A bor és a csokoládé sok hasonlóságot mutat egymással. Mindkettőt afrodiziákumnak tekintik, és mindkettő tartalmaz antioxidánsokat. A hasonlóságok ellenére mégis sokszor nagy kihívást jelent a bor és a csokoládé párosítása. Ha száraz vörösborhoz fogyasztunk csokit, a bor keserű és savanyú lesz a szánkban. Ezt a hatást a különböző típusú polifenolok összeütközése okozza. Vannak azonban borok, amelyek remekül működnek a csokoládéval.
Milyen bort igyunk tejcsoki mellé?
A tejcsokoládénak minimum 25 százalék kakaó-szárazanyagot kell tartalmaznia, tej- vagy tejtermék szárazanyag-tartalma nem lehet kevesebb 14 százaléknál, a felhasznált cukor mennyisége viszont nincs szabályozva, és megengedett az adalékanyagok alkalmazása is =aromák, emulgeálók). A tejtermék lehet benne zsíros vagy teljes tejpor, tejszín, vaj vagy tejzsír. Minél több zsírt tartalmaz a csokoládé, annál könnyebb megtalálni a hozzá leginkább illő bort.
Bár Magyarországon sokan idegenkednek a vörös édes pezsgőtől, csokoládé mousse-hoz érdemes kipróbálni pl. egy piemonti
Brachetto d’Acqui-t, sima tejcsokoládéhoz egy könnyedebb
Lambrusco-t, egy portói stílusú tételt, pl. egy fűszeresebb
Ruby Port-ot, esetleg olyan ritka édes vörösborokat, mint az
Amarone della Valpolicella vagy az ausztráliai Victoriából származó
Rutherglen Muscat, amely talán a világ édes borai közül a legédesebb.
Melyik bor illik az étcsokoládéhoz?
Az étcsokoládé polifenoljai a borban lévő polifenolokkal keveredve keserű ízt adnak. Ezt a keserű ízérzetet szükséges kiegyensúlyozni akkor, amikor az étcsokihoz jól párosítható borokat keressük.
Próbáljuk ki az étcsokit a következőkkel!
- Vin Santo del Chianti: komplex, sokrétű desszert bor Toszkánából, édes cseresznyével, fahéjjal és finom diós ízekkel.
- Intenzív vörösborok, amelyek ellensúlyozzák az étcsokoládéban lévő polifenolokat: a Zinfandelt cayenne-borsos csokoládával, a malbecet gyömbéres csokival, a Petit Syrah-t kávés csokoládéval érdemes kipróbálni.
- Portói: Az eredeti Portugáliából származó portói fűszeressége csodálatosan párosítható a magas kakaótartalmú csokoládékkal.
- Pedro Ximenez: A spanyolországi Montilla-Moriles régióban készítik ezt a barnás-fekete színű bort, amely diós és mazsolás ízeket ad az étcsokoládéhoz.
- Chinato: Egy különleges piemonti ízesített bor (vermut), egzotikus fűszerekkel, cseresznyés jegyekkel.
Fehér csokoládés bor-párosítások
A fehér csokoládé valójában nem „igazi” csokoládé, mert nem tartalmaz kakaót, de éppen emiatt azon kevés csokoládészerű édességek közé tartozik, amelyek tökéletesen passzolnak a száraz vörösborokhoz.
Ajánlott borok fehér csokihoz:
- A pinot noir-ral megdöbbentően jó a párosítás: a fehér csokoládé sok zsírt tartalmaz, és ez a pinot noirban található vörös cseresznye-, eper- és édes málna ízekkel tökéletes harmóniát alkot.
- Beaujolais: egy másik könnyed vörösbor fehércsokihoz. A gamay szőlőfajta számos ízzel rendelkezik attól függően, hogy melyik Beaujolais Cru területről származik. A Saint-Amour pl. több piros gyümölcs és virág ízét kínálja, míg a Morgon inkább fekete ribizli és áfonya ízt mutat.
- Moscato d’Asti: A habzóborok, de különösen a Moscato d'Asti őszibarackos, rózsás, tejszínes jegyei különösen extra krémessé varázsolják a párosítást.
- Brachetto d’Acqui: Egy másik nagyszerű párosítás fehér csokoládéval, krémes málnás, bazsarózsás jegyekkel.
- Jégbor: a jégborban - attól függően hogy milyen fajtából készül - akár a tejszínes kandírozott narancs jegyeit is felfedezhetjük.
- Rosé Port: Ez a portói legújabb stílusa, és az édes eper és ribizli gazdag ízét kínálja.
Étcsokoládé és száraz vörösborok…
Gyakran kínálnak étcsokoládés desszertekhez cabernet sauvignont, de valójában ez a párosítás elrontja a bor ízét. Van azonban néhány kivétel. A maradék cukrot tartalmazó vörösborok általában nagyszerűek egy sötétebb - vagyis magasabb kakaótartalmú - csokoládé mellé. Sok vörösbor - különösen a Zinfandel, a malbec vagy a shiraz - rendelkezik a 10–60 gramm/liter maradékcukorral, ezeket érdemes kipróbálni az étcsoki-csodákhoz. Továbbá ha elegendő mennyiségű zsír van a egy étcsokis desszertben, akkor ez ellensúlyozhatja a csokoládé és a bor keserűségét.
A csokoládé mellett gyakran egyéb ízesítések is megjelennek. Epres csokoládéhoz a már korábban említett Brachetto d’Acqui és Lambrusco, mogyorókrémes csokoládéhoz egy édes, diós ízekkel rendelkező Madeira vagy Marsala, karamelles csokoládé mellé pedig egy - lehetőleg 20 évnél idősebb - Tawny Port működhet kitűnően.
Ha a borra mint összetevőre kezdünk el gondolni, akkor sokkal többféle ételhez párosíthatjuk őket, mint gondolnánk. A borpárosítás célja az ízek egyensúlyban tartása, érdemes kísérletezni!
forrás: winefolly.com
Kapcsolódó tartalom: