Bemutatkozik az őstulok az idei Kézműves Magyar Ízek Vásáron

Borászportál
2013. március 04., 18:20


Programajánló - Március 8-10. között 120 termelővel és újdonságokkal újratöltve várja az ínyencségek kedvelőit az ötödik Kézműves Magyar Ízek Vására és Gasztropiac. A Millenáris B épületét immáron ötödik alkalommal özönlik el a magyar konyha szerelmesei. Az esemény vasárnapi sajtótájékoztatóján Csíki Sándor, a Borászportál gasztronómiai tanácsadója prezentálásában az újságírók megismerkedhettek az őstulokkal, megkóstolhatták pörköltjét és a hozzájuk passzoló borokat.
Bemutatkozik az őstulok az idei Kézműves Magyar Ízek Vásáron
 
Bemutatkozik az őstulok az idei Kézműves Magyar Ízek Vásáron
 
Az előző vásárokhoz hasonlóan most is a különlegességeké a főszerep, ilyen például a tejszínes fokhagymás folyami rák csavarttésztával forgatva, vagy a tökmagolajos, petrezselymes, chilis nyakkendőtészta. A Gasztropiac kibővült termékkínálattal és tematizált ételcsoportok köré rendezett Gasztropontokkal várja a kulináris élvezetek kedvelőit. Olyan ínyencségeket és különleges fogásokat is megkóstolhatunk idén, amelyeket a rohanó életmód mellett talán nincs lehetőségünk elkészíteni.
 
Gasztropontok segítenek a tájékozódásban
A megújult Kézműves Magyar Ízek Vására most abban is a segítségére lesz az érdeklődőknek, hogy könnyedén, egy helyen beszerezhető legyen minden olyan hozzávaló, amely egyben alapanyagul is szolgál a vásáron megtalálható ételek receptjeihez.
A szakértő segítség és odafigyelés mellett a szervezők a hagyományos vásári hangulatot is szerették volna megteremteni, éppen ezért a Gasztropontokon praktikus sétáló-tálkákban szervírozzák a különlegességeket, amelyeket így nézelődés közben is könnyedén elfogyaszthatnak a látogatók.
Az érdeklődők közel százhúsz magyar termelő és tizenöt tematikus stand kínálatából választhatnak, többek között kolbászok, sonkák, sajtok, levesek, főzelékek, pörköltek, tészták, friss halak, tőkehúsok saláták és szendvicsek szerepelnek a vásári termékek között. Ha szeretnék feldobni étrendjüket valamilyen újdonsággal, esetleg frissíteni a már unásig ismételt recepteket, a Gasztropontok szolgálhatnak majd néhány jó ötlettel.
Őstulok a középpontban
Igazi szenzációnak ígérkezik a magyar szürkemarha ősének tekinthető őstulok kolbász és szalámi. A négyszáz éve kihalt állat genetikai állományával szinte tökéletesen megegyező Heck-marhából mindössze hatvan példány él a Hortobágyi Nemzeti Parkban. Ezekből most vágtak először, így a vásárra kilátogatók az elsők között kóstolhatják meg az őstulokból készült húskészítményeket, amelyek mellé a Borászportál gasztronómiai tanácsadója, a Food & Wine gasztroblog szerkesztője, Csíki Sándor ajánlott magyar borokat az újságíróknak a vasárnapi sajtótájékoztató keretében.
Bemutatkozik az őstulok az idei Kézműves Magyar Ízek Vásáron
Csíki Sándor előadása az őstulokról
A tavasz beköszöntével egyre több zöldség és gyümölcs fogyasztására nyílik lehetőség. A vásárra kilátogatóknak mindenképpen érdemes megkóstolniuk a zelleres almássalátát füstölt fürjtojással, vagy a színes káposztasalátát házi joghurttal és szürkemarhavirslivel. A húsimádóknak kacsamell cézársaláta, a sajtok szerelmeseinek pedig salátát kínálnak kézműves magyar sajtokkal és diószórással a saláta Gasztroponton.
A megújuló tradíciók jegyében tanácsos megkóstolni a tejszínes céklafőzeléket malaccsászárral, a vajas zöldborsófőzeléket bélszínrolóval, a csicsóka-krémlevest rozscipóban tálalva, valamint a bajai halászlevet grillezett pontytejjel.
A hagyományos magyar konyha és a korszerű gasztrofilozófia találkozásának eredménye, hogy teljesen új formában készülnek el hazánk szimbolikus ételei. Ilyen a tanyasi csirkepörkölt mini túrógombóc körettel, a vörösboros szürkemarhapörkölt házitarhonyával és a harcsapörkölt júhtúrós puliszkával. A mini-fogások mellé kiváló magyar borokat és pálinkákat kínálnak majd kísérő gyanánt.
Bemutatkozik az őstulok az idei Kézműves Magyar Ízek Vásáron
Őstulok pörkölt
Olcsóbb jegyárak
"A jegyárakat a tavalyiakhoz képest csökkentettük" - mondta el Pap Krisztián, a MIKSZ vezérigazgatója.  "Reméljük, hogy az idei vásáron az idősebb korosztály mellett a fiatalok érdeklődését is sikerül felkeltenünk, hiszen szeretnénk, ha hozzájuk is eljutna a gasztrofilozófiánk lényege.'
A vásárra 12 éves korig ingyenes a belépés, a felnőtt napijegy pedig 1.500 Ft-ba kerül. A napijegyek mellé 1.500 Ft-os kupont kapnak a látogatók, amelyet 2013. május 31-ig a Kézműves Magyar Ízek Márkaboltban (1033 Budapest, Szőlőkert utca 4/B) vásárolhatnak le 5.000 Ft feletti vásárlás esetén.
A rendezvényről további információt a www.kezmuvesmagyarizekvasara.hu, valamint a facebook.com/magyarizek oldalon találhatnak az érdeklődők.
Winelovers borok az olvasás mellé