Borlexikon


Magas, eredetileg 45-74% közötti alkoholtartalmú égetett szesz, amely leginkább fehér ürömfűből, valamint az ánizs és édeskömény terméséből készül. Hagyományos színe zöld, vagy ritkábban színtelen. Ízében általában az ánizs a legmeghatározóbb, amit az édeskömény és az ürömfű, majd pedig a többi összetevő aromája követ. Az abszintot időnként tévesen likőrnek nevezik, pedig hozzáadott cukor nélkül készül, így a párlatok közé sorolandó. Szokatlanul nagy alkoholtartalma miatt általában vízzel hígítva fogyasztják. Hígításakor figyelhető meg a "louche-hatás", ilyenkor víz hatására az abszint opálos fehér-zöld színt vesz fel. Ennek oka az italban található illóolajok, főleg az ánizsolaj kicsapódása, ugyanis ezek vízben nagyon rosszul, vagy egyáltalán nem oldódnak. A különböző oldott olajok miatt az abszintok csak szokatlanul magas szesztartalommal tárolhatóak.