Badacsonyi roadshow Budapesten

Kielmayer Kristian
2013. április 05., 12:15
Címkék: 2HA Aranymetszés Badacsony badacsonyi bor Bakator Balaton balatoni bor Bazaltbor Badacsony Kft. bor Borbély Borbély Pince borbemutató borkóstolás borkritika Fata borászat Fischer Borház Folly Arborétum furmint hagyomány kéknyelű kóstolójegyzet Laposa Málik muscat ottonel Nyári Ödön olaszrizling pinot blanc pinot grigio pinot gris rajnai rizling Rózsakő Sabar sangiovese Sauvignon blanc shiraz Szászi Szent Antal Borászat Szeremley Szigliget szigligeti bor szürkebarát Top 5 Top 7 Varga Pincészet Villa Sandahl Villa Tolnay Weller


Summarium - Valami változás van folyamatban a badacsonyi borvidéken. Kezdjük felismerni, hogy a természet tiszteletet érdemel, és ezt csakis minőségi borokon keresztül tudjuk elérni. A tapasztalt borfogyasztók jó borokat követelnek, és a keresletben rejlik az erő. A cél az, hogy a vidéken végzett bortermelés minősége javuljon és ezáltal a vidék a hírnevét is öregbíteni tudja, hiszen rendkívül sok lehetőség rejlik ebben a gyönyörű helyben.  Kóstolási jegyzet a Badacsony New Yorkban, avagy a szürke 30 árnyalata elnevezésű rendezvényről.
Badacsonyi roadshow Budapesten
 
Badacsonyi roadshow Budapesten

Badacsony New Yorkban, avagy a Szürke 30 árnyalata
A fenti néven – március 20-án – megtartott sétálókóstoló egész egyszerűen a Szürkebarát különböző arculataira/sokszínűségére utal, amiről a szakma és a fogyasztók maguk is meggyőződhettek a New York Palotában. A fajta nemzetközileg is ismert – a franciáknál Pinot Gris-ként, az olaszoknál Pinot Grigio-ként, míg a németeknél Grauburgunder-ként vagy Ruländer-ként –, a későbbi jelzőt elsősorban olyan tételeknél használják, amelyek maradékcukorral lettek palackozva. Ha engem kérdeznek, akkor stílusban közelebb áll az elzászi Pinot Gris-hez vagy a német stílushoz. Néha egy kevés maradékcukor jellemzi, nagyobb extrakt, parfümösség, virágosság, olykor inkább oxidatív stílusban. Gyakran átadja a talaj a bornak, ami benne „lakozik”, és így beszélhetünk arról, hogy a „hely szelleme” is megtalálható benne, ami miatt mégis inkább helyi nevén szólítom: Szürkebarát.
 
Szeremley László nagyszerű ötlete volt, hogy a helyben palackozó termelőket egyesítsék és tartsanak egy bemutatót Budapesten, egyfajta „roadshow”-t. Kiemelten kezelik a Szürkebarátot, mint fajtát és mindenkinek az átlátszó egységes palackban kell ezt bemutatni, de persze a termelők még további borokat, maximum 5-öt is magukkal hozhattak a válogatásukból. A minőség széles skálán mozgott, számos kiváló és nagyszerű bortól az átlagos borokon át, egészen néhány gyengébb, itt-ott hibásnak is mondható tételig.
Nézzük meg a borászatokat és a borokat egy kicsit közelebbről (legalábbis azokat, amelyeket a rendelkezésemre álló idő alatt kóstoltam) – alfabetikus sorrendben.
2HA Birtok
Családi pincészet, Török Csaba irányításával (lent), mely eredetileg két hektárral indult Badacsonyban azzal a céllal, hogy „tabukat” döntsön meg, a Syrah és Sangiovese formájában. Működnek ezek Badacsonyban? Ha csak
Badacsonyi roadshow Budapesten
a bort nézem, akkor azt kell mondanom, hogy a 2HA Shiraz 2011 rendben volt, tiszta gyümölcsökkel, fajtajelleg nélkül. Jöhetett volna bárhonnan a maga érett gyümölcs-szép fűszer kombinációjával.
És mi a helyzet a Sangiovese, Brunello klónnal, az úgynevezett Tabunello 2011-gyel? Szintén jó, elég sok fával, rendkívül selymes és bársonyos lecsengéssel. A kérdés azonban, hogy tényleg szükség van-e Sangiovese-ére Badacsonyban? (Hivatalosan a címkére „tájbor” kerül fel.) Nincs meg a történelemi háttér, a hagyomány és a tudás, hogy a helyi fajtákat részesítsük előnyben? Eredet és tipikusság versus fajta és jellegtelenség (ami eredetét illeti).
Bazaltbor Badacsony
Modern birtok, szállodával és étteremmel, amely 20 hektáron terül el. Főleg a Badacsony-hegy körül, de Somlón is van szőlőjük. Gravitációval és hőmérséklet szabályozással dolgoznak. Ez utóbbinál úgy gondolják, hogy a „terroir” jelleget hivatott kiemelni a tisztaságon keresztül. Előzőleg a Laposa családdal dolgoztak együtt, de ma már külön utakat járnak. Az Olaszrizling Friss 2012 pont azt hozta, amit várunk tőle a címke alapján, friss gyümölcsök, tiszta citrus és grapefruit jegyek. Lecsengésében is friss és könnyű ivású.
Borbarátok, Fata Borászat
Családi tulajdonban lévő 120 éves pincészet, ahol 9,5 hektáron gazdálkodnak. Inkább a „régi iskola” példáját követik, oxidatív stílusban, mogyorós, diós jegyekkel, picit karcosabb textúrával. A Muscat Ottonel 2011 némi maradék cukorral lett palackozva; virágos, szőlős jegyek jellemzőek az orrban, kevés komplexitás jelentkezik ízben, de elegáns a lecsengése.
Borbély Pincészet
Családi birtok Badacsonytomajban, mely már évek óta következetes minőséget mutat. Számos borukkal komoly nemzeti elismerést szereztek és gyakran a legjobb 10 között szerepelnek a különböző versenyeken. 1981-ben kezdtek a saját szőlőjükkel saját birtokon dolgozni, amit nászajándékba kaptak. A családfő és felesége Gabriella az Állami Gazdaságnál dolgozott, mielőtt elkezdtek volna saját birtokukon tevékenykedni.
Badacsonyi roadshow Budapesten
Kéknyelű 2010
Kéknyelű 2010-re halvány szalmasárga szín jellemző, visszafogott florális és szőlős jegyek, de némi tűzkő is megbújik a háttérben. Száraz, fantasztikus savakkal, melyek keresztbe szelik az aromákat, az ízprofilban kellemes mogyoró aroma jelenik meg, keveredve citrussal és grapefruittal, végül pedig precíz ásványossággal jelentkezik a lecsengésben. Elegancia, egyediség.
Fischer Borház
A Fischer család már 1931 óta foglalkozik borászattal, a gyökerek egy kis faluig, Seledig vezethetők vissza, ami ma Burgenland része. 2002-ben úgy döntöttek, hogy 75 hektár szőlőt ültetnek a badacsonyi régióban. Elsősorban nemzetközi fajtákkal dolgoznak.
Pinot Blanc 2012 nemzetközi stílusban készült, oxigéntől védve. Gyümölcsvezérelt: tiszta barack és kajszi jegyek jellemzik, közepes ízintenzitás mellett, száraz és friss a szájban. Most fogyasztható a legjobban, nem érlelésre tervezték.
Folly Arborétum és Borászat
A borászathoz tartozik egy szép arborétum. A pincészet épülete 1878 óta létezik, csak fehér fajtákkal dolgoznak, hosszabb seprőn tartás és fahordós érlelés a „receptjük”.
Szürkebarát Classic 2011: Valószínűleg a klasszik szó itt a „hagyományos”, semleges fahordóra enged következtetni. A bor aromaprofilja érdekes: némi füstölt szalonnát és sajtos, virágos (tudom, furcsán hangzik) jegyeket vonultat fel, kissé oxidáltabb jelleg kíséretében. Az összhatás kimondottan kellemes. Száraz, ropogós savakkal, kerek textúrával, az ízében érett alma és fenyő frissessége köszön vissza, közepesen komplex a bor és lecsengése is ehhez hasonló.
Laposa Birtok
Családi birtok Badacsonyban (nem összekeverendő a fentebb említett „Bazaltbor” Pincészettel). A helyi fajták tárházával dolgoznak, de kizárólag fehérekkel, mint például Juhfark, Olaszrizling. A család mottója: a hagyományok tisztelete dinamikus fiatalsággal kombinálva.
Rajnai Rizling 2011 nagyon szép minerális karakterrel tűnik ki. Citrus és lime jegyek jellemzik friss savakkal, némi maradék cukorral, melyek nagyon jó egyensúlyt biztosítanak. Elegáns és jól beépültek az alkotóelemek. Szép bor, a már említett minerális éllel, mely meghatározza a karakterét.
Málik Borászat
Kellemes meglepetés volt számomra ez a borászat, ugyanis most találkoztam először a boraikkal. 1973-ban költözött a család Badacsonyba, kevesebb, mint egy hektáron gazdálkodnak, elsősorban helyi fajtákkal. A vaddisznó a címkén a családfő vadászati szokásaira enged utalni, a borászat Badacsonyban található. Nagyszerű kínálatot sorakoztattak fel az est folyamán a Budai Zöldtől egészen a Bakatorig, és persze a kötelező Kéknyelű sem hiányozhatott.
Bakator 2010-et halvány zöldessárga szín jellemzi, rendkívül virágos, szirmos, szőlős karakter illatban; rendkívül tetszetős. Száraz, némi citrusok keverednek benne, elegáns lecsengéssel.
Kéknyelű 2010 gyógynövényes, medicinális jelleget mutatott légies lendülettel. Szép a szájban is, nagyszerű savakkal és ásványos fogással rendelkezik. Megmutatja, mire képes Badacsony.
Nyári Borászat
Nyári Ödön a borászat tulajdonosa igazi egyéniség, s ez a boraiban is visszaköszön, melyek zöme a Szent György-hegyről származik. A Szürkebarát 2012 elegáns parfümös, illatos, kezdődő mézességgel, egy nagyon finom mogyorós vonulattal a háttérben. Száraz, finom textúra és nagyszerű egyensúly jellemzi a savak és gyümölcsök között; fantasztikus!
Kéknyelű 2011 szintén elegáns, virágos, diós jellege a szájban markáns, de ugyanakkor savai kerekek. Nem túl nyomulós. Fűszeres, minerális karaktere nagyon mélyre szál.
Sabar Borház
Fiatal borászat, amit 2009-ben alapítottak Káptalantótiban, közel a Sabar dűlőhöz. Mindenképpen érdemes szemünket a pincészeten tartani, egy dinamikus csapat szép borokkal a badacsonyi régióban.
Szürkebarát 2012 némi florálisságot, parfümösséget mutatott illatban, ízben a kajszi és a körteízű savanyúcukorka mellett inkább nagy fás jegyek mutatkoztak benne. Lendületes savak, jó sav-test egyensúly, közepes alkohol és kellemes lecsengés jellemzi.
Sauvignon Blanc 2011 inkább egyszerű, semleges jegyekkel, némi minerális, sós éllel. Puha a szájban, friss savakat érezni a lecsengésnél.
Szászi Borászat
Családi pincészet, amit Szászi Endre vezet Hegymagason, Szigliget mellett. Endre egyre komolyabb figyelmet szentel a „hagyományos” művelésnek, és a nemzetközi fajták mellett nagy hangsúlyt fektet az Olaszrizlingre és a további helyi fajtákra, mint például a Rózsakő és a Zeusz. Sikerre ítélt borműhely az övé.
Rózsakő 2012: virágos, barack jegyek keverednek kajszi parfümösségével, határozott jegyek, de ugyanakkor mégis elegáns. Szép az orrban. Száraz, némi finom seprős felhanggal a háttérben, kellemes a szájban, ásványi jegyre utalás, friss savak a lecsengésnél is.
Badacsonyi roadshow Budapesten
Szent Antal Borászat
Az Antal-hegyről kapta a nevét a pince, és a régi pincéről, ami 1887-re vezethető vissza. Családi pincészet, melyet Szántó Zsolt (balra) és Cseh Judit visz közösen, s amelyben keveredik a hagyomány és modernitás.
Furmint 2011: jó látni/kóstolni Furmintot Szigligetről. Barack és körte jegyek jellemzik aromaképét, minerális kísérettel. Eléggé édes a szájban (70 g/l), de ehhez jó savak társulnak. Textúrája egyszerű; szép késői szüret, különösebb komplexitás nélkül, de jó ivású.
Szeremely Birtok
A Badacsonyi Borvidék meghatározó pincészete, melyet Szeremley László vezet. Több mint száz hektáron termelnek, elsősorban Badacsony legjobb dűlőin. Már lassan évtizedek óta megbízható minőséget hoznak, nagy repertoárral rendelkeznek, pezsgőtől kezdve helyi és nemzetközi fehér-, illetve vörös száraz borokon keresztül a nemes édes borokig (figyelemre méltó a Zeusz).
Muscat Ottonel 2012: virágos, citrusos jegyek, elegáns még akkor is, ha a parfümös behatolás markáns. Száraz, a komplexitás a szájban kiteljesedik; kajszi, nektár, ásványok, friss savak a lecsengésben.
Varga Pincészet
Magyarország egyik legnagyobb pincészete, badacsonyörsi központtal. Széles szortimenttel dolgoznak, a nagyon egyszerű tételektől kezdve, a gyakori mustsüritményezésű, magasabb kategóriájú Aranymetszés márkáig. Összesen huszonnégy hektáron telepítettek Kéknyelűt; a fajtát illetően ezzel övék a legnagyobb terület, ami persze nagy felelősséggel is jár.
Badacsonyi roadshow Budapesten
Aranymetszés sorozat
Rózsakő 2009: aranyba hajló szín, reszelt alma és csonthéjas gyümölcsök keverednek a menta és mogyoró mellett. Könnyed érzéssel indít, friss savak, mogyoró és dió keveredik ízben, de a lecsengés előtt találni egy kis barackot is. Krémes textúra picit oxidatív jelleggel a végén.
Villa Sandahl
Svéd befektetők, akik a Badacsony-hegyen tizenegy hektáron, délre néző területen, elsősorban Rajnai Rizlinggel, és Bakó Ambrus borásszal (lent) dolgoznak. Dinamikus vállalat, új szelet hoz a Badacsonyi Borvidékre, ami a borászati technológiát és a koncepciót illeti. Egyesek szerint eltér a stílusuk a nagy többségtől, de mindenesetre figyelemre méltóak, nemcsak ár szempontjából, hanem ami a minőséget is illeti.
Badacsonyi roadshow Budapesten
Riesling Magic Rain 2011: 
különböző préselési frakciókkal dolgoznak; tiszta lime és citrus jegyek uralják az illatképet, melyet gazdagít némi mangó és grapefruit aroma is. Száraz és gazdag a szájban. Nagyon kerek; szép egyensúly mutatkozik a savak és a gyümölcsprofil között. Mélyre hatolnak az érett gyümölcsök, fűszeres ásványosság a lecsengésben, hosszú és precíz bor.
Riesling Cappuccino oil 2011: fűszeres, selymes, az orrban némi kókusz és citromhéj. Száraz, friss savak és kerek citrus jegyek vegyülnek ízben grapefruittal. Tiszta és vibráló finish, leheletnyi sós, minerális lecsengéssel.
Villa Tolnay Borház
A Csobánc-hegy mellett dolgoznak, borászatuk központja Gyulakesziben található. A prémium szegmensű boraikban okos új fahordó-használat érhető tetten, mely jó egyensúlyt alkot a komponensekkel. Szerintem, hogy valaki nagyszerű borokat készíthessen a „hely szellemét” is tiszteletben kell tartania. A fő fókusz a fehér fajtákon van. Érdemes figyelemmel kísérni a pincészetet.
Rajnai Rizling 2010: virágos, intenzív az orrban, gazdag grapefruittal és citromhéjjal; elegáns. Száraz, precíz bor; friss savak, lime és némi tiszta minerális jelleg, hosszú és szép lecsengés jellemzi. Nagyon jó.
Szürkebarát 2006: aranyba hajló színárnyalat, mély mogyorós, diós jegyek keverednek a virágossággal, picit már az oxidáltság jellemzi. Száraz, virágos, parfümös, mogyorós oxidatív karakterrel jelentkezik a szájban. Minden bizonnyal megérkezett a bor a csúcsra, most kell meginni. Mindig érdekes, hogy mennyire állja ki egy adott fajta vagy bor az idő próbáját. Van a száraz Szürkebarátoknak olyan potenciálja, hogy akár még tovább tudjanak érlelődni?
Weller Borház
Családi pincészet Weller András vezetésével Badacsonytomajban. Kiemelt hangsúlyt kapnak a helyi fajták, például a Vulcanus és a Zeusz. A család borászati hagyományai egészen 1613–ig vezethetők vissza, ma öt hektáron gazdálkodnak.  
Badacsonyi roadshow Budapesten
Weller András tart zárt körű borbemutatót a Vinoriumban, a nagy badacsonyi kóstolót megelőző estén
Szürkebarát 2012: illatbanvirágos, mézes jegyek, némi mogyoróval keveredve. Vörösagyag talajról jön, mutat némi testet és mélységet is. A magasabb alkohol (14% ABV) szép egyensúlyt alkot a testtel, és a pici maradék cukor is jól áll neki. Lecsengése főként mogyorós-diós.
Top 5 borászat
 1. Szeremley Birtok (a megbízhatóság és következetes munka miatt)
 2. Villa Sandahl (innováció és pontosság miatt)
 3. Villa Tolnay (elegáns, de ugyanakkor mély borok miatt)
 4. Nyári Borászat (személyiség és egyéniség miatt)
 5. Málik Borászat (újonc, legalábbis nekem…és a kellemes meglepetés miatt)
Top 7+1 bor
 1. Borbély Borászat, Kéknyelű Selection 2010
 2. Laposa Birtok, Válogatás (Olaszrizling) 2011
 3. Szászi Borászat, Rózsakő 2011
 4. Málik Borászat, Kéknyelű 2010
 5. Nyári Borászat, Szürkebarát 2012
 6. Szeremley Birtok, Muscat Ottonel 2012
 7. Villa Sandahl, Rajnai Rizling Magic Rain 2011
     + 1 Villa Tolnay, Kéknyelű 2011
Fotók: Németh Richard
***
Winelovers borok az olvasás mellé