kevésbé keresett cikk volt. Mára az jócskán megváltozott – köszönhető ez Gaia édesapjának, Angelonak. Barbarescoban a 600 lakosra 300 borászat jut, amelyekben többnyire a Barolohoz képest könnyedebb, a mai divat szerint elegánsabb borokat készítenek. Jól iható borok ezek, csakúgy mint a bemutaott 2009-es Barbaresco. A nagyon hosszú lecsengésű bor élénk, már-már édeskés illatokkal indít, élénk illatú, és kellemes tannintartalmú.
A Gaja borok mára státusszimbólummá váltak, a legfelső polcon a helyük a legmenőbb champagne-ok, vagy a legjobb bordeaux-i borok bellett. Gaia Gaja –a kiváló borok kóstolása mellett – számos történetet megosztott a hallgatósággal a család életéből is. Köztük például olyanokat, hogy mit szólt nagyapja ahhoz, hogy édesapja nemzetközi szőlőfajtákat kezdett telepíteni a birtokokon, vagy ahhoz, hogy francia barrique hordóba tette érlelni a borokat. Ez a kóstoló így lett a felejthetetlen borok mellett egy valódi utazás Olaszország egyik legcsodálatosabb borvidékére.
További képek a VinCE Budapest 2013 második napjáról a Borászportál Facebook oldalán érhetől el.
A rendezvény első napjáról készült beszámolónk itt olvasható.
Winelovers borok az olvasás mellé