Malatinszky Csaba: „Minél magasabb valamiben a kézi munka aránya, az eredmény annál inkább válik az alkotó személyének kivetülésévé”

Geri Ádám
2020. december 02., 08:49


Karácsony felé közeledve egy kis játékra hívtuk Malatinszky Csabát. A villányi borász ezúttal sem hazudtolta meg önmagát, a könnyednek induló beszélgetés végére nagyon mély gondolatok is előkerültek sorsfordító borokról, gyökerekről és V. Györgyről.  
Malatinszky Csaba: „Minél magasabb valamiben a kézi munka aránya, az eredmény annál inkább válik az alkotó személyének kivetülésévé”
Játsszunk egy kicsit! Én mondok egy karácsonyi ételt, Ön mond egy Malatinszky bort, ami illik hozzá.
 
Rendben, próbáljuk meg!
 
Legyen az első a halászlé!

Karácsonykor a halászlét a családfő készíti, természetesen az egész világon a legjobbat. Egy ehhez méltó bort kell választani. A karaktere miatt a fogáshoz a rozék állnak a legközelebb, de nem a habkönnyű tételek, hanem az olyan különlegességek, melyeknek karaktere és szövete van. Legyen a Noblesse Rozé cabernet franc-ból!

Hal mint főétel, például roston vagy grillezve.
 
Semlegesebb háttér a fehérboroknak, egy tartalmas Noblesse Chardonnay tökéletesen ki tud mellette teljesedni.
 
Töltött pulyka.
 
Ez már eggyel „nehezebb” fogás. Egy érett, puha vörösbort kíván, egy 2008-as Kúria Cabernet Franc-t vagy egy 2012-es Serena Rubrát. Egyik sem nyomná el a másikat, étel és bor erősítenék egymást.
 
Malatinszky Csaba: „Minél magasabb valamiben a kézi munka aránya, az eredmény annál inkább válik az alkotó személyének kivetülésévé”
 
Ha már így belejöttünk, vegyük hozzá a szilvesztert is. Melyik borát ajánlja lencséhez?
 
Akár magyarosan, tejföllel vagy tejszínnel, akár ázsiai stílusban, erősen fűszerezve készítjük el, nagyon intenzív ízek alakulnak ki, így egy olyan markáns bor kell, ami képes ezt a szarkofágot is „átütni”. 2019-es rajnai rizling.
 
Végezetül jöjjön az elmaradhatatlan malacsült!
 
A káposzta miatt itt is intenzív ízek jelennek meg, tehát itt is át kell törni a falat. 2018-as sauvignon blanc-omat ajánlom. És a párolt káposzta legyen fehér, mert akkor ugyanezzel a borral tudunk párolni is.
 
Melyik saját kedvencét fogja otthon szenteste kibontani?
 
Nincs abszolút kedvenc, mindig az van a középpontban, amelyikkel éppen foglalkozni kell, amelyik éppen születőben van. Amikor erjednek, akkor többen is vannak, palackozás időszakában pedig mindig az éppen következő.
 
 
Olyan bor van, amelyiket sorsfordítónak tart a pályafutásában?

Az első igazán nagy nemzetközi szakmai sikert a 2003-as cabernet franc hozta, ezzel odaértem Közép-Európa 10 legjobb borászata közé. A bor bekerült többek között a párizsi Four Seasons V. György hotel kínálatába, ahol akkoriban Eric Beaumard volt a döntéshozó. Róla érdemes tudni, hogy 1994-ben sommelier Európa-bajnokságot nyert, 1998-ban pedig a világ második legjobb sommelier-jének választották. Szóval nála bebocsátást nyerni az tényleg egy komoly teljesítmény, de a hely presztízse is álomszerű.

Melyik bora az, ami a legnagyobb belső megelégedést váltotta ki, ami után elhitte, hogy tényleg képes nagy borokat készíteni?
 
Szakmailag és hitemben a 2004-2005-ös évjáratok nagyon megerősítettek. Valaha azért kezdtem cabernet franc-nal foglalkozni, mert olyan sugallatom volt, hogy különleges ültetvénnyel, minden évben super prémium kategóriájú bor születhet belőle. Nos, ez abban a két hűvös évben különlegesen nagy kihívás volt, de sikerült. Hogy ezt nem csak én gondolom így, bizonyítja, hogy nemrég tartottam egy vertikális cabernet franc kóstolót és többen a 2005-öst jelölték meg, mint ami a legjobban ízlett nekik. Nagy évjáratokban az ember könnyebben tud jó borokat készíteni, ahhoz viszont, hogy mindig sikerüljön, egy olyan ültetvényt kellett létrehozni, ami ezt lehetővé tesz. Nagyon sok munkát fektettem bele, elég csak a témában a Bordeaux-i egyetemmel folytatott kutatási programra utalnom.
 
Malatinszky Csaba 2020-ról

A fehérborok gazdagok, aromásak, a vörösek karakteresek. Elégedett vagyok. Érdekessége az évnek, hogy aki időben szüretelt Villányban, az a megszokottnál magasabb savakkal szedhette a szőlőt, így üdítő, jól strukturált, hosszan érlelhető borok készülhetnek. Felső kategóriás boraim közül, ahogy minden évben, elkészítem a Kúria Cabernet Franc-t és a Magharit, utóbbi idén különlegesen finom arcát mutatja, már most gyönyörű ízek, színek, szövetek jellemzik. Két újdonság is születőben van: 2020-ból fogok először Kúria Chardonnay-t készíteni, illetve egy vörös tanulmánybor is formálódik, ezekről többet még korai lenne elárulni.
 

Bármelyik boráról kérdezném, egyből eszébe jutna róla egy történet?

Igen, valószínűleg így lenne. Nálam, a birtokon, a kézi munka a jellemző és mint tudjuk, minél magasabb valamiben a kézi munka aránya, az eredmény annál inkább válik az alkotó személyének kivetülésévé. A bor személyiséget hordozó karaktere két gyökérből serken. Egyik ebből a természeti környezet, a dűlő, ami erős hatást gyakorol a szőlőre. Tekintettel arra, hogy a szőlőtermesztést is én irányítom, már itt is természet és személy hatása együtt érvényesül. A szüretet követően megkezdődik az a folyamat, amiben a gyümölcsből önálló karakterrel bíró bort formálok. Mindegyikhez érzelmi szálak fűznek, ismerem a történetüket, ami a mi közös történetünk. Innen ered boraimnak az a bizonyos „személyes karaktere”, amit Steven Spurrier kiemelt.

A történeteit immár személyesen is megosztja a tavaly nyitott villányi Maghari Borbárban. Beváltotta a hely a reményeit, tényleg egy spirituális-borkulturális központ lett?

Úgy hiszem, jó úton vagyunk. Elég arra gondolnom, hogy „Bor és filozófia” előadásaim teltházasok, a vendégek az előadások után még órákig ott maradnak beszélgetni. Úgy látom, a résztvevők elkötelezett érdeklődése bíztató és megerősítő, hogy a szellemi műhely, ahol a borhoz holisztikus szemlélettel közelítünk, egyszer csak létrejöjjön. Ezeken az esteken magam is rengeteget tanulok. Képet kapok arról, milyen hatást vált ki az emberekben, ha mélyebben kezdünk a borról, ezáltal a világról beszélni. Érdeklődésüket, ahogy a témára történő rezonanciájukat is, közvetlenül érzékelem.
 
Malatinszky Csaba: „Minél magasabb valamiben a kézi munka aránya, az eredmény annál inkább válik az alkotó személyének kivetülésévé”

Nagyon sokszor a csak úgy betérő vendégek is találkozhatnak Önnel a borbárban, miközben borfesztiválokra, egyéb rendezvényekre ritkán települ ki. A „közönségtalálkozónak” miért ezt a módját részesíti előnyben?

Azt gondolom, az általam létrehozott borbárban a vendégeknek átnyújtott személyes prezentációm a legjobb alkalom arra, hogy megkapják mindazt, ami a boraimban benne van. Így teljes a történet. Én vagyok a kezdeményező, odamegyek a vendégekhez, bemutatkozom, elmesélem, hogy én készítettem a borokat, beszélgetésbe elegyedünk. Úgy érzékelem, nem veszik tolakodásnak az emberek, sokkal inkább örülnek, hogy a borász maga tölt nekik.

Ezzel megint visszakanyarodtunk a személyességhez, hitelességhez.

Minden oda kell visszavezessen, ennek ugyanis erős üzenete van. A Maghari Borbár számomra nem befektetési projekt, azért jött létre, hogy a borszeretők találkozhassanak azzal, aki a rendszert mozgatja. A kölcsönös tiszteletről szól. Ők eljönnek és kóstolnak nálam, én ott vagyok és beszélgetek velük. Bemutatom a gondolatot, filozófiát, ami a boraim mögött húzódik. A rendszer most nehézkesebben működik a járvány és a korlátozások miatt, a következő Bor és filozófia előadás sajnos elmarad. Ezért arra gondoltunk, az érdeklődők számára, Karácsonyra, Maghari ajándékutalványt bocsátunk ki, amit majd beválthatnak, ha egyszer végre kisüt a nap.
Winelovers borok az olvasás mellé