Borlexikon

A borászatban, borkóstolás során leggyakrabban használt kifejezések gyűjteménye.

A habzóbor egy a pezsgőhöz hasonlító ital, amelyben mesterségesen elnyeletett ásványi szénsav van.
Ebbe a kategóriába elsősorban az európai termelők tartoznak. Az öreg kontinensen évszázadok, néhol több mint egy évezred szőlőtermelése adja a borkultúra gyökereit, amely a görög és római hagyományokból ered. Európában tehát a borkultúra "eredeti", csak az idő múlása folyamán változott és fejlődött. Ez hatalmas érték, ugyanakkor a fejlődésnek bizonyos korlátot is emel. Nem illik és nem is nagyon lehet túllépni ezeket a korlátokat. Nem véletlen, hogy Európában alakult ki a szőlőtermelésnek, a borászatnak és a borpiacnak is a legszabályozottabb formája. Ennek a nemzetközi szabályozásnak az eredményeképpen a borpiacot ma már nem is nevezhetjük klasszikus értelemben szabad piacnak.
1812–1869: Kalifornia üzemi szőlészetének megalapozója, ott az 1850-es évektől tevékenykedett. Érdemeit a kaliforniai szenátus 1962-ben ünnepélyes határozatban örökítette meg.
A hárslevelű egy régi magyar  őshonos szőlőfajta, a furmint és a platschner spontán kereszteződésének eredménye. Minden borvidékünkön megtalálható, de a legelterjedtebb Tokaj-Hegyalján és Somló vidékén. Egerben is eredetvédett területe van a Debrői körzetben. Kedveli a vulkáni eredetű melegebb talajokat, de az agyagos, löszös málladékkal kevert területeken is szép borokat ad. Sok rokonságot mutat a furminttal, de bora általában illatosabb, főként ha megjelennek a késői szüret, vagy a nemespenész jegyei is a borban. Száraz iskolázásban kimondottan markáns, határozott borokat ad, savai teljes érettségben elegánsak. Jó cukorgyűjtő is, és nagyszerűen aszúsodik.
Vagyis cuvée. Legalább két bor keveréke, amelyben a különböző fajták harmonikusan kiegészítik egymást. Klasszikus hazai példája a Bikavér. A cuvée francia kifejezés, azonos fajtájú, vagy azonos termőhelyű borok házasítását jelenti. Más megközelítésben a pezsgő készítése során a másodlagos erjesztésre házasítással összeállított alapbor. A házasítással a borászok egyrészt új ízeket hoznak létre, de szükség esetén az eljárás javít bizonyos hiányosságokon a savasság, az alkoholszint, a testesség vagy a zamat tekintetében. A házasított bort másként cuvée bornak is hívjuk; a cuvée-t alkotó szőlőfajtákat a bor címkéjén részarányuk szerint, csökkenő sorrendben fel kell tüntetni.
A hegyközség a magyar bortermelés szerveződésének hivatalos alapegysége, amelyet egy (vagy több) település bortermelői hoznak létre, és amely a minőségi bortermelés védelmében szabályozza és szervezi a hozzá tartozó területek termelését és kereskedelmét.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa köztestület, a háromszintű magyar hegyközségi rendszer legfelső, országos szintje, amelyet a hegyközségeket tömörítő hegyközségi tanácsok alkotnak. Feladata, amelyet a hegyközségi törvény határoz meg, a magyar bortermelés és értékesítés nemzeti szintű érdekvédelme és összehangolása, a hegyközségi tanácsok adatgyűjtésének országos összegzése. Ezek alapján javaslatokat dolgoz ki a kormányzat számára a szükséges jogszabályi változásokról, illetve agrárpiaci beavatkozásokról. A nemzeti tanács piacra jutási szolgáltatásokat, kiállításokat, borversenyeket, konferenciákat szervez, képviselheti a hegyközségeket származás- és minőségvédelemmel kapcsolatos ügyekben és kapcsolatot tart fenn a nemzetközi eredetvédelmi szervezetekkel. 
 
Eljárás a borkészítés során. Leginkább vörös- és rozéborok esetében alkalmazzák. Lényege, hogy a héjon áztatás során kiáznak a héj alatt található tasakocskákból a tanninok és a színanyagok, amelyek nagy része a további folyamatok alatt beleépül a borba, növelve annak összetettségét, illat- és ízanyagait.
Vannak olyan sörfajták, amelyekben keveredik az alsó- és a felső erjesztésű sörök készítésének egy-egy eleme. Ilyen például a búzasör, amely eredetileg felsőerjesztésű sörfajta, de néha a jobb érés érdekében alsóerjesztésű élesztőt is adnak hozzá. A német eredetű Kölsch, amely az alacsony tárolási hőmérsékletben tér el a szokásos felsőerjesztésű söröktől. Szintén említésre méltó a gőzsör, amely az előzőekkel ellentétben alsó erjesztéssel készül, de a felsőerjesztésű sörökre jellemző hőmérsékleten. Illetve egyéb speciális szezonális sörök, különböző fűszerekkel, valamint a füstölt sörök, amelyek füstös aromájukat, ízüket a kemencében szárított árpamalátától kapják.
Több különböző szőlőfajtából mesterségesen, nemesítéssel létrehozott új szőlőfajta. Hazánkban a legsikeresebb ilyen keresztezések például az Irsai Olivér, vagy a cserszegi fűszeres.
A cask strength az érlelőhordóból hígítás és keverés nélkül palackozott whisky. Ritkán forgalmazott, csak a legjobb minőség esetén.
Pozitív értelemben a fahordóban, barrique hordóban érlelt borok sajátos ízjegyeire használt kifejezés. Negatív értelemben a régi, öreg hordók kölcsönözte dohos, penészes íz megnevezése.
A horizontális kóstoló egy adott évjárat borainak kóstolója más-más területekről vagy pincészetektől.
A bor aromáinak tartóssága, időbeli elnyúlása kóstolás során.
A termés mennyiségének tudatos visszafogása, csökkentése. Eszközei: tápszerek, trágyázás visszafogása, hajtás- és fürtválogatás. A hozamkorlátozás oka, hogy a megtermett mennyiség fordítottan arányos a minőséggel. Mértékegységére az egy hektáron megtermelt bor űrmértéke szolgál, ami maximálisan 55-60 hl/ha, jobb dűlőkben 35-40 hl/ha. Pontos értéket természetesen csak a hektáronként tőkeszám ismeretében lehet mondani, így érdemesebb lenne egy tőkére eső fürtszámban megadni a hozamkorlátozás mértékegységét.
Megkülönböztetésre, kiemelésre méltó érték, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével, minőségével a magyarság csúcsteljesítménye, amelyet külföldön és belföldön egyaránt a magyarság eredményeként, kiemelt értékként tartanak számon. Védett természeti érték, kiváló nemzeti termék, amit a Hungarikum Bizottság hungarikummá minősít, és ami a törvény erejénél fogva hungarikum.