Borlexikon



A Rhône völgyének vélhetően legismertebb bora a Châteauneuf-du-Pape. Ennek a bornak a francia bortörténelemben különleges szerepe van, mivel itt született meg az Appellation Contrôlée ötlete. A minőség javítása érdekében itt tilos a gépi szüret és kötelező a kézi válogatás, a szőlőtőkék pedig bokor formájúak, és nem támrendszeren futnak. Az ültetvényeken a talajt jókora méretű kerek kavicsok borítják, melyek nagyon jó hőtároló tulajdonsággal rendelkeznek, és melegen tartják az ültetvényt az éjszaka folyamán is. Ez ugyan nem előny a savak megtartásánál, viszont adottság. Bár az engedélyezett szőlőfajták száma a házasításokban 13 is lehet, a grenache a meghatározó fajta, csakúgy, mint másutt a dél-rhône-i régióban. Néhány rendkívül sikeres châteauneuf 100%-ban grenache-ból készül, ami, ha alacsony hozamú öreg tőkéről származik, igen intenzív tud lenni. Kis mennyiségű fehér Châteauneuf-du-Pape is készül, clairette-ből, rousanne-ból, bourboulenc-ből és grenache blanc-ból.