Egy szuper ötfogásos bormenü neked az idei Budavári borfesztre

Borászportál
2019. szeptember 05., 14:59


Szeptember 5-8-ig tart a 28. Budapesti Borfesztivál a Budai Várban. A közel 200 kiállítót végigjárni nyilvánvaló képtelenség. Ezért összeállítottunk neked egy olyan, egy délután-este alatt teljesíthető mini „túrát”, amiben garantáltan nem fogsz csalódni.
Egy szuper ötfogásos bormenü neked az idei Budavári borfesztre
Indulhatunk?
 
Fekete Borpince (117-es stand)
 
Egy szuper ötfogásos bormenü neked az idei Budavári borfesztre
 
Megérkezésed után egyből csapj is bele a közepébe és meg se állj a szekszárdi Fekete Borpincéig. A borvidékre jellemző gyümölcsös és bársonyos, ugyanakkor tüzes boroknál jobb kezdést elképzelni sem lehet. Aperitifnek tökéletes választás egy gyöngyözőbor, amiből itt mindjárt kettő is van: a Fekete-fehér cuvée gyöngyözőbor 2018 (tramini, cserszegi fűszeres, chardonnay és rajnai rizling fajták házasításából, muskotályos illat és ízvilág) és a Fehér kadarka gyöngyözőbor 2018 (egy igazi üde különlegesség kékszőlőből). Fekete Mihály borász szerint a tavalyi év kivételes volt, úgyhogy ha már itt vagy kóstold meg az idei Le Mondial du Rosé versenyen ezüstérmes 2018-as Nero rozét. Ha pedig „komolyabb” tételekre vágynál, akkor a nemzetközi és hazai borversenyeken is nagyra értékelt 2017-es Merlot válogatás és a 2017-es Patikárius cuvée borokat érdemes megkóstolnod.
 

 
Paulus Borház (63-as stand)
 
Egy szuper ötfogásos bormenü neked az idei Budavári borfesztre
 
Még mindig a fenséges „előfogásoknál” tartva folytasd utat a móri Paulus Borházig. Ennek a kissé elfeledett borvidéknek minden adottsága megvan hozzá, hogy a legnagyobbak között tartsák számon (ahogy ez a múltban meg is történt), éppen emiatt titkos kincsekre lelhetsz. Erről a strandról ajánljuk a 2018-as Rosé Frizzantét, mert szerintünk ezen a ponton éppen beleilleszkedik a „degusztációs menüdbe”, továbbá a 2018-as Generosát és az Asti pezsgőt. Utóbbi kettőért tűzbe tennénk a kezünket, mert mindkettőt kóstoltuk májusi móri látogatásunk alkalmával. Miközben kortyolgatod a boraikat, kérd meg őket, meséljék el neked a pincészet történetét. Majdnem olyan izgalmas, mint maguk a borok!
 
Polgár Pincészet (128-as stand)
 
Egy szuper ötfogásos bormenü neked az idei Budavári borfesztre
 
Mór után vissza délre, vagyis még délebbre: irány Villány. Polgár Zoli bácsi egy legenda, ismeri a borvidéke minden szegletét, ez az eggyé válás a boraiban is tökéletesen visszatükröződik. Nehéz is a választás, legszívesebben mindent végigkóstolna az ember nála. Mivel azonban neked még lesz dolgod ezután az állomás után, pár tételt mégis kiemelnénk. 2016-os Chardonnay: egy igazi prémium kategóriás fehérbor az amerikai hordókra jellemző vaniliás aromákkal – ne hagyd ki, ki tudja, lesz-e második alkalom, ugyanis Anglia is rá van kattanva. 2016-os Kadarka: simogató ízkavalkád (ribizli, csipkebogyó, paprika, gomba), kellees savak, kecses tanninok – mindenkinek, aki szereti a könnyű, de elgondolkodtató borokat. Credo 2012: cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot és syrah házasítás, kis tölgyfahordóban érlelve, buja fűszerek és gyümölcsök – az ikonikus pincészet ikonikus bora. Aranyhárs 2015: aszúsodott szemeket is tartalmazó hárslevelű és zengő fürtökből készült, nem is lehet más a végeredmény, mint egy gyümölcskosár, aszalt gyümölcsökkel, dióval, kajsziva, birssel – tökéletes desszertbor.
 
Zsirai Pincészet (23-as stand)
 
Egy szuper ötfogásos bormenü neked az idei Budavári borfesztre
 
Ha idáig eljutottál, akkor következhet a főfogás. Az előzőeket (és a még ezután következőknek) a világért sem akarjuk megsérteni, de mégsem mindennapos, hogy egyetlen standnál kóstolhatod Villány, Somló és Tokaj szebbnél szebb tételeit, mindezt ráadásul egy elhivatott fiatal borászhölgy tolmácsolásában. És hogy még tovább fokozzuk az élményedet, eláruljuk, hogy kóstolható lesz a 2016-os tokaji fordításuk (hogy mi is ez a borkülönlegesség, arról itt olvashatsz). De csak miután kértél egy pohárral a 2017-es Középhegy Furmintból, ebből az elegáns, asványos, birses, körtés csodából.
 
Bodri Pincészet (115-ös stand)
 
Egy szuper ötfogásos bormenü neked az idei Budavári borfesztre
Szekszárd déli határában, a festői szépségű Faluhely-dűlőben található a Bodri Birtok, melyet egy önálló kis világnak tekinthetünk. Igazi borturisztikai komplexum, hiszen borászatot, rendezvénycentrumot, éttermet, látványkonyhát és vendégházakat is magában foglal. Ezt az életérzést hozzék el nekünk a boraikban a Budai Várba. Ott lesz többek között Bodri István személyes kedvence, a 2013-as Gurovica Merlot (vibráló gyümölcsök, fekete ribizli, cseresznye, szilva némi édes fűszerességgel), a nem régiben a brüsszeli Monde Selection versenyen aranyérmet nyert 2016-os Szekszárdi Optimus Cuvée (a pincészet egyik csúcsbora, buja lekváros illattal, nagy testtel, igazi ünnepi tétel) és a 2012-es Szekszárdi Gold Optimus Cuvée (a pincészet szőlőinek legjavából és a kiemelkedő hordókból készített bordói házasítás). Ha ezt a három bort megisszod, garantáljuk, hogy szíved szerint azonnal indulnál Szekszárdra.
 
És mivel az általunk ajánlott budavári bortúrád ezen a ponton véget is ér, gyakorlatilag nincsen semmilyen akadálya az utazásnak. Egészségedre!
Winelovers borok az olvasás mellé