Ugyanúgy jól fog esni bármilyen alkoholos italnyáron is, mint télen, csak amiből akkor több, most kevesebb csúszik. Általában elmondható: a legmegszállottabbakat kivéve kevesebb párlatot, vagy nagy testű vörösbort, aszút fogyasztunk.
Azzal nem árulok el nagy titkot, hogy ilyenkor a
reduktív fehérborok, rosék, sillerek, habzó borok, legkönnyedebb vörösborok ideje van. Persze ne feledkezzünk meg a különböző méretű, arányú fröccsökről sem.
Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen a 2011-es évjáratból már igen sok reduktív vagy rövid fahordós érlelést kapott fehérbor van az üzletek polcán. A fajták is igen széles választékát van módunk végigkóstolni.
A reduktív „nyári borok”
A mai borigények már itt is megkövetelik, hogy a szőlőt teljes érettségében szüreteljék, és sértetlenül kerüljenek a pincébe. Hagyományos módon megnyitják a szőlőszemeket, préselik és a tartályokba kerül a must. Elég sok helyen eközben hűtik a tartályokat, így biztosítva a nagy mennyiségű íz és illatanyag kinyerését. Megtörténik az erjedés, rövid tartályos érlelés, pihentetés, szűrés, derítés, irány a palack és utána a polcok. Ezeknek a boroknak az illata, íze gyümölcsös, virágos, intenzív, főleg ha még fajélesztőt is kapott.
Ne lepődjünk meg, ha egy kis pezsgés is van benne, mert gyakori egy kis széndioxid hozzáadás a frissességet növelendő.
Árban 2000 Ft-nál többet nem érdemes adni értük. A leggyakoribb fajták, melyekből reduktív eljárással készítenek bort: sauvignon blanc, olaszrizling, irsai olivér, cserszegi fűszeres, királyleányka, zöldveltelini, pinot gris. Ezek a borok a napközbeni fogyasztáshoz, könnyű salátákhoz, zöldfűszeres grillezett szárnyasokhoz, főzelékekhez kiváló.
A reduktív borok nagyszerű fröccsalapok
Ne féljünk fröccsöt csinálni belőle, de ehhez szódavizet, tiszta vízből készült széndioxidos vizet használjuk, mert az ásványvizek természetes ízanyaga elronthatja az összhatást.
Egri Csillag nyárra
A fehérborok választékát növeli az
Egri Csillag kezdeményezés, amely a könnyű fehérborokat adó szőlők házasításából jön létre, természetesen az egri borvidékről.
Az Egri Csillag név viselésére csak az a bor jogosult, amely legalább 50 százalékban olaszrizlingre, hárslevelűre, leánykára, királyleánykára, zengőre, zenitre épül, míg az illatos fajták, a zefír, tramini, ottonel muskotály, irsai, cserszegi fűszeres aránya nem érheti el a 30 százalékot.
Habzóborok és rozék
Tovább merülve a tengerbe nagy örömmel kóstolgatom és kóstolgathatja mindenki a magyar
habzóborokat. Ezeknél a tételeknél a kész bort széndioxiddal dúsítják és gyakorlatilag minden borvidékünkön megtalálhatjuk akár fehér, akár kék szőlőből készül.
Tagadhatatlan, hogy az elmúlt húsz év egyik sikertörténete a rozé. Készül mindenhol, gyakorlatilag minden fajtából, különböző színben, ízvilágban, némelyik inkább gyümölcsbornak tűnik, némelyik inkább vörösbornak. Mi pedig fogyasztjuk derekasan magában, fröccsnek és a konyhaművészetben is megtalálta a helyét.
A 2011-es évjárat
rozéira jellemző az epres ízvilág és divatosabbá kezd válni, hogy marad benne egy kis cukor, ami sokszor kerekebbé teszi a bort, de sokszor csak elfedi a kevésbé értékes tételeket. Én azért javaslom, hogy a 2011-es évjáratból az ilyen 4-6 gramm cukrot tartalmazó tételeket válasszuk, ha tudjuk róla, hogy melyik ilyen.
Rozé, az elmúlt évek nyári sláger
A szórakozóhelyek, borbárok, szabadtéri rendezvények nagy kedvence lett a roséfröccs. Emellett kiválóan alkalmas a mindennapi iszogatásra, pirosbogyós gyümölcsök mellé, esetleg salátákhoz. Tapasztalatom szerint viszont sokkal alkalmasabb főzni vele: gyümölcslevesek, pácok, lekvárok feldobásához, hagymalekvárhoz, desszerteknél, kacsa párolásához, gyümölcsmártásokhoz.
Rozé helyett siller?
A rosé helyett szívem szerint a
sillerekre irányítanám mindenki figyelmét. A magyar borszokásokban ennek a bornak van igazi hagyománya. Ez a fajta volt minden időben a napi ivóbor, ezt fogyasztotta a munkás a műhelyben, a földeken és a lakásokban is. Aztán szépen kikopott a köztudatból, mert a legsilányabb borokat árulták ezen a néven. Napjainkra talán kezd a régi dicsőség visszatérni és egyre több jó minőségű készül leginkább Egerben, Sopronban és Szekszárdon.
A siller abban különbözik alapvetően a vörösboroktól, hogy rövidebb ideig
ázik a héjon a must. Ezt persze lehet tovább cifrázni, de ez most itt nem alapkurzus borászoknak. A siller egy „középutas” bor, ami elsősorban a vörösboros jegyeket viseli magán, érezhetők benne a tanninok, így kiváló lehetőség a vörösbor örülteknek.
Siller, a "középutas" bor
A megszokott sillertől egy picit eltér a szekszárdi
Fuxli csoportosulás tételei, leginkább azzal, hogy a gyümölcsök megtartása a cél. A sillert sem arra találták ki, hogy hosszú évekig őrizgessük. Ahogyan a borválasztásban, úgy a gasztronómiában is egy középutas megoldás. Tökéletes partner halászléhez, halpaprikásokhoz, nem túl nehéz paprikás ételekhez, paradicsomos fogásokhoz. Természetesen a sillerekből is lehet fröccsöt készíteni.
Könnyű testű vörösborok a nyárestékhez
Végül vessünk egy pillantást a vörösborokra. Hazánkban klasszikusan könnyű vörösbornak szoktunk hívni a portugiesert. Ám sajnos az utóbbi években túl könnyűnek is mutatkozott és ezt saját tapasztalataim alapján is állíthatom. Tegyünk próbát azért bátran, de leginkább akkor, ha Villányban járunk. Könnyedebb fogyasztást ígérhetnek a savban gazdag fajták, mint a kékfrankos, zweigelt, pinot noir. Ám ezekből a borokból igen komoly, nagy borokat is lehet készíteni, ezért az árak és az évjárat nyújthat segítséget.
Igazából azt gondolom, hogy a nagytestű vörösborokat hagyjuk inkább más évszakokra. Persze, ha az alkalom és étel úgy kívánja, vegyük elő bátran a komolyabb vöröseket, harcosabb fehéreket,
házasításokat.
Pezsgőt. Szárazat!
S végül ne feledkezzünk meg az örök jolly jokerről, amelyben mi magyarok is egyre jobbak vagyunk, csak még nem hisszük el: a pezsgő. Bárhol, bármikor, bármiért lehet fogyasztani, üdít, frissít és jókedvet biztosít. Csak két dologra koncentráljunk, ne legyen édes, mert a jó pezsgő mindig száraz. S ha egy mód van rá, ne legyen tankpezsgő, bár ha csak úgy este kibontunk egy talán ez nem olyan nagy baj.
Nyáron nehéz ellenállni egy pohár száraz pezsgőnek
Fontos a hidratálás!
Utolsó tanács, de ez már az egészségmegőrzés szempontjából. Semmilyen alkoholos ital nem segít a szervezet vízháztartásának karbantartásában, sőt dehidratál. Ezért alkoholfogyasztás közben ügyeljünk arra, hogy kellő mennyiségű vizet fogyasszunk. Természetesen ügyelni kell arra is, hogy a nagy melegben kialakult vízveszteséget is vízzel pótoljuk. Erre a célra ugyanígy nem jó a cukros üdítő, kávé, tea, kakaó sem.