Főoldal - Címkék - egri borvidék

Címkék / egri borvidék


Egy befejezetlen történet margójára

A Borkollégium által szervezett „Nagy mesterek hordóiból” című mesterkurzus aktuális etapjára december 2-án került sor, mely Gál Tibor munkásságát kívánta bemutatni a résztvevőknek.

Tudj meg mindent az Egri Borvidékről

Az Egri Borvidék új honlapot indított. Ezen felületen információkhoz juthatunk pincészetekről, dűlőkről, szőlőfajtákról, történelemről és eseményekről egyaránt.

Disznótor az Egri Korona Borházban, január 16-18.

Demjén - Az Egri Korona Borház igazi disznóvágással és torral várja a vendégeket janurában. Az aktív pihenéssel egybekötött hétvégén borokból sem lesz hiány, melyről az Eger melletti pincészet gondoskodik.

Meghitt, vidéki Karácsony az Egri Korona Borházban ? december 22-28.

Demjén – Az Egri Korona Borház Karácsonykor is sok szeretettel várja a vendégeket az Egri borvidék szívében. Különleges programcsomaggal kedveskedik a december 22 és 28 közötti időszakban azoknak, akik minimum három éjszakát töltenek el Demjénben.

Le kell szedni az egri szőlőket, nincs mese

Simon József borász szerint pánikszüret van Egerben, mert a rengeteg csapadék miatt nem lehet tovább várni - derül ki az Eger TV riportjából.

Heroikus küzdelem folyik a 2014-es évjáratért

Szinte minden szőlő liszthramattal fertőzött a Szekszárdi Borvidéken, írtuk tegnapi cikkünkben. Híreink szerint a betegség több borvidékünkön is felütötte a fejét. Utánajártunk, hogy mi is a helyzet az országban. 

Látogatócsúcs volt a Bikavérünnepen

A pénteki esős idő ellenére az utóbbi évek egyik legjobban látogatott Egri Bikavér Ünnepe volt az idei. A rendezvény szombati napján látogatócsúcsnak örülhettek a szervezők.

Olimpiai bajnok ételek várják az Egri Bikavér Ünnep látogatóit

Az Egri borvidék minden jelentős pincészete, csaknem negyven borászat várja a közönséget az Egri Bikavér Ünnepen Egerben, az Érsekkertben július 10. és 13. között – közölte az egri hegybíró szerdán.

Ezek a borfesztiválok várnak a nyáron

Az idei nyár igazán elkényezteti a borkedvelőket, hiszen rengeteg borkóstoló, kisebb boros rendezvény mellett számos nagyobb fesztivál is várja az érdeklődőket. A Balaton környékén szinte minden héten bele lehet futni valahol egy-egy borral kapcsolatos rendezvénybe, de az ország más vidékei is kitettek magukért. Íme a lista!

Olaszrizling az Egri borvidék legjobb bora

Az elmúlt évek egyik legszínvonalasabb mezőnye gyűlt össze a 18. Egri Borvidéki Borversenyen május 15-én, az egri Hotel Villa Völgyben. A 161 benevezett bormintából 158 érmes lett. Az öt bíráló bizottság, és a legjobb mintákat újra bíráló csúcs zsűri tagjai 3 nagy aranyérmet (köztük két Champion díjat), 37 aranyérmet, 107 ezüstérmet és 11 bronzérmet osztottak ki.

Hétvégén tartják az Egri Csillag Fesztivált Egerben

Programajánló - Idén már 3. alkalommal kerül megrendezésre az Egri Csillag Fesztivál, amelyen 25 borászat vesz részt 1-1 Egri Csillag és Egri Bikavér borral, azaz 50 bort kóstolhatnak az érdeklődők május 1-3-án.

Pünkösdi Tor-Túra Egerszalókon, június 7.

Pünkösdkor a borászatok, bortermelők bemutatják pincéiket, kóstoltatják boraikat. A falu különböző pontjain házi ételeket készítenek.

Hiánypótló könyv jelenik meg az Egri borvidékről

Könyvajánló - Elkészült, és hamarosan kapható lesz az Egri Borvidéket bemutató kiadvány. Az Egri bor - a Bikavértől a Csillagig címet viselő könyv létrejöttét Nyitrai Zsolt honatya kezdeményezte a tavaly decemberi Egri Borszalonon.

Szekszárdon készülnek a legjobb kékfrankosok

Summarium - Szekszárd és Tolna elverte a mezőnyt lapunk kékfrankos vaktesztjén. A dobogóra csak ezekről a borvidékeinkről kerültek fel borok, egyébként pedig Villány, Eger mellett egy felvidéki és egy burgenlandi tétel jutott be a top 10-be.

A legjobb bikavérek egy helyen

SUMMARIUM - Garay János 1846-os Szegszárdi bordal című versében írt először a bikavérről, mely szókapcsolatból aztán egy igazi magyar bor brand szültetett. Az apropó, hogy e remek borfajtáról most nekünk is szólnunk kell, az, hogy kiváló bikavértesztre és -kóstolóra került sor a múlt pénteken a Grand Hotel Royal Átriumában.

Az életet jelenti - borászok a Bikavérről

Videó - Immáron második alkalommal került megrendezésre február 21-én Budapesten a két Bikavért készítő borvidék nagy Bikavér bemutatója, az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj. Arról, mit jelent számukra a bikavér, a részt vevő borászokat kérdeztünk a helyszínen.

Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj - nyerj páros belépőt!

Nyereményjáték - Az Eger-Szekszárd Bikavér Párbajon a két borvidék együtt bizonyítja, milyen magas színvonalú és egyedi bikavérek készülnek náluk. A kóstoló a Corinthia Hotel Budapestben lesz, ahová most páros belépőt lehet nyerni a Facebookon!

Fazekas támogatná, hogy zárt legyen az Egri borvidék

HELYI ÉRDEK - A Vidékfejlesztési Minisztérium támogatja, hogy az Egri borvidék rangja és a borok minőségének javítása érdekében az borvidéket zárttá tegyék, ám ennek hatásait is fel kell mérni, így azt, hogy miként lehet majd értékesíteni az itt maradt mennyiséget, és hogy a szereplők mennyire fegyelmezetten tartják be a rendelkezéseket.

Beszt of Nagy-Eged - Bikavér a Gróf Buttlertől

Borajánló - A Gróf Buttler Borászat egyik csúcsbora - egri pincészethez illően természetesen - egy bikavér, a Nagy-Eged-hegyről, amely nemcsak a borvidék, de sokak szerint az ország egyik legjobb termőhelye.

A jövő kékfrankosa a Szarkás-tetőről

Borajánló - A Gróf Buttler 2011-es kékfrankosát azoknak ajánljuk, akik nem félnek a tanninoktól, tavasszal viszont, amikor nyílnak az ibolyák, szívesen fetrengenek az erdőben, minél nagyobbakat szippantva a virágok illatából. De ne feledkezzünk meg a termőhely adta pluszokról sem!

A Szarkás-tető fehérburgundija

Borajánló - Ha valaki nem ismeri a Szarkás-tető képességeit, azt a fajta riolittufától, (mészkő-)márgától és vályog agyagtól gazdag, az ott termő borokban fellelhető intenzív mineralitást, aminek volumene (nota bene nem karaktere!) legföljebb egy-egy somlói borból köszön vissza, akkor annak itt az ideje próbát tennie ezzel a '09-es Gróf Buttler pinot blanc-nal. Folyékony só Egerből.

Borfesztivál dömping lesz 2014-ben

Rendezvény - Ahogy kezdjük megszokni, hogy 2014-et írunk, egyre több fesztiválszervező is nyilánosságra hozza azokat a dátumokat, amikor megrendezi szokásos rendezvényeit. Itt van hát a lista az idei borfesztiválokról, érdemes beírogatni őket a naptárba.

Gróf Buttler csavarzárasok

Könnyedre hangolva - Rikító zöld és lila csavarzárak alatt kapni a piacon azokat a GB-palackokat, amelyek könnyed, egyszerű, a mindennapokra szánt borokat rejtenek. Borajánlónkban egy cabernet- és egy fehér szőlőkből készült házasítást mutatunk be.

Napfény íze - a palackba zárt történet

História – Nem mindennapi történetet mesélt el Rácz Kinga, az Egri Korona Borház borásza, az egri bortermelésről, a Szépasszony völgyéről, arról, hogyan kezdték el 200 évvel ezelőtt az ősei a borkészítést Egerben, hogyan született a Napfény íze, amely egy igazi családi bor.

Szakmai elismerések az Egri Borvidék legnívósabb szállásának

Díj - Heves megye turisztikai lehetőségeiről, a fejlesztésre fordítható összegekről beszélt Nyitrai Zsolt (Fidesz) országgyűlési képviselő és Fodor Olivér, a nemzetgazdasági tárca főosztályvezetője pénteken Noszvajon, abból az alkalomból, hogy a tavaly nyáron megnyílt noszvaji Oxigén Hotel & Zen Spa három rangos szakmai díjat is elnyert a közelmúltban.

Minőségi szálláshely és szolgáltatásfejlesztés a Hotel Eger & Parkban

Fejlesztés - A Hotel Eger-Park Eger város egyik legrégebbi és leglátogatottabb szállodája. Igazodva a folyamatosan változó igényekhez, sor került a szálloda korszerűsítésére, a szolgáltatási körének bővítésére.

Tarjányi borkóstoló a Szent István Borszaküzletben

Kóstolási jegyzet - Nemrégiben került sor egy kis egri pincészet borkóstolójára a Szent István Borszaküzletben. Az est folyamán kiderült, hogy a főszereplő Tarjányi Pincészet sokkal ismertebb, mint a szervezők korábban gondolták, hiszen pár nap alatt össze is jött a telt házhoz szükséges létszám...

Káprázatos étel és borpárosítások az egri Hotel Koronában

Ajánló - Egerben borpincéről beszélni, nem tartozik a legmeghökkentőbb, és legnagyobb újdonságokkal bíró hírek közé. Viszont egy olyan borpincéről, bormúzeumról, borszentélyről, ami több mint 220 éves, eredeti tufába vájt pincerendszerben található, 15 méter mélyen van a föld alatt, és aminek a története 1789-re nyúlik vissza, mindez a történelmi belvárosban, az már egy igazi hír lehet.

Októberben nyílik a Márai Látogatóközpont a Szépasszonyvölgyben

Turizmus - A tervek szerint október 11-én és 12-én, kétnapos szüreti mulatság keretében nyílik meg az egri Szépasszonyvölgyben a Márai Aktív Turisztikai Látogatóközpont, az aktív és az ökoturizmust népszerűsítő létesítmény mintegy 400 millió forintos beruházás eredményeként jön létre.

"Törekszünk a jóra" - beszélgetés a a St. Andrea szőlőbirtok tulajdonosaival

Jövőkép - Kovács Attilával, Bozó Andrással és Lőrincz Györggyel a St. Andrea szőlőbirtok jövőjéről beszélgettünk. Lőrincz György szerint az egri csillag és az egri bikavér mentén kell elindulni a határozott és sajátos karakterű egri borok irányába.

Magyar Termék Nagydíjas az Egri Korona Borház Selection borcsaládja

Elismerés - Az Egri Korona Borház Selection borcsaládja elnyerte a Magyar Termék Nagydíj Pályázat nagydíját, amelyet szeptember 4-én a Parlament Felsőházi Termében Rácz Kinga cégvezető, borász Koszorús László országgyűlési képviselőtől, az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottság alelnökétől vett át.

Kedvezményes őszi hétköznapok az Egri Korona Borházban

Csomagajánlat - Az Egri Korona Borház Magyarországon szinte egyedülálló technológiájú borászati vállalkozás, amely hasonlóan a francia chateaukhoz, borkóstolók és nívós szakmai rendezvények lebonyolítását, a borturizmus felvirágoztatását tűzte ki célul. Tapasztalja meg az Egri Korona Borház vendégszeretetét a Kedvezményes Őszi Hétköznapok keretében!

Juhász Attila: A bikavér tömegbor, ezt ne szégyelljük

Pinceszemle - Az egri Kőlyuk pincesoron található Juhász Testvérek Pincészetét mára a borvidék legnagyobb termelői között tartják számon. A környéken egyedülálló, négyemeletes borkóstoló komplexummal rendelkező családi vállalkozás 60 hektárról készít a külföldi piacok számára is egyre keresettebb borokat. Ottjártunkkor Juhász Attila kalauzolt bennünket a pinceágakban, s avatott be a borászat koncepciójába.

Eger a bikavér ünnepére készül

Programajánló - Ismét bikavér ünnepet rendeznek Egerben; a héten csütörtöktől vasárnapig immár tizenhetedik alkalommal tartják meg az eseményt a hevesi megyeszékhelyen. Idén 38 borászat, 21 étterem és tíz évjáratból mintegy százféle bor várja a látogatókat az Érsekkertben.

Különlegességekkel készül a Zsálya Bisztró az Egri Bikavérünnepre

Borkorcsolya - Az Egri Bikavér Ünnep egy életérzés, amelyet csak a helyszínen lehet átélni és megtapasztalni. A kiváló borokat pedig ezúttal - a Bolyki és a Demeter Pincészet standján - a Hotel Aqua Egerés a Zsálya bisztró finomságai kísérik.

Vincze Bélánál jártunk II. rész

Kóstolási jegyzet - Cikkünk első részében szóltunk arról, hogy az egri termelő, Vincze Béla miként jutott el a gondolattól a megvalósításig, hogy a Mész-hegy bozótos, félerdős területét kiirtsa, s szőlővel ültesse be azt, melyet kizárólag biodinamikus módon igyekszik megmunkálni. Túránk során több féle Vincze bort is megkóstoltunk, ezekről számolunk most be.

Egri Csillag - a siker folytatódik

Háttér - Idén május 16-án rendezték meg Egerben a borvidéki borversenyt. A borvidék termelői 150 mintát neveztek be a megmérettetésre, amelyek 7 kategóriába sorolva kerültek a bírálók elé. Külön kategóriában indultak a Debrői Hárslevelű borok, a fehérborok, de teljesen külön versenyeztek ettől az Egri Csillag megjelölésű fehérborok. Hagyományosan volt rozé, vörös-, bikavér és desszertbor kategória is.

Antropozófia a Mész-hegyről - I. rész

Pincelátogatás - A szellemtudományokban jártas bortermelők körében Rudolf Steiner neve ismerősen cseng, hiszen az ő, 1924-es koberwitzi előadássorozata képezi a mai biodinamikus gazdálkodás fundamentumát. Körtúránk során ezúttal Vincze Bélát kerestük fel, aki 2008-ban a Mész-hegyről készítette el az Egri borvidék első, Biokontroll Hungária tanúsítvánnyal rendelkező bioborát.

Saját bora lesz Gárdonyi Gézának

Emlékév - Különleges borokkal teszik emlékezetessé a Gárdonyi-emlékévet az Egri Borvidék borászai: elkészítik a Gárdonyi Gézáról elnevezett tételt és a legkiválóbb egri termelők által jegyzett Egri Csillag Grand Superiort.

Borászportál felmérés: Eger, Villány és Tokaj népszerűsége töretlen

II. rész - 2012-ben is az internetezők borfogyasztási és vásárlási szokásait vizsgáltuk, azonban ez alkalommal izgalmas eredményre jutottunk. A számok és százalékok mögött láthatóvá vált, hogy a bor mennyire elismert hazánkban, amelynek több vetületét is bemutatjuk cikkünkben.

Egy borrendezvény metamorfózisa

VinCE Budapest 2013 - Ha március, akkor nemzeti ünnep, Budapesti Tavaszi Fesztivál és persze VinCE. Ebben a hónapban tényleg mindenki megtalálhatja a számára legizgalmasabb elfoglaltságot – emberek ezrei látogatnak el a március 15-i ünnepségekre, a zene- és színházkedvelők megszállják Budapest kulturális intézményeit, a borrajongók (köztük én) pedig tűkön ülve várják, hogy megnyissa kapuit az ország egyik legexkluzívabb boros rendezvénye, a VinCE.

Egri Korona Borház - családi birtok 269 hektáron

A lenyugvó nap fénye bámulatba ejtő színpompában fürdeti az egri dombok lágy ölén méltóságteljesen helyet foglaló Egri Korona Borházat. Ezen a mesebeli tájon található a Rácz család szőlőbirtoka és pincészete, mely oltja a szomjat, otthont ad, feltölt és elrepít a tengerentúli pincészetek varázslatos világába. A szőlőbirtok közepén miközben messze földön híres boraik erjednek és érlelődnek, ínycsiklandó falatok készülnek a konyhán, s forró gyógyvíz bugyog fel a mélyből az itt pihenők legnagyobb örömére...

"Csillagvizsgálat" Egerben

Bortúra - "Csillagvizsgálatra" hívják a borkedvelőket március 15-én az egri bortermelők, ugyanis 20 helyi pincészet ekkor mutatja be a város központjában 2012-es évjáratú Egri Csillag borát. A hosszú hétvégén mindenki megkóstolhatja a borokat a Kis Dobó téren, ugyanakkor a borvidék fehér zászlósborának népszerűsítése érdekében áprilisban fesztivált is rendeznek a városban.

Bikavér: két borvidék, mégsem egy bor

Háttér - Ha a bikavérről kérdeznénk egy borszerető társaságot, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a legtöbb esetben a társaság nagy része nem tudná pontosan megfogalmazni, legfeljebb csak körülírni, milyen borfajtáról is van szó. Ha Olvasóink között is akad, aki hiányos ismeretekkel rendelkezik, ne érezze magát kényelmetlenül, mert ennek a kérdésnek a megválaszolása egyáltalán nem könnyű. Járjuk körül most ezt a témát.

Egri Korona Borház Grand Selection borok a Magyar Borok Bálján

Borbál - A Borászportál a Magyar Borok Bálja partnereként csatlakozott a február 2-án megrendezett VIII. Magyar Borok Bálján, a tombolán kisorsolt nyeremények felajánlásához. Magazinunk az Év Bortermelőinek boraiból összeállított csomag mellett az Egri Korona Borház Grand Selection borait is felajánlotta.

Eger: idén is kiválasztják a Magisztrátus borát

Bormarketing - A hagyományoknak megfelelően idén is kiválasztják Egerben a Magisztrátus borát. A címet elnyerő bikavérből és egri csillagból az önkormányzat 500-500 palackot rendel, amelyeket bor- és városmarketing célokra használnak majd fel.

Bor-, gasztro- és wellness élmények az Egri Korona Borházban

Bortúra - A Borászportál csapata ezúttal az Egri Korona Borházba látogatott el, amely az elmúlt években igen nagy változáson esett át; nemrégiben nyitották meg a birtokközpont mellett található wellness hotelüket és borfalujukat, melynek vendégszeretetét egy hétvégén keresztül hotelkommandósainknak is szerencséjük volt élvezni.

Ajándéktipp: Egri várvédő válogatott

Borajánló - Egy öttételes borcsalád, amelyben mindenki megtalálja a kedvencét. Az Egri Korona Borház Grand Selection borcsaládja – a könnyű chardonnay-tól a testes shiraz-ig – kiváló szortiment az egri borok kedvelői számára. Az öt exkluzív palack négy jól ismert egri várvédőt személyesít meg, de természetesen nem hiányozhat a „keleti selymekbe bújt bajkeverő”, Jumurdzsák sem.

100 éves a Bikavér leírása

Ünnep - Ugyan a legenda szerint a bikavér elnevezés az 1552-es sikeres egri várvédelemhez kötődik, mert a támadó törökök azt gondolták, hogy az egri vitézek bátorságát a bika vérének fogyasztása acélozza meg, ám az igazság más.

Zen nyugalom az Egri Borvidéken

Utazás - 50 szobával és kimondottan családbarát szolgáltatásokkal megnyílt a négycsillagos Oxigen Hotel & Zen Spa, Noszvajon. Az erdőbe nyúló parkban álló hotel egyszerre rusztikus és modern, a Varró Design tervezte belsőépítészet egy angol kastély nyugalmát tükrözi.

"A föld kéri, hogy ne mérgezzék" - interjú Vincze Béla egri borásszal

Gondolatok - Debrecenben járt a közelmúltban Vincze Béla egy borvacsora alkalmából, amelyen az Arcanum sorozat tagjait mutatta be. A Hejj Szakácsok újságírója a borvacsorák marketing szerepéről, lokálpatriotizmusról, biodinamikus művelésről kérdezte a 2005-ös évben az Év Borásza díjat elnyert egri termelőt.

Lelkifröccs - interjú Dr. Csernus Imrével

Életmód - Csernus doktor bortermelésre adta a fejét. Az Egri Borvidéken ugyanis harmadmagával szőlőbirtokot alapított. A pszichiátert Csutorás Ferenc borásszal és Mészáros Péterrel kötött barátságáról, az Almagyar-Érseki Szőlőbirtokról, és első közös borukról, a Lelkifröccsről, és új életmódjáról Mészáros Zita kérdezte.

Piacon az Egri Csillag

Borajánló - Már kapható az Egri Csillag, megtörtént a hivatalos palackbontás; több helyszínen is, itthon és külföldön. A borhoz kapcsolódóankóstoló programokat tartanak a hétvégén a Borbárban és az Agria Parkban is.

Alkonyi: nem akartam pesti nyugdíjas lenni

Portré - Szükség van egy darab földre - vallja Alkonyi László, aki mesél tokaji életmódjáról, a dűlőklasszifikáció elengedhetetlen fontosságáról, de kitér, a Balatoni Borvidék, Somló, Eger és Villány pozitívumaira és problematikáira is. Hazánk egyik legismertebb borszakírójával a Mandiner.bor készített portré-interjút, melynek a második részét közöljük most.

St. Andrea: nem kedvez az enyhe időjárás

Az enyhe tél mindenütt gondokat okoz szőlőültetvények megművelésében – mondta Lőrincz György, a 2009-es év bortermelője, a St. Andrea szőlőbirtok vezetője. Negyvenkét hektáros ültetvényükben már két hónapja metszik a szőlőt, hogy optimális időben végezhessenek a munkálatokkal.

Ízesített borok Egerből

Mintegy 60 millió forintból fejlesztheti ki és állíthatja elő az egri Kőporos Borászat Kft. új, ízesített-bor termékcsaládját – áll a cég közleményében. Az összeget az Új Széchenyi Terv pályázatán nyerték, a beruházás összköltsége 88,5 millió forintra rúg, a megvalósítással a borászat számos új munkahelyet teremt.

Eger: kiváló minőségű a 2011-es évjárat

Rövidhír - Az egri borvidéken a termés mennyisége csaknem kétszerese a tavalyinak, de így is csak erős közepesnek mondható, a minőség viszont kiváló – hangsúlyozta Varsányi Lajos, az Egri Hegyközségi Tanács elnöke a közelmúltban tartott Szent János-napi borszentelés után. A klasszikus egri bikavér alapjául szolgáló szőlőfajtákból például több mint 14 ezer tonna termett az idén. 2010-ben sem a növényvédelemmel, sem az értékesítéssel nem volt gond az egri borvidéken.

Egri borok a felsőoktatásban

Az Eszterházy Károly Főiskola hagyományos borversenyén – rekordszámú nevezés mellett – az egri Sike Tamás fehérborát, valamint az Egri Korona Borház egyik vörösborát választották az intézmény legjobbjának. A tavalyi győztesek sem voltak kevésbé ismertek, hiszen akkor a Thummerer pincészet és a St. Andrea pincészet állhatott fel a dobogóra.

Fiatal egri borász a jövő ígérete!

„Az egri is van olyan jó borvidék, mint bármelyik francia” – állította a Heves Megyei Hírlapnak adott interjújában Bolyki János egri borász, aki idén az Ernst&Young könyvvizsgáló cégtől a „A jövő ígérete” díjat kapta meg. A borász 2006 óta küldi borait Bordeaux-ba, s minden évben éremmel, érmekkel tértek haza a világ legjelentősebb borversenyéről.

Eger: igényes programokat a Szépasszonyvölgybe!

Az egri Szépasszonyvölgyben tevékenykedő tizennyolc elszánt vállalkozó – borászatok, pincészetek, éttermek és egy hotel tulajdonosa – négy éve határozták el, hogy közös érdekeik alapján létrehozzák a Szépasszonyvölgyi Vendégvárók Egyesületét. Az egyesület folyamatosan bővíti a turistacsalogató programok kínálatát, így például jövőre megrendezik a Rozé Borok Fesztiválját.

Pók Tamás: a klímaváltozás itt van a nyakunkon!

A klímaváltozás, az egyre inkább szélsőséges időjárás miatt új kihívásokkal kell szembenézniük a szőlőtermelőknek – véli Pók Tamás, az egri hegyközség szőlészeti alelnöke. A késői szüretelésű fajták jobban beérnek, ami viszont segíti a régi magyar szőlők, így például a Kadarka, a már említett Furmint, a Juhfark, a Kéknyelű térnyerését.

St. Andrea járt a Borbíróságon

Kellemes kötelesség egy borvacsora meghívásnak eleget tenni, pláne, ha a város új kedvencéről, a Borbíróságról van szó. Mint ismeretes, az étterem új lendületet vett idén tavasszal; modernizálta konyháját, és három  frissen igazolt szakácsával olyan kreativitást csempészett az ételekbe, ami például egy gránátalmás gesztenye-erőlevesben, vagy egy aszalt gyümölcsös kölessel körített füstölt kacsakolbászban ölt testet. S, minthogy ezúttal az est folyamán a St. Andrea borai kerültek a poharakba, így a pincészet főborászával, Dr. Lőrincz Györggyel is volt alkalmunk beszélgetni.

Bor Cool Túra 2.0 - (M)egerjedt már a bor, Pók úr?

Egy napsütéses, de kissé szeles októberi szombat reggelén 3 borlárva (olyan személy, aki már kezdi pedzegetni, mi is az a jó bor, de néhányat kell még rá aludnia - innia, amíg igazi borértő - borpók - lesz belőle) barátommal beültünk kis járgányunkba, hogy Eger, a “bikavér fővárosa” felé vegyük az irányt. A régi, fényes renoméját szép lassacskán visszanyerő, legendás cuvéen kívűl még számos kellemes meglepetés várt ránk.

Egy legenda nyomában - látogatóban Kaló Imrénél

Kaló Imre fogalom. Mi több legenda, mítosz. Olyan, aminek mindenki szeretne utána járni, a nyomára bukkanni, felfedezni, megérteni. Én is így vagyok ezzel már régóta. Hozzá el kell menni, ő nem jön házhoz. Szóval felkerekedtünk.

Egri Csillag fellőve

- Mikor én mondok bor, akkor adjál bor!  – mondotta volt a tömlöcbástyán - Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényében - a Dobó István ajakára is mosolyt csalintó, tört magyarsággal oktató német tűzmester.

Újabb egri borteszt - hullámzó minőség

Január 25-én a Borkollégium Mesterkurzus kóstolósorozatában Eger volt a következő állomás, Dr. Rohály Gábor útmutatásaival. A borvidék kb. 6000 ha betelepített szőlővel rendelkezik és két nagy körzetre osztják: Eger és Debrő. Sajnos, a debrői körzet még nagyom messze van régi hírnevétől.

Milyenek az egri dűlős borok?

Kilenc egri borász részvételével megalakult az Egri Dűlős Borok Egyesülete. Bemutatkozásuknak a Borkollégium adott otthont decemberben. A résztvevők nevei jól ismertek a borszerető közönség számára, hiszen Lőrincz György, Gál Tibor, Pók Tamás, Gál Lajos, Bolyki János, Csutorás Ferenc, Kovács Nimród, Demeter Csaba, az Orsolya Pince jól ismert és jól cseng a boros szakmában és a fogyasztók körében egyaránt.

KNW kóstoló - miért nem használja Kovács Nimród a Bikavér nevet?

Az egri borászat tulajdonosa, aki korábban Monarchia néven vitte pincészetét, széles kínálatot bemutató borkóstolót tartott november 9-én a Borkollégiumban. Nem csak egri borait kóstolhattuk, de Starry Night névre hallgató kaliforniai érdekeltségéből is magával hozott néhány kiváló palackot.

Eger csillaga: Nagy-Eged

Nagy-Egedet sokan hazánk egyetlen Grand Cru területének tartják. Szinte kizárólag kékszőlővel van beültetve és lényegében két nagy termelő osztozik rajta: a Gróf Buttler Pincészet (Bukolyi László) és Kovács Nimród. Kisebb területet birtokol a Szent Andrea (Lőrincz György), a Gál Tibor Pincészet, Pók Tamás és Tóth István is.

Megtudtuk ki Isabelle kedvenc magyar borásza

A Travel Channel magyar borokról szóló újabb adásában (Budapesttől a Fekete-tengerig) ezúttal Egerbe és - természetesen - Tokajba látogatott Isabelle Legeron, a csatorna francia borszakértője. Magyarországtól búcsúzva hazánk borászatát példaként állította a közép és kelet-európai régió számára. Lenne tehát mit támogatni...

Thummerer Vilmos, Kaló Imre, és Orsolyáék

Ennél több nem fér egy hétvégébe. A rossz benyomások legtöbbször egy elsietett látogatás eredményei. Tehát: tessék megszállni Szomolyán, egy vendégházban. Több mint előnyös a költségek oldaláról, és még több amit vendégszeretetben kaphatsz.
hirdetés

Regisztráció

Alapadatok

A * csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail:*
E-mail újra:*
Leggyakrabban előforduló e-mail címek helyes végződése: gmail.hu, gmail.com, freemail.hu, citromail.hu, freestart.hu, hotmail.com, mailbox.hu, t-online.hu, mail.datanet.hu

Kérjük ellenőrizze, helyesen adta-e meg e-mail címét!

Jelszó:*
Jelszó újra:*
Töltse ki a fenti űrlapmezőket és élvezze a regisztrációval járó előnyöket:
 • hozzáférés exkluzív cikkeinkhez
 • akciós áron elérhető, aukciókon meghirdetett termékek vásárlása
 • részvétel a regisztrált olvasóinknak szervezett nyereményjátékainkon, amelyeken szebbnél-szebb boros ajándékok találnak gazdára: borfesztivál-, bortanfolyam belépők, borkülönlegességek, borhétvégék...stb.

Fontos, hogy adatait pontosan adja meg, mivel a nyereményről a regisztráció során megadott e-mail címen tájékoztatjuk,
valamint a nyeremény átvételekor esetlegesen felmerülő azonosítási problémák kockázata is csökken!


A regisztrációval Ön elfogadja a következőket:

 • A Borászportál rendszerében a későbbiekben létrejövő regisztrációhoz kötött funkciók a megadott adatokkal (e-mail cím, jelszó) használhatók.
 • A Borászportál rendszere eseti jelleggel hírlevelet, marketing célú üzeneteket küld a regisztráció során megadott e-mail címre.
 • Amennyiben Ön NYER, a Borászportál rendszere megjeleníti oldalain az Ön nevét, lakóhelyét (csak a települést) és e-mail címét.
A regisztráció menete:
 • Töltse ki a fenti űrlapot!
 • Kattintson a "Mehet" gombra.
 • Aktiválja regisztrációját, a megadott e-mail címre a Borászportál rendszere által küldött elektronikus levélben található linkre történő kattintással!

Jelszó emlékeztető

E-mail cím:


Adja meg a regisztrációhoz tartozó e-mail címét, hogy rendszerünk elküdhesse Önnek az ahhoz tartozó  jelszavát.

Szabályzat

A Borászportál aukcióin csak a regisztrált felhasználók vehetnek részt. Amennyiben Ön regisztrált felhasználónk, a licitáláshoz be kell lépnie.

Amennyiben a Vevő a termékre (az aukció tárgyára) érvényes licitet tesz, akkor a Ptk. 211. § szerint köteles azt az eladótól, a licitben megadott áron átvenni és pénzügyileg teljesíteni.
Az ellenérték üdülési csekkel nem egyenlíthető ki.

Leütött termék vagy szolgáltatás ellenértékét az aukció lezárultát követő 10 munkanapon belül kell kiegyenlíteni. 10 000 forintot meg nem haladó nyertes licit esetén a Borászportál által kiállított 1000, 2000 és 3000 forint értékű kuponok nem használhatóak fel.

Nyeremények átvétele:
Az aukción leütött nyeremények átvételére az alábbi lehetőségek vannak:

 • postai úton utánvéttel
 • adsfutárcég közreműködésével, utánvéttel
 • személyesen a Borászportál szerkesztőségében

Az átvételi módok közül az aukció nyertese szabadon választhat.
A nyerteseket munkatársunk a regisztrációkor megadott elérhetőségeken keresi meg a részletek egyeztetésével kapcsolatban.

Kérdés esetén az info@boraszportal.hu e-mail címen adunk felvilágosítást.

A "Licitálok" gomb:
Ha a "Licitálok" gombra kattint, Ön az aukción felkínált termékért vagy szolgáltatásért azt az árat ajánlja, amely "Az Ön ajánlata:" felirat mellett található. Ez rendszerint 1000 Ft-tal (kisebb értékű aukciók esetén 500 Ft-tal) magasabb, mint az előző ajánlat.
Amennyiben az aukció nem éri el a leütési árat, és az aukció lejáratának időpontjában Ön kínálta a legmagasabb árat, Ön nyeri az aukciót. 
Ha ez az ár megegyezik a leütési árral, szintén Ön nyeri az aukciót.

A "Licitálok" gombon minden esetben ki van írva, hogy Ön mekkora összeget ajánl az adott termékért/szolgáltatásért. Ezt az összeget a rendszer a más licitálóktól érkezett licitek figyelembe vételével 3 másodpercenként frissíti. Ha ön már licitált az adott termékre szolgáltatásra, a "Licitálok" gomb fölött kiírásra kerül, hogy az adott időpontban Ön áll-e nyerésre.

Az "Elviszem azonnal leütési áron" gomb:
Ha az "Elviszem azonnal leütési áron" gombra kattint, Ön a Leütési árat ajánlja az aukción szereplő termékért vagy szolgáltatásért. 
Ebben az esetben az aukció azonnal lezárul, és Ön nyeri azt a leütési áron.

Az aukció záró időpontja

Az aukció a Licit határidőnél megadott időpontban zárul (kép alatt jelölve). Abban az esetben, ha az aukció határidejét megelőző 5 percben érvényes licit érkezik az adott termékre/szolgáltatásra, az aukció határideje automatikusan meghosszabbodik 5 perccel.

Szómagyarázat

Licit: A licitáló az aktuális ár alapján - abból kiindulva - tesz egyszeri ajánlatot az adott szolgáltatásra vagy termékre, azaz az aukció tárgyára. Az egyedi licit mindig 1 licitlépcsővel magasabb, mint a legutoljára tett ajánlat.

Vevő: A vevő az a licitáló, aki az aukció lejártakor a legmagasabb összeggel licitált az aukció tárgyára vagy az a személy, aki a leütési árat ajánlotta a termékért, szolgáltatásért.

Leütési ár: Amennyiben a licit a licit határidő előtt eléri ezt az értéket, az aukció lezárul. A leütési árat ajánló licitáló nyeri az aukciót.

Kikiáltási ár: A kikiáltási ár az az ár, amelyről az aukció indul.

Eredeti ár: Az az ár, amelyért a szolgáltatás vagy termék az eladótól (pl. szállodától, fürdőtől) megvásárolható.

Licit határidő: Az az időpont (év, hónap, nap, óra, perc formában megadva) amikor az adott termékre vonatkozó aukció lezárul. Ha ezt megelőzően az aukció nem éri el a leütési árat, az a licitáló nyeri az aukciót, aki a legmagasabb összeget ajánlott a felkínált termékért vagy szolgáltatásért. A licit határidő meghosszabbodik, ha az azt megelőző 5 percen belül licit érkezik az adott termékre/szolgáltatásra.

Licitlépcső: A licitlépcső mindig a legutoljára tett ajánlat (aktuális ajánlat) összegétől függ, mértéke az alábbi táblázat szerit változik:

1 Ft-tól 100 Ft-ig 10 Ft
100 Ft-tól 1.000 Ft-ig 50 Ft
1.000 Ft-tól 2.000 Ft-ig 100Ft
2.000 Ft-tól 5.000 Ft-ig 200 Ft
5.000 Ft-tól 10.000 Ft-ig 500 Ft
10.000 Ft-tól 100.000 Ft-ig 1.000 Ft
100.000 Ft-tól 500.000 Ft-ig 5.000 Ft
500.000 Ft-tól 1.000.000 Ft-ig 50.000 Ft
1.000.000 Ft-tól   100.000 Ft

Ajánlja a cikket ismerőseinek!

Feladó neve:*
Feladó e-mail címe:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Magamnak is elküldöm:

Megjegyzés:

* a csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!