Borlexikon



A fehérborok színintenzitás a bor fejlődésével együtt mélyül, a szinte vízszerűen halvány zöldes citromtól a mély borostyánig terjed. A fent leírtakon túlmenően annak megfelelően változik az árnyalat, hogy a bor termőhelye hűvös-e vagy meleg, a bor maga mennyire érett szőlőből készült, teljesen száraz-e, vagy van benne maradékcukor. A technológia változása miatt végbemenő színárnyalat változás ugyan úgy a levegővel való érintkezésre vezethető vissza, mint a bor fejlettsége. A hordós érleléssel készült borok színe ennek megfelelően melegebb árnyalatú lesz, mint a levegő kizárásával készült reduktív boroké.
 
A fehérborok színárnyalatai:
  1. zöldes citrom
  2. citrom
  3. szalma
  4. arany
  5. olivazöld (sherry)
  6. borostyán