Borlexikon


A konyak a bor lepárlásával készülő brandy leghíresebb fajtája. Nevét származási helyéről, a franciaországi Cognac városáról kapta, amelynek környéke fehérboráról híres. Az Európai Uniós szabályozás értelmében, a konyak nevet csak szigorú feltételek teljesülése esetén viselheti az ital. Az eredeti konyak előállításának módja legalább 300 éve változatlan, a nedű legalább 90%-a az Ugni Blanc, Folle Blanche vagy Colombard szőlőfajta borából kell készülnie, és a maradék 10%-ban is csupán a Folignan, Jurancon blanc, Meslier St-Francois (Blanc Ramé), Select, Montils, Sémillon szőlők borait tartalmazhatja. Mindezeken kívül pedig rézüstben történő kétszeres lepárlással kell készülnie és francia tölgyfa hordóban kell legalább két éven át érlelődnie. Azt a vidéket, amely jogosult konyakot előállítani, hat zónára osztják fel. A hat zóna egyfajta besorolás, amely utal az onnan származó konyak élvezeti értékére. Az elnevezéseik a következők, az elismertség csökkenő sorrendjében: Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bon Bois és végül Bois Ordinaire.