Borlexikon

A borászatban, borkóstolás során leggyakrabban használt kifejezések gyűjteménye.

Általában édes csemegebor, amelynek a borhoz hozzáadott ürömtől és egyéb fűszerkeveréktől származóan sajátságos íze, illata és zamata van. Legalább 12 térf.% alkoholtartalmú alapbornak, sűrített mustnak és magasfokú borpárlatnak a felhasználásával készül. A fűszerek között a jellegzetes ízt az üröm adja. Az ürmös borból több fajtát is ismerünk. Legtöbbször úgy készül, hogy az összeállított csemegeborhoz a fűszeranyagok keverékét v. azok kivonatát hozzáadják. A kivonatolás többféleképpen történik. A fűszeranyagokat tüllzacskóba téve az akonanyíláson át a hordóba lógatjuk addig, míg a bor megfelelően ürmös borízű lesz. A kivonatolás történhet meleg borral v, borpárlattal is.