Milyen borhoz milyen csoki illik?


2024. március 19., 12:49


A borokat és a csokoládét együtt is élvezhetjük, nem kell görcsösen különválasztani őket egymástól. Érdemes azonban néhány ajánlást betartani az élvezetek halmozása közben.
Milyen borhoz milyen csoki illik?
A bor és a csokoládé sok hasonlóságot mutat egymással. Mindkettőt afrodiziákumnak tekintik, és mindkettő tartalmaz antioxidánsokat. A hasonlóságok ellenére mégis sokszor nagy kihívást jelent a bor és a csokoládé párosítása. Ha száraz vörösborhoz fogyasztunk csokit, a bor keserű és savanyú lesz a szánkban. Ezt a hatást a különböző típusú polifenolok összeütközése okozza. Vannak azonban borok, amelyek remekül működnek a csokoládéval.  
 
Milyen bort igyunk tejcsoki mellé?
 
A tejcsokoládénak minimum 25 százalék kakaó-szárazanyagot kell tartalmaznia, tej- vagy tejtermék szárazanyag-tartalma nem lehet kevesebb 14 százaléknál, a felhasznált cukor mennyisége viszont nincs szabályozva, és megengedett az adalékanyagok alkalmazása is =aromák, emulgeálók). A tejtermék lehet benne zsíros vagy teljes tejpor, tejszín, vaj vagy tejzsír. Minél több zsírt tartalmaz a csokoládé, annál könnyebb megtalálni a hozzá leginkább illő bort.
 
Bár Magyarországon sokan idegenkednek a vörös édes pezsgőtől, csokoládé mousse-hoz érdemes kipróbálni pl. egy piemonti Brachetto d’Acqui-t, sima tejcsokoládéhoz egy könnyedebb Lambrusco-t, egy portói stílusú tételt, pl. egy fűszeresebb Ruby Port-ot, esetleg olyan ritka édes vörösborokat, mint az Amarone della Valpolicella vagy az ausztráliai Victoriából származó Rutherglen Muscat, amely talán a világ édes borai közül a legédesebb.
 
Melyik bor illik az étcsokoládéhoz?
 
Az étcsokoládé polifenoljai a borban lévő polifenolokkal keveredve keserű ízt adnak. Ezt a keserű ízérzetet szükséges kiegyensúlyozni akkor, amikor az étcsokihoz jól párosítható borokat keressük.
 
Próbáljuk ki az étcsokit a következőkkel!
 
 • Vin Santo del Chianti: komplex, sokrétű desszert bor Toszkánából, édes cseresznyével, fahéjjal és finom diós ízekkel.
 • Intenzív vörösborok, amelyek ellensúlyozzák az étcsokoládéban lévő polifenolokat: a Zinfandelt cayenne-borsos csokoládával, a malbecet gyömbéres csokival, a Petit Syrah-t kávés csokoládéval érdemes kipróbálni. 
 • Portói: Az eredeti Portugáliából származó portói fűszeressége csodálatosan párosítható a magas kakaótartalmú csokoládékkal.
 • Pedro Ximenez: A spanyolországi Montilla-Moriles régióban készítik ezt a barnás-fekete színű bort, amely diós és mazsolás ízeket ad az étcsokoládéhoz.
 • Chinato: Egy különleges piemonti ízesített bor (vermut), egzotikus fűszerekkel, cseresznyés jegyekkel.
 
Milyen borhoz milyen csoki illik?
 
Fehér csokoládés bor-párosítások
 
A fehér csokoládé valójában nem „igazi” csokoládé, mert nem tartalmaz kakaót, de éppen emiatt azon kevés csokoládészerű édességek közé tartozik, amelyek tökéletesen passzolnak a száraz vörösborokhoz.
 
Ajánlott borok fehér csokihoz:
 
 • A pinot noir-ral megdöbbentően jó a párosítás: a fehér csokoládé sok zsírt tartalmaz, és ez a pinot noirban található vörös cseresznye-, eper- és édes málna ízekkel tökéletes harmóniát alkot. 
 • Beaujolais: egy másik könnyed vörösbor fehércsokihoz. A gamay szőlőfajta számos ízzel rendelkezik attól függően, hogy melyik Beaujolais Cru területről származik. A Saint-Amour pl. több piros gyümölcs és virág ízét kínálja, míg a Morgon inkább fekete ribizli és áfonya ízt mutat.
 • Moscato d’Asti: A habzóborok, de különösen a Moscato d'Asti őszibarackos, rózsás, tejszínes jegyei különösen extra krémessé varázsolják a párosítást. 
 • Brachetto d’Acqui: Egy másik nagyszerű párosítás fehér csokoládéval, krémes málnás, bazsarózsás jegyekkel.
 • Jégbor: a jégborban - attól függően hogy milyen fajtából készül - akár a tejszínes kandírozott narancs jegyeit is felfedezhetjük.
 • Rosé Port: Ez a portói legújabb stílusa, és az édes eper és ribizli gazdag ízét kínálja.
 
Étcsokoládé és száraz vörösborok…
 
Gyakran kínálnak étcsokoládés desszertekhez cabernet sauvignont, de valójában ez a párosítás elrontja a bor ízét. Van azonban néhány kivétel. A maradék cukrot tartalmazó vörösborok általában nagyszerűek egy sötétebb - vagyis magasabb kakaótartalmú - csokoládé mellé. Sok vörösbor - különösen a Zinfandel, a malbec vagy a shiraz - rendelkezik a 10–60 gramm/liter maradékcukorral, ezeket érdemes kipróbálni az étcsoki-csodákhoz. Továbbá ha elegendő mennyiségű zsír van a egy étcsokis desszertben, akkor ez ellensúlyozhatja a csokoládé és a bor keserűségét.
 
A csokoládé mellett gyakran egyéb ízesítések is megjelennek. Epres csokoládéhoz a már korábban említett Brachetto d’Acqui és Lambrusco, mogyorókrémes csokoládéhoz egy édes, diós ízekkel rendelkező Madeira vagy Marsala, karamelles csokoládé mellé pedig egy - lehetőleg 20 évnél idősebb - Tawny Port működhet kitűnően.
 
Ha a borra mint összetevőre kezdünk el gondolni, akkor sokkal többféle ételhez párosíthatjuk őket, mint gondolnánk. A borpárosítás célja az ízek egyensúlyban tartása, érdemes kísérletezni!
 
forrás: winefolly.com
 
Kapcsolódó tartalom: