Főoldal - Címkék - soproni borvidék

Címkék / soproni borvidék


Akiket a hit igazít - Boregyetem 1. nap

A Budavári Borfesztivál kísérőrendezvényeként rendre megtartott Boregyetem első napján minden esetben az aktuális, kiemelt témát járják körbe az előadók. Ebben az évben egészséges életmód kap megkülönböztetett figyelmet a fesztiválon, így a bio, biodimanikus, ökológiai gazdálkodásból származó borokról, valamint a szőlőmagolaj és –őrlemény jótékony hatásairól szólt az első előadás.

Rohad a szőlő a tőkéken

A sok csapadék miatt a Soproni borvidék szőlői nem érnek be és már zölden rothadni kezdenek a tőkéken.

Itt az első 2014-es magyar bor!

A soproni borvidéken készült Magyarország idei első újbora. A Taschner Bor- és Pezsgőház Irsai Olivére a nap folyamán kapta meg a forgalomba hozatali engedélyt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól.

Sopronban is keveset szüretelnek

A balatoni borvidékek után megkezdődött a szüret a Soproni borvidéken is. Most az Irsai Olivért, majd a turán és a zenit fajtákat szedik. A minőség rendben van, a mennyiség kevés.

Nagy Kékfrankos Kóstoló - a fajta ezer arca

Summarium - Mészáros Gabriella arra vállalkozott, hogy a Nagy Kékfrankos Kóstoló első mesterkurzusa keretében egy metszetet nyújtson a kékfrankosról. Ennek megfelelően számos információ elhangzott a fajtáról, és a borsor is úgy került kialakításra a Bortársaság kínálatából, hogy az egyrészt megmutassa a kékfrankos karakterisztikáját, másrészt annak különböző arcait.

Így néznek ki Magyarország kirakatborai

Dizájn - Külföldi rendezvényeken képviseli Magyarországot az a hat kézműves bor, amelyeket a Cégér Ab Ovo programja keretében választottak ki. A borok egyedi tervezésű kartondobozban, címkéiken kortárs képzőművészeti alkotásokkal, tehát exkluzív kivitelben jutnak majd el a fogaysztóikhoz. Megmutatjuk a címkéket!

450 ezer forint egy menü a világ legdrágább éttermében

Habzsidőzsi - Spanyolországban, Ibizán nyílik a világ egyik legdrágább étterme, ahol mintegy 1500 euróba kerül majd fejenként egy exkluzív vacsora. Az avantgarde gasztronómiát ígérő vendéglő a Hard Rock Hotel Ibiza területén nyílik hamarosan.

Szexi borok, hancúrlécek

Borajánló - Izgalmas bornyomozó riportunk következik (Csak 18 éven felülieknek)! A legnagyobb magyar bnorkatalógusban időnként elég váratlan dolgokat találni...

A világ legnagyobb kékfrankos kóstolóját szervezik Budapesten

Kékfrankos MOST! - Minden bizonnyal páratlan eseménynek ad otthont április 30-án a Boscolo Budapest, ahol a jelenlegi állás szerint 88 borász kékfrankosait kóstolhatja majd meg a közönség. A legtöbb bor Szekszárdról, Egerből, Sopronból és Burgenlandból érkezik majd.

Észak és dél kéz a kézben az Araz-ban

BorDuett - Február végén folytatódott az Araz Étterem számunkra kedves Borduett sorozata. Ezúttal egy soproni és egy villányi pincészet boraihoz kreált Barka Áron Chéf de Cuisine szokatlan és kevésbé különleges falatokat.

A Kékfrankos Szövetsége

Summarium - Sopronban minden speciális. Itt nem borászok vannak, hanem poncichterek. Itt a borászokat nem Szabónak, Kovácsnak és Szűcsnek hívják, hanem Jandlnak, Ganglnak, Pfneiszlnek, és itt Molnár Titik és Töltl Szepik vannak. Made in Sopron.

Soproni borvidék: mennyiségre jó a termés, emelkedtek a felvásárlási árak

Helyzetkép - Mennyiségre jó, minőségében a korábbi évekétől elmaradó a soproni borvidéken az idei termés, ám a keresleti piacnak köszönhetően a felvásárlási árak emelkedtek - mondta el az MTI-nek Taschner István hegyközségi elnök.

Soproni szüret: óriási a kékfrankos-termésveszteség!

Helyzetkép - Megkezdődött a hét végén a kékfrankos szőlőfajta szürete a soproni borvidéken, a termés minőségre jó, de mintegy harminc százalékkal kevesebb a szokásosnál - mondta Taschner István hegyközségi elnök az MTI-nek hétfőn.

Sopron: Az esőzés miatt csúszik a kékfrankos szürete

Helyzetkép - A kedvezőtlen időjárás miatt késik a kékfrankos szüretének kezdete Sopron környékén - közölte a helyközség elnöke. Taschner István elmondta: a júliusi, augusztusi melegek miatt behozta a vegetáció azt a két-három hetes késést, amelyet a tavasszal elszenvedett, de az esős idő újabb fél hónapos késést okozott. A napokban indult volna a kékfrankos szürete, de két héttel el kellett halasztani.

Sopronban szüreti fesztiválra készülnek

Programajánló - Pénteken indul és vasárnapig tart az idei Soproni Szüret Bor- és Gasztronómiai Fesztivál, amely egyben a Kékfrankos Nyár záróeseménye is. A rendezvénynek ismét Sopron történelmi belvárosa, a Fő tér ad otthont.

Átadták a kitűntetést a Fertő-táj legjobb borainak

Borverseny - Átadták a Fertő-táj Világörökség legjobb bora címet a Fertőszéplakon megrendezett borverseny arra érdemes borainak szombaton. A Fertő-tó osztrák és magyar oldalának borai ezúttal első ízben versengtek közösen az elismerésekért.

Soproni borfesztivál a VOLTon!

Programajánló - Teljes a soproni VOLT Fesztivál programja. A július 2. és 9. között tartandó zenei fesztiválon először színház is lesz, a nagyszínpad programját pedig élőben közvetíti a Ustream azok számára, akik otthon maradtak. Lesz még Random Trip, stand-up és természetesen sok-sok soproni borász a Heti Válasz zónájában.

22-es csapdája az A38-on

Summarium - Az elmúlt szombat délután zajlott le az egyre szélesebb körben ismert 22-es csapdája borkóstoló sorozat harmadik rendezvénye. A helyszín ezúttal is új volt, mégpedig az A38 hajó felső terasza. Ugyanakkor az előző két alkalomhoz képest most hiányzott néhány húzónév, főleg azon kiemelt borvidékeinkről, amelyek bizony bővelkednek ilyenekben. Ennek ellenére a szervezés tökéletesre sikeredett.

Íme, Sopron legjobb Kékfrankosa

Díj - A város legjobb kékfrankos borainak seregszemléjéhez a belváros szívében nemrég megnyílt Forum Vinorum Borbemutatóhely impozáns helyszínt biztosított. A megmérettetésre 14 termelő 21 bora érkezett, melyeket kétfordulós rendszerben bíráltak.

A Bamako Rallyra készülnek a soproni borászok

Verseny - Rendhagyó módon vág neki a Soproni borvidék a 2013-as évnek, hiszen a borvidék történetében először fognak össze a borászok, hogy ne csak saját városukban, hanem távoli vidéken is segítséget nyújtsanak - adta hírül a turizmus.com.

Samu bora - Egy borász is holtig tanul

Interjú - Egy soproni és két ausztriai pincészet borai dicsérik Linzer Sámuel és csapata keze munkáját. Egy szüretutói délután beszélgettünk - frissen palackozott mustjukat kortyolgatva - egyebek mellett soproni savakról, osztrák hordókról, orosz hóbortról és olasz altesti reklámról.

Sopron: nőtt a borvidék szőlőtermő-területe

833 ha - Több mint nyolcvan hektárral bővült tavaly a Soproni környéki, 1417 hektáros szőlőtermő-terület; hét hektárt vágtak ki és kilencvent telepítettek be 2011-ben - olvasható abban a hegyközségi beszámolóban, amelyet csütörtöki ülésén fogadott el a megyei jogú város közgyűlése.

Hétvégén vár a Kékfrankos Fővárosa!

Túraajánló - A péntektől vasárnapig tartó soproni bor- és gasztronómiai fesztivállal és kézműves kirakodóvásárral zárul az idei Kékfrankos Nyár eseménysorozata. A legfinomabb soproni borok, pálinkák és gasztronómiai ínyencségek mellett mindvégig változatos programcsokor várja a vendégeket.

Bringázz a szőlőben!

Bortúra két keréken - A kultúrtáj bemutatását köti össze a kerékpáros turizmussal az a program, amelyet szombaton rendeznek meg először a soproni borvidéken "Bringázz a szőlőben!" elnevezéssel.

Borászok csinálták a fesztivált a VOLT-on

Placc - A VOLT Fesztiválon idén (is) megtalálta mindenki a számításait, aki jó borokkal szerette volna csillapítani a szomját a koncertek között. A VOLT-on belüli Heti Válasz Borfesztiválon húsz borászat mutatkozott be, a Nagyszínpadnál pedig a Hilltop stand, nem messze tőle pedig a DiVino kínálata segítette a bulikra való ráhangolódást.

Összefogás nélkül nem megy

A múlt héten tartották a XII. Magyarországi Bormarketing Konferenciát Sopronban, ahol szó volt többek mellett a forgalomba hozatali járulék eltörléséről, de új, a borfogyasztási szokásokról készített tanulmányokat is megismerhetett a szakma. A kétnapos rendezvény - melyre a Borászportál is ellátogatott - összegzéseként elmondható, hogy a borászok összefogása és egyedi termékek megalkotása nélkül nem várható jelentős előremozdulás a magyar borok külföldi ismertségét illetően.

A Pfneiszl lányokkal bővült a Junibor Egyesület

Testvérpárral gyarapodott a hazánk legjobb fiatal borászait tömörítő közösség. A soproni illetőségű Pfneisl Birgit és húga, Katrin tagfelvételéről legutóbbi ülésén határozott a Junibor Egyesület.

Pezsgős-tonhalas spagetti

A Taschner Bor- és Pezsgő Kft. 16 hektáron gazdálkodik, és három féle palackos erjesztésű és érlelésű pezsgőt készít. Minket ezek közül most a 2007-es Chardonnay érdekelt. Nemcsak azért, mert ez a tétel lett 2010 legjobb pezsgője, hanem mert úgy hallottuk, a tonhalas spagettit érdemes vele megbolondítani.

James Bond és a Pfneiszl lányok a Zarában

Az egykori Hungária Fürdő épületében tartották meg a Borjour Extra sorozatának következő állomását. A helyszín ma a Continental Hotel Zarának ad otthont, és egy estére a borkedvelők is otthonosan mozoghattak benne, hiszen két csodálatos soproni borász hölgyet, a Pfneiszl lányokat invitálták meg ezúttal a szervezők.

Sopron - hűség vagy változás? Hol tart ma a soproni borászkodás?

A Borkollégium egyik februári kóstolóján Sopront állította a középpontba. Viszonylag ritkán van olyan kóstoló, amelyik a soproni borról próbálna pillanatnyi, ám átfogó képet mutatni. A borvidék borai és borászai külön-külön sok kóstolón felbukkannak, de sokkal kevesebb az olyan rendezvény, amely egy olyan komplex képet adna róluk, mint amilyen például sokkal gyakoribb Villánnyal, Tokajjal, Egerrel, Szekszárddal, esetleg a balatoni borokkal kapcsolatban.

Zita kőszegi bortúrája – levélmény

Immár 477 éve, hogy Kőszeg kacskaringós utcácskáit nem koptatják török szattyán papucsok, tehát a Soproni borvidék kis ékszerdobozkáját ezúttal sem a janicsárok, hanem a Kőszegi Szüret rendezvényének látogatói ostromolták. Borkirálynők, Öreg Cefrék, tréfás borisszák, szőlőszemnek öltözött vidám lurkók, traktoros „sógorok” egyvelege népesítette be a történelmi díszleteket, és nem utolsósorban a Város Borát is megválasztották.

Zita éjszakai bortúrája Sopronban – „levélmény”

Milyen érzés részt venni egy 24 órás non-stop bortúrán, pohárral a kézben éjjel-nappal talpon lenni, közben ismerkedni a borvidékkel és annak boraival? Egy ilyen bortúra a legelszántabb borrajongóknak való igazi kihívás. Sopron borait néhol álmossággal küzdve, ám reggelig lelkesen pörgettük a poharunkban.

A Soproni, a hűséges borvidék avagy a borvidék, amely megmaradt

Az ország egyik legcsapadékosabb borvidéke ez, kontinentális klíma jellemzi, kiegyenlített, de mégis hűvös. Létezik egy tréfás mondás is a soproniak között ezzel kapcsolatban: „Sopronban vagy esik, vagy fúj, vagy harangoznak...".

A Soproni borvidék

Több, mint húszezer év harmónia,
több, mint kétezer év bölcsesség,
több, mint borvidék...
hirdetés

Regisztráció

Alapadatok

A * csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail:*
E-mail újra:*
Leggyakrabban előforduló e-mail címek helyes végződése: gmail.hu, gmail.com, freemail.hu, citromail.hu, freestart.hu, hotmail.com, mailbox.hu, t-online.hu, mail.datanet.hu

Kérjük ellenőrizze, helyesen adta-e meg e-mail címét!

Jelszó:*
Jelszó újra:*
Töltse ki a fenti űrlapmezőket és élvezze a regisztrációval járó előnyöket:
 • hozzáférés exkluzív cikkeinkhez
 • akciós áron elérhető, aukciókon meghirdetett termékek vásárlása
 • részvétel a regisztrált olvasóinknak szervezett nyereményjátékainkon, amelyeken szebbnél-szebb boros ajándékok találnak gazdára: borfesztivál-, bortanfolyam belépők, borkülönlegességek, borhétvégék...stb.

Fontos, hogy adatait pontosan adja meg, mivel a nyereményről a regisztráció során megadott e-mail címen tájékoztatjuk,
valamint a nyeremény átvételekor esetlegesen felmerülő azonosítási problémák kockázata is csökken!


A regisztrációval Ön elfogadja a következőket:

 • A Borászportál rendszerében a későbbiekben létrejövő regisztrációhoz kötött funkciók a megadott adatokkal (e-mail cím, jelszó) használhatók.
 • A Borászportál rendszere eseti jelleggel hírlevelet, marketing célú üzeneteket küld a regisztráció során megadott e-mail címre.
 • Amennyiben Ön NYER, a Borászportál rendszere megjeleníti oldalain az Ön nevét, lakóhelyét (csak a települést) és e-mail címét.
A regisztráció menete:
 • Töltse ki a fenti űrlapot!
 • Kattintson a "Mehet" gombra.
 • Aktiválja regisztrációját, a megadott e-mail címre a Borászportál rendszere által küldött elektronikus levélben található linkre történő kattintással!

Jelszó emlékeztető

E-mail cím:


Adja meg a regisztrációhoz tartozó e-mail címét, hogy rendszerünk elküdhesse Önnek az ahhoz tartozó  jelszavát.

Szabályzat

A Borászportál aukcióin csak a regisztrált felhasználók vehetnek részt. Amennyiben Ön regisztrált felhasználónk, a licitáláshoz be kell lépnie.

Amennyiben a Vevő a termékre (az aukció tárgyára) érvényes licitet tesz, akkor a Ptk. 211. § szerint köteles azt az eladótól, a licitben megadott áron átvenni és pénzügyileg teljesíteni.
Az ellenérték üdülési csekkel nem egyenlíthető ki.

Leütött termék vagy szolgáltatás ellenértékét az aukció lezárultát követő 10 munkanapon belül kell kiegyenlíteni. 10 000 forintot meg nem haladó nyertes licit esetén a Borászportál által kiállított 1000, 2000 és 3000 forint értékű kuponok nem használhatóak fel.

Nyeremények átvétele:
Az aukción leütött nyeremények átvételére az alábbi lehetőségek vannak:

 • postai úton utánvéttel
 • adsfutárcég közreműködésével, utánvéttel
 • személyesen a Borászportál szerkesztőségében

Az átvételi módok közül az aukció nyertese szabadon választhat.
A nyerteseket munkatársunk a regisztrációkor megadott elérhetőségeken keresi meg a részletek egyeztetésével kapcsolatban.

Kérdés esetén az info@boraszportal.hu e-mail címen adunk felvilágosítást.

A "Licitálok" gomb:
Ha a "Licitálok" gombra kattint, Ön az aukción felkínált termékért vagy szolgáltatásért azt az árat ajánlja, amely "Az Ön ajánlata:" felirat mellett található. Ez rendszerint 1000 Ft-tal (kisebb értékű aukciók esetén 500 Ft-tal) magasabb, mint az előző ajánlat.
Amennyiben az aukció nem éri el a leütési árat, és az aukció lejáratának időpontjában Ön kínálta a legmagasabb árat, Ön nyeri az aukciót. 
Ha ez az ár megegyezik a leütési árral, szintén Ön nyeri az aukciót.

A "Licitálok" gombon minden esetben ki van írva, hogy Ön mekkora összeget ajánl az adott termékért/szolgáltatásért. Ezt az összeget a rendszer a más licitálóktól érkezett licitek figyelembe vételével 3 másodpercenként frissíti. Ha ön már licitált az adott termékre szolgáltatásra, a "Licitálok" gomb fölött kiírásra kerül, hogy az adott időpontban Ön áll-e nyerésre.

Az "Elviszem azonnal leütési áron" gomb:
Ha az "Elviszem azonnal leütési áron" gombra kattint, Ön a Leütési árat ajánlja az aukción szereplő termékért vagy szolgáltatásért. 
Ebben az esetben az aukció azonnal lezárul, és Ön nyeri azt a leütési áron.

Az aukció záró időpontja

Az aukció a Licit határidőnél megadott időpontban zárul (kép alatt jelölve). Abban az esetben, ha az aukció határidejét megelőző 5 percben érvényes licit érkezik az adott termékre/szolgáltatásra, az aukció határideje automatikusan meghosszabbodik 5 perccel.

Szómagyarázat

Licit: A licitáló az aktuális ár alapján - abból kiindulva - tesz egyszeri ajánlatot az adott szolgáltatásra vagy termékre, azaz az aukció tárgyára. Az egyedi licit mindig 1 licitlépcsővel magasabb, mint a legutoljára tett ajánlat.

Vevő: A vevő az a licitáló, aki az aukció lejártakor a legmagasabb összeggel licitált az aukció tárgyára vagy az a személy, aki a leütési árat ajánlotta a termékért, szolgáltatásért.

Leütési ár: Amennyiben a licit a licit határidő előtt eléri ezt az értéket, az aukció lezárul. A leütési árat ajánló licitáló nyeri az aukciót.

Kikiáltási ár: A kikiáltási ár az az ár, amelyről az aukció indul.

Eredeti ár: Az az ár, amelyért a szolgáltatás vagy termék az eladótól (pl. szállodától, fürdőtől) megvásárolható.

Licit határidő: Az az időpont (év, hónap, nap, óra, perc formában megadva) amikor az adott termékre vonatkozó aukció lezárul. Ha ezt megelőzően az aukció nem éri el a leütési árat, az a licitáló nyeri az aukciót, aki a legmagasabb összeget ajánlott a felkínált termékért vagy szolgáltatásért. A licit határidő meghosszabbodik, ha az azt megelőző 5 percen belül licit érkezik az adott termékre/szolgáltatásra.

Licitlépcső: A licitlépcső mindig a legutoljára tett ajánlat (aktuális ajánlat) összegétől függ, mértéke az alábbi táblázat szerit változik:

1 Ft-tól 100 Ft-ig 10 Ft
100 Ft-tól 1.000 Ft-ig 50 Ft
1.000 Ft-tól 2.000 Ft-ig 100Ft
2.000 Ft-tól 5.000 Ft-ig 200 Ft
5.000 Ft-tól 10.000 Ft-ig 500 Ft
10.000 Ft-tól 100.000 Ft-ig 1.000 Ft
100.000 Ft-tól 500.000 Ft-ig 5.000 Ft
500.000 Ft-tól 1.000.000 Ft-ig 50.000 Ft
1.000.000 Ft-tól   100.000 Ft

Ajánlja a cikket ismerőseinek!

Feladó neve:*
Feladó e-mail címe:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Magamnak is elküldöm:

Megjegyzés:

* a csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!